Ontwikkelingen Hollands Spoor / Laakhavens

Hollands Spoor (HS) / Laakhavens gaat er de komende jaren anders uitzien. Er komen ongeveer 9.000 woningen. En er komen nieuwe kantoren, scholen, winkels, speelterreinen en plekken om te ontspannen.

De plannen voor dit gebied zijn vastgelegd in de Gebiedsagenda College Campus (RIS301329).

Luchtfoto van Laakhavens
Luchtfoto van Laakhavens

Online informatiebijeenkomst

Op 17 mei 2021 is er een online informatiebijeenkomst over de Nota van Uitgangspunten Laakhavens. Tijdens de bijeenkomst vertelt de gemeente meer over de plannen hoe zij de Laakhavens gaat verbinden, vergroenen, verdichten en verfijnen. Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen.

 • datum: maandag 17 mei 2021
 • tijdstip: 19.00 tot 20.30 uur

U kunt meedoen door op onderstaande knop te klikken. U hoeft zich niet vooraf aan te melden en u hoeft niets te installeren. Het programma Microsoft Teams opent zich vanzelf. Bij de keuze tussen ‘teamsapp downloaden’ of ‘bekijk op het web’, kiest u voor ‘bekijk op het web’.
Via dezelfde link is de informatiebijeenkomst later terug te kijken.

Meedoen

Terugkijken

Lopende bouwprojecten

Stationspostkantoor

Stationspostkantoor
Stationspostkantoor

In het voormalige  Stationspostkantoor komt het nieuwe hoofdkantoor van PostNL. Dit project is half 2021 klaar.

Vijverhof 2 en 3

Vijverhof 2 en 3
Vijverhof 2 en 3

Aan het Leeghwaterplein komen 2 woongebouwen van 9 en 7 woonlagen hoog. Er komen 155 woningen en 236 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte in. Dit project is in 2021 klaar.

Kop van Laak

In dit gebouw komen 77 woningen. Er komt ook 20 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte. De oplevering is in de zomer van 2021.

Nieuwe bouwprojecten

 • Laakpoort The Grace
  Laakpoort The Grace

  Het ‘glaspaleis’ aan de Bontekoestraat/Bontekoekade, maakt plaats voor  2 woontorens. In deze torens komen ongeveer 1.400 woningen en 3.000 vierkante meter kantoorruimte. De torens worden 150 meter en 180 meter hoog. Op de begane grond komen onder andere:

  • een ‘huiskamer voor de wijk’
  • een huisartsenpost
  • een fietsenmaker
  • een kapperszaak
  • een restaurant

  Kijk voor meer informatie op www.thegrace.nl.

 • Achter het Stationspostkantoor is plek voor een woon- of werktoren van ongeveer 70 meter hoog. Of die toren er gaat komen is nog niet bekend.
 • Het gebouw The Globe aan de Waldorpstraat wordt over ongeveer 4 jaar gesloopt. Op deze plek komen 2 torens van zo’n 140 meter en 160 meter hoog. In deze torens is ruimte voor 30.000 vierkante meter kantoorruimte en 600 tot 800 woningen. Op de 1e en 2e verdieping komen winkels.

  Kijk voor meer informatie op www.hskwartier.com

 • Over de nieuwe entree van het station HS aan de Laakzijde komt een bijzonder gebouw met een publieke functie. Dit gebouw heet de Special. Hierin is ruimte voor 5.000 vierkante meter kantoren en 15.000 vierkante meter is beschikbaar voor onderwijs. Dit gebouw wordt ongeveer 60 meter hoog. Wanneer en hoe deze toren er gaat komen is nog niet bekend.

  Waldorpstraat
  Waldorpstraat

 • Tussen het Mondriaancollege en het stationsplein Hollands Spoor (Laakzijde) komen 2 woontorens van 140 meter en 160 meter hoog. Hierin komen ongeveer 1.000 woningen, 5.000 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte en 10.000 tot 20.000 vierkante meter kantoorruimte.

 • Aan de Waldorpstraat komt de ‘Waldorp Four’. Dit gebouw komt tegenover de Megastores, aan de kant van het spoor. Dit project is nog niet uitgewerkt. Het plan is om hier 1.151 woningen en 600 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte te bouwen. Er zijn vooralsnog plannen voor 3 torens van 70 meter hoog en 1 toren van 40 meter hoog.

 • Er worden plannen gemaakt voor de bouw van 1 of 2 woontorens met in totaal bijna 1.000 woningen, 1.300 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte en 2.750 vierkante meter kantoorruimte.

 • Voor de zomer van 2021 praat de gemeente over een aantal plannen voor de Verheeskade. Hier komen verschillende hoogbouwprojecten van een aantal ontwikkelaars. De deelprojecten worden nog uitgewerkt. Het programma van de deelprojecten bestaat uit woningen en commerciële bedrijfsruimte.

Central Innovation District

De gemeente heeft bepaald dat Laakhavens onderdeel is van het Central Innovation District (CID) van Den Haag. In dit gebied komt ruimte voor wonen, werken, studeren, ontspannen en winkelen. Laakhavens moet een prettige plek worden voor innovatieve bedrijven en mensen, met goede voorzieningen en openbare ruimte. Laakhavens is goed bereikbaar door veel openbaar vervoer. Het gebied wordt een uitbreiding van het stadscentrum.

Contact

Heeft u vragen over de veranderingen in de Laakhavens? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.

Zie ook Ontwikkelingen rond Den Haag Hollands Spoor

Gepubliceerd: 12 mei 2021Laatste wijziging: 17 mei 2021