Ontwikkelingen Hollands Spoor / Laakhavens

Hollands Spoor (HS) / Laakhavens gaat er de komende jaren anders uitzien. Er komen ongeveer 9.000 woningen. En er komen nieuwe kantoren, scholen, winkels, speelterreinen en plekken om te ontspannen.

De plannen voor dit gebied zijn vastgelegd in de Gebiedsagenda College Campus (RIS301329).

Luchtfoto Laakhavens
Luchtfoto Laakhavens

Nota van Uitgangspunten en beeldkwaliteitsplan

In maart 2022 is de Gebieds Nota van Uitgangspunten (NvU) (RIS311821) gepresenteerd. In de nota (die ook ontwikkelvisie wordt genoemd) staat hoe de gemeente dit gebied de komende 20 jaar wil ontwikkelen. Zij wil de Laakhavens verbinden, groener maken, verdichten en verfijnen.

Bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en organisaties zoals vervoersbedrijven en natuurverenigingen, dachten mee over het plan. Zij denken in de toekomst ook mee over het gebied. Binnenkort start een regelmatig overleg over deelplannen en ontwerpen voor de Laakhavens.

Benieuwd naar de plannen voor Laakhavens? Bekijk de video over Laakhavens op YouTube van projectmanager Ronald van der Ark en stedenbouwkundige Ellemijn Marks.

De gemeente maakt ook een beeldkwaliteitsplan voor het gebied. Dit plan beschrijft het toekomstige karakter van het gebied. In dit plan staat hoe gebouwen en de omgeving eruit moeten komen te zien. Bijvoorbeeld welke materialen en kleuren gebruikt moeten worden. In de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan staan de voorwaarden waaraan projecten in dit gebied moeten voldoen.

Planning

 • maart 2022: de ontwikkelvisie Laakhavens Hollands Spoor is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders

 • 14 en 15 oktober 2022: bijeenkomsten over de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan

 • eind 2022 / begin 2023: de gemeenteraad neemt een besluit over de ontwikkelvisie en het beeldkwaliteitsplan

Meedenken over de Laakhavens?

Vanaf 2022 worden de 1e grote bouwprojecten in de Laakhavens uitgevoerd. Vanaf dat moment start een werkgroep om regelmatig te praten over de ontwikkelingen in het gebied. Wilt u zich hiervoor aanmelden? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.

CID Dagen 2022

Op de CID dagen in oktober 2022 vroeg de gemeente naar wensen en ideeën voor de plannen voor de Laakhavens. Bewoners, ondernemers, ontwikkelaars, natuurverenigingen en bedrijven zoals de HTM waren aanwezig. De gemeente keek terug op voorstellen van van eerdere werkgroepen. En wat er met de Laakhavens moet gebeuren.

Daarbij ging het ook over:

 • de buitenruimte en de eisen aan hoe het gebied eruit moet zien
 • het toekomstige stadspark middenin Laakhavens

De deelnemers vroegen de gemeente te letten op:

 • De afwisseling in het gebied. Het gebied moet:

  • verschillende functies hebben (wonen, werken en ontspannen).
  • er zijn voor verschillende soorten bewoners (jong en oud).
  • verschillende bouwstijlen (architectuur) hebben. Architectuur als in een oude fabriek (industrieel) tot modern en echt Haags. Die stijlen door elkaar maken Laakhavens zo speciaal.
 • Wat er te doen is in het park dat er komt. In het park moet liever te veel te doen zijn dan te weinig. Van sport en spel tot ontspanning.

Wilt u het hele verslag ontvangen? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.

Nieuwe bouwprojecten

 • Het voormalige Grote Belastingkantoor, recht tegenover station Hollands Spoor, krijgt na vele jaren leegstand een nieuwe bestemming. Er is een bouwplan gemaakt met 176 hotelkamers en 66 (shortstay-)appartementen. Op de begane grond behouden de huidige supermarkt en horeca hun plek en er is ook ruimte voor nieuwe bedrijven.

  De verbouwing zou in 2020 starten, maar als gevolg van de coronacrisis heeft de belegger, die bij het plan betrokken was, zich in 2020 teruggetrokken. Sinds 1 januari 2021 heeft het gebouw een nieuwe eigenaar die van plan is om het oorspronkelijke bouwplan uit te voeren.

  Naar verwachting start de verbouwing van het gebouw eind 2022.

  Het vernieuwde Grote Belastingkantoor
  Het vernieuwde Grote Belastingkantoor
 • Laakpoort The Grace
  Laakpoort The Grace

  Het ‘glaspaleis’ aan de Bontekoestraat/Bontekoekade, maakt plaats voor 2 woontorens. In deze torens komen ongeveer 1.400 woningen. De torens worden 150 meter en 180 meter hoog. Op de begane grond komen onder andere:

  • een ‘huiskamer voor de wijk’
  • een huisartsenpost
  • een fietsenmaker
  • een kapperszaak
  • een restaurant

  Op 6 december 2021 organiseerde de gemeente een online informatiebijeenkomst over project The Grace. In de bijeenkomst legde de gemeente het beeldkwaliteitsdocument uit. In dit document staat omschreven waaraan het gebouw moet voldoen. Zoals hoe het gebouw eruitziet en welke mogelijke kleuren en materialen gebruikt worden. Ook liet de gemeente het schetsontwerp van de openbare ruimte zien. De ontwikkelaar vertelde over het bouwplan. U kunt de bijeenkomst terugkijken via Microsoft Teams.

  Kijk voor meer informatie over het bouwplan op www.thegrace.nl.

 • Achter het Stationspostkantoor is plek voor een woon- of werktoren van ongeveer 70 meter hoog. Of die toren er gaat komen is nog niet bekend.
 • Het gebouw The Globe aan de Waldorpstraat wordt over ongeveer 4 jaar gesloopt. Op deze plek komen 2 torens van zo’n 140 meter en 160 meter hoog. In deze torens is ruimte voor 30.000 vierkante meter kantoorruimte en 600 tot 800 woningen. Op de 1e en 2e verdieping komen winkels.

  Kijk voor meer informatie op www.hskwartier.com

 • Over de nieuwe entree van het station HS aan de Laakzijde komt een bijzonder gebouw met een publieke functie. Dit gebouw heet de Special. Hierin is ruimte voor 5.000 vierkante meter kantoren en 15.000 vierkante meter is beschikbaar voor onderwijs. Dit gebouw wordt ongeveer 60 meter hoog. Wanneer en hoe deze toren er gaat komen is nog niet bekend.

  Waldorpstraat
  Waldorpstraat
 • Escher Gardens (Architect: KCAP, Ontwikkelaar: Life Europe en SENS real estate
  Escher Gardens (Architect: KCAP, Ontwikkelaar: Life Europe en SENS real estate

  Tussen het Mondriaancollege en het stationsplein Hollands Spoor (Laakzijde) komen 2 woontorens van 140 meter en 160 meter hoog. Hierin komen ongeveer 1.000 woningen, 5.000 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte en 10.000 tot 20.000 vierkante meter kantoorruimte. Kijk voor meer informatie op www.hskwartier.com.

 • Waldorp Four (Architect: Paul de Ruiter Architects, Ontwikkelaar: IC Amsterdam)
  Waldorp Four (Architect: Paul de Ruiter Architects, Ontwikkelaar: IC Amsterdam)

  Aan de Waldorpstraat komt de ‘Waldorp Four’. Dit gebouw komt tegenover de Megastores, aan de kant van het spoor. Dit project is nog niet uitgewerkt. Het plan is om hier 1.151 woningen en 600 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte te bouwen. Er zijn vooralsnog plannen voor 3 torens van 70 meter hoog en 1 toren van 40 meter hoog.

 • Er worden plannen gemaakt voor de bouw van 1 of 2 woontorens met in totaal bijna 1.000 woningen, 1.300 vierkante meter commerciële bedrijfsruimte en 2.750 vierkante meter kantoorruimte.

 • Voor de zomer van 2021 praat de gemeente over een aantal plannen voor de Verheeskade. Hier komen verschillende hoogbouwprojecten van een aantal ontwikkelaars. De deelprojecten worden nog uitgewerkt. Het programma van de deelprojecten bestaat uit woningen en commerciële bedrijfsruimte.

Central Innovation District

De gemeente heeft bepaald dat Laakhavens onderdeel is van het Central Innovation District (CID) van Den Haag. In dit gebied komt ruimte voor wonen, werken, studeren, ontspannen en winkelen. Laakhavens moet een prettige plek worden voor innovatieve bedrijven en mensen, met goede voorzieningen en openbare ruimte. Laakhavens is goed bereikbaar door veel openbaar vervoer. Het gebied wordt een uitbreiding van het stadscentrum.

Contact

Heeft u vragen over de veranderingen in de Laakhavens? Stuur dan een e-mail naar projectenlaakhaven@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 4 november 2022Laatste wijziging: 11 november 2022