Trekvlietzone: wonen en werken aan het water

Aan de Trekvliet en de Fokkerhaven in de Binckhorst ontstaat een nieuw woon-werkgebied: de Trekvlietzone. De Trekvlietzone ligt tussen de Mercuriusweg, de Binckhorstlaan en de Trekvliet, en ook het Binck Eiland (voormalig SDU-terrein) hoort erbij.

Het is de bedoeling dat er vooral woningen worden gebouwd. Het water maakt de Trekvlietzone tot een ruime en prettige leefomgeving. De ligging tussen 3 centrumgebieden in zorgt ervoor dat voorzieningen in de stad op fiets- en rijafstand zijn.

Goede bereikbaarheid

Eind 2020 gaat de Rotterdamsebaan open. Daarmee krijgt de Binckhorst een directe aansluiting op de snelwegen en is het een ideale plek voor werken en wonen. In de Binckhorst komt de Rotterdamsebaan weer boven de grond bij de Zonweg. Daar sluit de weg aan op de Binckhorstlaan en de Mercuriusweg. Een goede bereikbaarheid van de Trekvlietzone van en naar de Binckhorstlaan is erg belangrijk. Evenwijdig aan de Trekvliet en de Binckhorstlaan komt er daarom nog een nieuwe weg: de Calistoweg.

Trekvlietzone
Trekvlietzone

Horeca

Steeds meer mensen ontdekken de Fokkerhaven. De nieuwe aanlegsteiger trekt bootjes met toeristen en watersporters. Horecaondernemers hebben er een gezellige plek van gemaakt waar van alles te doen is. Ook onder het Junoblok is een bijzondere horecagelegenheid.

Groene long van Laak

De gemeente investeert in groen en openbare ruimte. Het oude kasteel De Binckhorst is nu weer te zien vanaf de Binckhorstlaan. Heel lang stond het achter een hoog gebouw dat nu is gesloopt. Daarnaast is de rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara (1920) een oase van rust in de drukte van de Binckhorst. De begraafplaats is onderdeel van de oude waardevolle cultuur van het gebied. De kasteeltuin wordt meer een park waar iedereen welkom is en ook wordt het groen op de begraafplaats beter zichtbaar. Samen vormen de kasteeltuin en de begraafplaats ‘de groene long‘ van de nieuwe Binckhorst.

Binck Eiland

De Binckhorst is ruig, rauw, hip en verrassend. Toch is wonen op Binck Eiland ook comfortabel, aangenaam, onbezorgd en ontspannen. Binck Eiland is wel en niet Haags, wel en niet Voorburgs, wel en niet stad, wel en niet gesloten. Dat maakt wonen op Binck Eiland zo bijzonder.

Binck Eiland bestaat uit 3 deelprojecten:

  1. De Binck (De Binck is in april 2019 opgeleverd en inmiddels zijn alle appartementen bewoond)
  2. Binck Plaats
  3. Binck Kade

Deze worden als afzonderlijke projecten ontwikkeld. In het najaar van 2019 is de bouw begonnen van 46 herenhuizen onder de naam Binck Plaats. Inmiddels zijn ook de voorbereidingen begonnen van de 2 appartemententorens met de naam Binck Kade.

Waterfrontpark

In het omgevingsplan van de Binckhorst is de strook langs de Trekvliet benoemd als Waterfrontpark. Deze strook wordt in verschillende fases ontwikkeld tot een groen-recreatieve plek waar mensen kunnen werken, wonen, sporten, recreëren en ontspannen. Het Waterfrontpark krijgt insteekhavens, openbare kades, bebouwing met uitzicht op het water en voorzieningen op de begane grond. De kade is de belangrijkste route door het Waterfrontpark. Naast de openbare kade geven de 3 havens: de Poolsterhaven, de Fokkerhaven en de Binckhorsthaven, betekenis aan de naam van het gebied.

Meer informatie

Informatiebijeenkomst Broekslootzone (Binckeiland) 30 juni: Presentatie Ontwerp (PDF, 21,7 MB)
Informatiebijeenkomst Broekslootzone (Binckeiland) 30 juni: Vraag & Antwoord (PDF, 427,5 kB)

Contact

    Zie ook: denhaag.nl/binckhorst

    Gepubliceerd: 18 mei 2020Laatste wijziging: 12 juli 2021