Binckhorst: pilotgebied voor nieuwe Omgevingswet

Het omgevingsplan Binckhorst is 1 van de pilots in Nederland waarbinnen de nieuwe (toekomstige) regelgeving van de Omgevingswet al toegepast mag worden.

De nieuwe wet gaat ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor initiatiefnemers om bijvoorbeeld woningbouwprojecten te ontwikkelen.  De gemeente kan met deze pilot experimenteren en de mogelijkheden ontdekken die de Omgevingswet biedt (verbrede reikwijdte op basis van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet).

Het omgevingsplan: samen maken we de nieuwe Binckhorst (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)

Meer flexibiliteit en ruimte voor initiatieven

De Binckhorst is een zeer divers gebied vlakbij het centrum van de stad. Tot voor kort was het vooral een gebied met industrie, bedrijven en kantoren. De Binckhorst is nu aan het veranderen naar een ander soort gebied. Zo zijn diverse bijzondere voormalige industriƫle gebouwen en gebieden omgevormd tot plekken voor start-ups en creatieve broedplaatsen.

De gemeente wil dat de Binckhorst uiteindelijk verandert  in een gemengd woon- en werkgebied. Het nieuwe ontwerp-omgevingsplan ondersteunt deze transformatie. Het biedt meer flexibiliteit en ruimte voor bedrijven, ontwikkelaars en toekomstige bewoners om initiatieven en ideeĆ«n te bedenken en kansen te pakken. Tegelijkertijd staat in het omgevingsplan dat de bestaande rechten van alle bestaande activiteiten in het gebied worden beschermd. Dit is 1 van de uitgangspunten van het omgevingsplan.

Kaart gebruiksruimte Binckhorst

Van het Omgevingsplan Binckhorst is een interactieve kaart gemaakt. Via deze kaart kunt u zien of er gebruiksruimte beschikbaar is voor uw idee of plan. Ook vindt u op de kaart informatie waar u kunt toetsen of uw idee/plan voldoet aan de regels van het omgevingsplan.

Heeft u interesse in een pand of een stuk grond in de Binckhorst? Kijk dan op Reservering gebouw of grond (gebruiksruimte) omgevingsplan Binckhorst aanvragen.

Omgevingsplan Binckhorst in werking

Op donderdag 7 maart 2019 is het omgevingsplan Binckhorst in werking getreden. Enkele belanghebbenden hebben beroep ingesteld bij de Raad van State. Hierdoor is het omgevingsplan nog niet onherroepelijk.

Het vaststellingsbesluit, het omgevingsplan Binckhorst, het OmgevingsEffectRapport (OER) en alle bijlagen vindt u op Binckhorst - Inwerkingtreding - Omgevingsplan.

Zie ook: Vaststelling omgevingsplan Binckhorst (RIS 299317)

Contact

Meer informatie

Crisis- en herstelwet (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)
Mark Rutte op bezoek in de Binckhorst (video op het YouTube-kanaal van de gemeente)
Zie ook: www.denhaag.nl/binckhorst

Gepubliceerd: 23 augustus 2018Laatste wijziging: 24 april 2019