Innovatief wonen en werken in de Binckhorst

Vlakbij de Haagse binnenstad ligt de Binckhorst. Een moderne, creatieve en vernieuwende stadswijk waar mensen wonen en werken. Een gebied van creatieve ondernemers, mensen met nieuwe idee├źn en traditionele Haagse bedrijven.

Luchtfoto Binckhorst vanuit Voorburg
Luchtfoto Binckhorst vanuit Voorburg

De Binckhorst was een groot industrieterrein met 3 binnenhavens langs het water van de Trekvliet. Het gebied ligt gunstig, vlakbij het centrum, de snelweg en het spoor. Daarom heeft de gemeente besloten dat mensen hier mogen gaan wonen en werken. Dit gebeurt in overleg en in samenwerking met alle betrokkenen. Want niet alleen de gemeente bepaalt de toekomst van de Binckhorst. Ontwikkelaars, ondernemers en toekomstige bewoners hebben veel interesse in de plek.

Bekijk het overzicht van alle verschillende bouwplannen in de Binckhorst op de website Binckhorst Den Haag.

Central Innovation District

De Binckhorst ligt naast het Central Innovation District (CID) van Den Haag. Dit is een economisch belangrijk gebied tussen en rondom de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en de Laan van NOI. Daarom maakt de gemeente er ruimte voor werken, studeren, winkelen en vrije tijd. Ook komen er genoeg woningen voor het groeiend aantal inwoners van de stad. In de Trekvlietzone en rond de Binckhaven worden veel woningen gebouwd. De Binckhorst moet een prettige plek worden, met goede inrichting en voorzieningen.

Sfeer

Door verschillende ontwikkelingen (ontwikkelingen rond het Binck eiland, KPN gebouw en het oude SDU gebouw), is een nieuwe, diverse groep mensen naar de Binckhorst gekomen. Hierdoor ontstaat een andere sfeer en meer levendigheid. De sfeer in de Binckhorst was eerst vooral ruig, stoer en rauw. Dat wil de gemeente graag zo houden. Maar de sfeer is nu ook vernieuwend, creatief en modern. In de Binckhaven en de bedrijfsverzamelgebouwen is veel bedrijvigheid en creativiteit. De nieuwe Rotterdamsebaan maakt de Binckhorst straks goed bereikbaar vanaf de snelwegen. Begin 2021 rijden de eerste auto's door de Victory Boogie Woogietunnel.

Groene energiewijk

De Binckhorst moet ook een gezonde, schone wijk worden en klaar zijn voor de toekomst. Daarom krijgt de wijk schone energie in plaats van aardgas. De Binckhorst is 1 van de 10 groene energiewijken. Dat zijn de 1e Haagse wijken waar de gemeente samen met bewoners en bedrijven plannen maakt voor de overstap naar schone energie. Meer informatie leest u op Duurzame stad Den Haag.

Besluitvorming en bestuurlijke stukken

Regels en voorwaarden voor plannen van bijvoorbeeld ontwikkelaars voor de ontwikkeling in de Binckhorst staan in de het Omgevingsplan (RIS 299317) en de Gebiedsaanpak Binckhorst (RIS 299319). Deze zijn op 28 november 2018 in de gemeenteraad vastgesteld.
Voor de Gebiedsaanpak Binckhorst en deelgebieden heeft het college van burgemeester en wethouders extra uitwerkingen naar de gemeenteraad gestuurd:

Participatieleidraad Binckhorst (PDF, 2,1 MB)

      Contact

        Gepubliceerd: 3 juli 2020Laatste wijziging: 4 november 2022