Denk mee over het Central Innovation District

Meedenken over de toekomst van de Haagse stationsgebieden: het Central Innovation District (CID)? Op 13 tot en met 15 oktober 2022 hield de gemeente de CID Dagen. Iedereen kon meepraten en meedenken over de plannen in het gebied.

Bekijk de reacties van deelnemers aan de bijeenkomsten op Terugblik CID Dagen. Lees het verslag van de bijeenkomst Kwaliteitsplan CID op de website van Platform Stad.

Voorkant van de Participatiegids

Het CID gaat de komende 20 jaar groeien. Het wordt het economisch hart van de stad. Er komen nieuwe woningen, kantoren, scholen, winkels en plekken om te ontspannen. De gemeente wil de plannen voor het gebied samen met bewoners, ondernemers en organisaties maken.

De gemeente houdt daarom van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 oktober bijeenkomsten over de plannen in het gebied en een informatiemarkt.

Bijeenkomsten en informatiemarkt

 • Er is een informatiebijeenkomst over openbaar groen of mobiliteit. En een bijeenkomst waarbij deelnemers rond een maquette (model) ideeën verzamelen voor een speciaal gebied. Ook zijn er bijeenkomsten waarbij u verder kunt praten over een project dat al gestart is. De gemeente neemt alle ideeën en wensen mee. En werkt deze zo veel mogelijk uit in de definitieve plannen.

 • Er is ook een informatiemarkt waar de gemeente en de ontwikkelaars van de bouwplannen uw vragen beantwoorden. De informatiemarkt wordt samen met de Stichting Den Haag Nieuw Centrum georganiseerd.

Waar?

 • 13 oktober: Kinderboekenmuseum

 • 14 en 15 oktober: The Globe, Waldorpstraat 15, 2521 CA Den Haag

Programma CID Dagen

Bekijk hieronder het programma en meld u voor 4 oktober aan voor 1 of meerdere bijeenkomsten. Een aantal bijeenkomsten organiseert de gemeente twee keer op vrijdag én op zaterdag. U kunt kiezen welke dag voor u prettig is.  

Donderdag 13 oktober

 • De gemeente houdt samen met Platform STAD een STADgesprek over het Kwaliteitsplan CID. In het Kwaliteitsplan CID staat onder andere hoe de gebouwen er in de toekomst uitzien en hoe de straten, de pleinen en de parken worden ervaren.

  Tijdens het STADgesprek vertelt de gemeente hoe het Kwaliteitsplan CID is gemaakt. Ook geven experts hun mening. U kunt meedenken over de invulling van het Kwaliteitsplan CID.

  Benieuwd naar de toekomst van het CID? Bekijk de video waarin programmadirecteur Bert Kassies en stedenbouwkundige Remko Slavenburg uitleggen wat de plannen zijn voor het CID.

  Bekijk de video Kwaliteitsplan Central Innovation District (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Lees meer informatie over het STADgesprek, het programma en hoe u zich aanmeldt via www.platformstad.nl.

  Tijd

  18.00 – 21.00 uur

Vrijdag 14 oktober

 • Innovatie betekent vernieuwing. Het CID wordt een echt innovatiedistrict: een plek waar de gemeente vernieuwt. Achter de voordeuren van kantoren, scholen en bedrijven wordt hard gewerkt aan vernieuwende oplossingen voor de problemen in de stad.

  Benieuwd hoe in het CID aan vernieuwing wordt gewerkt? Ervaar het zelf in de bijeenkomst over innovatie, door samen met andere bewoners, werknemers en bedrijven te werken aan onderwerpen in het CID.

  Bijenkomst over innovatie

  Tijd

  12.30 – 14.00 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Beatrixkwartier-Utrechstebaan

  De gemeente wil het Beatrixkwartier en de Utrechtsebaan veranderen in een gebied waar mensen met plezier wonen, werken en ontspannen. Daarom werkt de gemeente aan een ontwikkelvisie en een beeldkwaliteitsplan voor het gebied.

  Tijdens deze bijeenkomst worden ideeën verzameld die de gemeente zo veel mogelijk meeneemt in de plannen.

  Projectleider David van der Steen en stedenbouwkundige Catelijne Elissen leggen in een video uit wat de plannen zijn en wat een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan zijn. En waarom de gemeente deze plannen graag met u samen willen maken.

  Bekijk de video Beatrixkwartier en Utrechtsebaan ontwikkelvisie (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  12.30 - 14.00 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Laakhavens

  Benieuwd naar de plannen voor Laakhavens? Bekijk de video van projectmanager Ronald van der Ark en stedenbouwkundige Ellemijk Marks.

  Bekijk de video Plannen omgeving Laakhavens Hollands Spoor (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Benieuwd naar het proces van een visie op de openbare ruimte? Projectleider Boy Verhoef en stedenbouwkundige Ellemijk Marks leggen uit wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n visie.

  Bekijk de video Plannen voor omgeving Laakhavens. Buitenruimteplan (YouTube-kanaal van de gemeente)

  De gemeente presenteerde in maart 2022 een ontwikkelvisie. Daarin staat hoe de gemeente de Laakhavens de komende 20 jaar wil ontwikkelen. Dit is bedacht samen met bewoners, ondernemers, organisaties en bouwbedrijven. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de gemeente de belangrijkste doelen van de ontwikkelvisie van Laakhavens.

  Ook worden ideeën verzameld voor de volgende fase van Laakhavens. Dan worden een beeldkwaliteitsplan en de visie op de openbare ruimte voor het gebied gemaakt. Een beeldskwaliteitsplan beschrijft hoe gebouwen en de omgeving eruit moeten zien.

  Tijd

  13.00 – 14.30 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Laan van NOI

  Rond station Den Haag Laan van NOI gaat de komende jaren veel gebeuren. Er komen nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen. Daarom werkt de gemeente aan een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan voor het hele stationsgebied. Zij wil graag dat mensen die wonen en werken in het gebied meedenken over de plannen.

  Bekijk de video van projectmanager Kai Lang en stedenbouwkundige Catelijne Elissen om meer te weten te komen over de ontwikkelvisie, het beeldkwaliteitsplan en hoe u kunt meedenken over de plannen.

  Bekijk de video Laan van NOI (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  14.30 – 16.00 uur

  Meld u aan

 • Thema voorzieningen

  Het voorzieningenonderzoek bekijkt welke voorzieningen, zoals winkels, zorg- en cultuurorganisaties, scholen, parken en horeca, thuishoren in het CID. Het onderzoek bestaat uit 3 fases:

  • In de 1e fase is onderzocht welke voorzieningen  nodig zijn.

  • In de 2e fase is gekeken naar een geschikte plek in het CID.

  • In de 3e fase worden de kosten bepaald.

  Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de gemeente de 1e en 2e fase van het onderzoek. U kunt vragen stellen en zien wat de gemeente doet om de voorzieningen in het CID te verbeteren.

  Tijd

  14.30 – 16.00 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Den Haag Centraal

  De gemeente wil het gebied rondom Den Haag Centraal nog verder verbeteren met nieuwe woningen, kantoren, groene plekken en meer voorzieningen zoals winkels, horeca en cultuurorganisaties. Zo wordt omgeving Den Haag Centraal een mooi gebied waar mensen met veel plezier wonen, werken en ontspannen. Om dit te bereiken, wil de gemeente een ontwikkelvisie maken. Dit is een plan waarin staat hoe de ruimte eruit moet zien en wat daarvoor nodig is.

  De ontwikkelvisie maakt de gemeente graag met uw hulp. Zij is benieuwd naar wat u belangrijk vindt voor het gebied rondom Den Haag Centraal. Wat zou u graag willen zien in dit gebied?

  Benieuwd naar de eerste plannen voor omgeving Den Haag Centraal? Bekijk dan de video van projectmanager Steven Hokken en stedenbouwkundige Remko Slavenburg.

  Bekijk de video Omgeving Den Haag Centraal ontwikkelvisie (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  13.00 – 14.30 uur

  Meld u aan

 • Thema mobiliteit

  Met mobiliteit wordt bedoeld dat u fijn kunt bewegen (verplaatsen en reizen) in het CID en dat het CID ook goed bereikbaar is. Deze bijeenkomst gaat over de routes door en naar het CID. Die worden bekeken vanuit voetgangers, fietsers, automobilisten en reizigers met het openbaar vervoer (ov).

  U kunt u meedenken over de mogelijkheden om fijn te bewegen in het CID. En over de problemen die u nu ervaart als u door het CID loopt, fietst of reist met het ov. Hoe lost de gemeente die problemen in de toekomst op? En hoe zorgt zij voor een veilige omgeving?

  Tijd

  16.30 – 17.30 uur

  Meld u aan

 • Samen een gebied mooi en gezellig maken, dat heet placemaking. Placemaking is een speelse manier om ideeën te bedenken en uit te voeren. In het CID zijn een paar plekken die voor langere tijd leeg staan. Voor deze plekken wil de gemeente samen met u een (tijdelijk) plan maken. Dit kan iets kleins zijn, zoals het plaatsen van bankjes, een vlindertuin of een kunstwerk. Het kan ook gaan om grote dingen zoals een tennisbaan, een bar of een podium. Tijdens dit spel denkt u samen met de gemeente na over de mogelijkheden.

  Heeft u nu al een leuk idee voor een lege plek in het CID? En kunt u een financiële bijdrage hiervoor goed gebruiken? Deel dan uw idee onderaan de pagina via het kopje ‘CID Placemaking Prijsvraag'.

  Bekijk hieronder de video. Daarin:

  • legt Paul Kersten uit wat placemaking is

  • vertelt Annemijn te Velden over de CID Placemaking Prijsvraag

  • licht Joris van Soest toe wat de gemeente nog meer doet op het gebied van placemaking

  Bekijk de video: Placemaking (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  16.30 – 19.00 uur

  Meld u aan

 • Thema Groen

  Bomen, planten, bloemen en (kleine) parken zorgen voor een fijne sfeer. Daarom wil de gemeente het CID groener maken: er wordt ruimte gemaakt voor natuur en fleuren bestaande plekken op.

  Tijdens deze bijeenkomst kijkt de gemeente samen met u naar de mogelijkheden om te vergroenen. Welke plekken zou u graag meer natuur willen geven? En wat voor groen zou u dan graag willen? Of heeft u ideeën om bestaande groene plekken te verbeteren?

  Tijd

  18.00 – 19.00 uur

  Meld u aan

 • Toekomst omgeving Schenk – Groene Entree

  In het midden van het CID en Binckhorst ligt de Sporendriehoek. In de Sporendriehoek komen maatregelen die reizen met de fiets, te voet en met het openbaar vervoer (ov) makkelijker moeten maken. Er komt een snelle ov-verbinding met de Binckhorst: een lijn met hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). En er wordt een snelfietsroute gemaakt.

  De gemeente kijkt naar de kansen om de omgevings- en leefkwaliteit te verbeteren. Zij wil van het gebied rondom de Sporendriehoek een mooie plek maken, waar meer is dan alleen verkeer en openbaar vervoer. Tijdens de 1e bijeenkomst kunt u meedenken en uw ideeën delen om dit gebied mooier te maken.

  Tijd

  18.30 – 20.00 uur

  Meld u aan

 • Escher Gardens

  Tussen het station Hollands Spoor en het ROC Mondriaan aan de Waldorpstraat wordt een nieuwbouwproject uitgevoerd: Escher Gardens. De gemeente legt tijdens deze bijeenkomst uit hoe het project past bij andere ontwikkelingen in het CID. En hoe het aansluit bij de overige plannen voor de Laakhavens. Zij gaat ook in op het bestemmingsplan dat wordt voorbereid. De projectontwikkelaars (LIFE Europe en SENS) vertellen over het bouwplan. U kunt al uw vragen stellen.

  Tijd

  19.00 – 20.00 uur

  Meld u aan

Zaterdag 15 oktober

 • Toekomst Laakhavens

  Benieuwd naar de plannen voor Laakhavens? Bekijk de video van projectmanager Ronald van der Ark en stedenbouwkundige Ellemijk Marks.

  Bekijk de video Plannen omgeving Laakhavens Hollands Spoor (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Benieuwd naar het proces van een visie op de openbare ruimte? Projectleider Boy Verhoef en stedenbouwkundige Ellemijk Marks leggen uit wat er allemaal komt kijken bij het maken van zo’n visie.

  Bekijk de video Plannen voor omgeving Laakhavens. Buitenruimteplan (YouTube-kanaal van de gemeente)

  De gemeente presenteerde in maart 2022 een ontwikkelvisie. Daarin staat hoe de gemeente de Laakhavens de komende 20 jaar wil ontwikkelen. Dit is bedacht samen met bewoners, ondernemers, organisaties en bouwbedrijven. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de gemeente de belangrijkste doelen van de ontwikkelvisie van Laakhavens.

  Ook worden ideeën verzameld voor de volgende fase van Laakhavens. Dan worden een beeldkwaliteitsplan en de visie op de openbare ruimte voor het gebied gemaakt. Een beeldskwaliteitsplan beschrijft hoe gebouwen en de omgeving eruit moeten zien.

  Tijd

  10.30 – 11.00 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Beatrixkwartier-Utrechstebaan

  De gemeente wil het Beatrixkwartier en de Utrechtsebaan veranderen in een gebied waar mensen met plezier wonen, werken en ontspannen. Daarom werkt de gemeente aan een ontwikkelvisie en een beeldkwaliteitsplan voor het gebied.

  Tijdens deze bijeenkomst worden ideeën verzameld die de gemeente zo veel mogelijk meeneemt in de plannen.

  Projectleider David van der Steen en stedenbouwkundige Catelijne Elissen leggen in een video uit wat de plannen zijn en wat een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan zijn. En waarom de gemeente deze plannen graag met u samen willen maken.

  Bekijk de video Beatrixkwartier en Utrechtsebaan ontwikkelvisie (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  10.00 - 11.30 uur

  Meld u aan

 • Thema voorzieningen

  Het voorzieningenonderzoek bekijkt welke voorzieningen, zoals winkels, zorg- en cultuurorganisaties, scholen, parken en horeca, thuishoren in het CID. Het onderzoek bestaat uit 3 fases:

  • In de 1e fase is onderzocht welke voorzieningen nodig zijn.

  • In de 2e fase is gekeken naar een geschikte plek in het CID.

  • In de 3e fase worden de kosten bepaald.

  Tijdens deze bijeenkomst bespreekt de gemeente de 1e en 2e fase van het onderzoek. U kunt vragen stellen en u zien wat de gemeente doet om de voorzieningen in het CID te verbeteren.

  Tijd

  12.00 – 13.30 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Laan van NOI

  Rond station Den Haag Laan van NOI gaat de komende jaren veel gebeuren. Er komen nieuwe woningen, kantoren en voorzieningen. Daarom werkt de gemeente aan een ontwikkelvisie en beeldkwaliteitsplan voor het hele stationsgebied. Zij wil graag dat mensen die wonen en werken in het gebied meedenken over de plannen.

  Bekijk de video van projectmanager Kai Lang en stedenbouwkundige Catelijne Elissen om meer te weten te komen over de ontwikkelvisie, het beeldkwaliteitsplan en hoe u kunt meedenken over de plannen.

  Bekijk de video Laan van NOI (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  12.00 – 13.30 uur

  Meld u aan

 • Toekomst Den Haag Centraal

  De gemeente wil het gebied rondom Den Haag Centraal nog verder verbeteren met nieuwe woningen, kantoren, groene plekken en meer voorzieningen zoals winkels, horeca en cultuurorganisaties. Zo wordt omgeving Den Haag Centraal een mooi gebied waar mensen met veel plezier wonen, werken en ontspannen. Om dit te bereiken, wil de gemeente een ontwikkelvisie maken. Dit is een plan waarin staat hoe de ruimte eruit moet zien en wat daarvoor nodig is.

  De ontwikkelvisie maakt de gemeente graag met uw hulp. Zij is benieuwd naar wat u belangrijk vindt voor het gebied rondom Den Haag Centraal. Wat zou u graag willen zien in dit gebied?

  Benieuwd naar de eerste plannen voor omgeving Den Haag Centraal? Bekijk dan de video van projectmanager Steven Hokken en stedenbouwkundige Remko Slavenburg.

  Bekijk de video Omgeving Den Haag Centraal ontwikkelvisie (YouTube-kanaal van de gemeente)

  Tijd

  12.30 – 14.00 uur

  Meld u aan

 • Thema mobiliteit

  Met mobiliteit wordt bedoeld dat u fijn kunt bewegen (verplaatsen en reizen) in het CID en dat het CID ook goed bereikbaar is. Deze bijeenkomst gaat over de routes door en naar het CID. Die worden bekeken vanuit voetgangers, fietsers, automobilisten en reizigers met het openbaar vervoer (ov).

  U kunt u meedenken over de mogelijkheden om fijn te bewegen in het CID. En over de problemen die u nu ervaart als u door het CID loopt, fietst of reist met het ov. Hoe lost de gemeente die problemen in de toekomst op? En hoe zorgt zij voor een veilige omgeving?

  Tijd

  14.00 – 15.00 uur

  Meld u aan

 • sportieve route laakhavens

  De gemeente heeft grote plannen voor de Laakhavens. Veel nieuwe woningen, kantoren, winkels en andere voorzieningen. Maar wat gebeurt er in de tussentijd? Tijdens deze creatieve bijeenkomst denken studenten, bewoners, ondernemers en andere belangstellenden hierover samen na. Hoe kan de gemeente in de Laakhavens leuke en mooie plekken maken tijdens de gebiedsontwikkeling?

  Na een korte presentatie kunt u met de hulp van kaarten meedenken over de invulling van het gebied. Hierbij staan de volgende centraal.

  • Waar kan de gemeente via placemaking (samen een gebied mooi en gezellig maken) aan de slag gaan?

  • Welke ideeën zijn er om de openbare ruimte in korte tijd beter te gebruiken?

  • Hoe kan er in de Laakhavens een sportieve route komen die in verbinding staat met stadsdeel Laak en verder?

  • Wat is er nodig om deze route succesvol te maken?

  • Wat zijn de wensen van studenten en andere bewoners en gebruikers van het gebied?

  Tijd

  14.00 – 15.30 uur

  Meld u aan

 • Toekomst omgeving Schenk – Groene Entree

  In het midden van het CID en Binckhorst ligt de Sporendriehoek. In de Sporendriehoek komen maatregelen die reizen met de fiets, te voet en met het openbaar vervoer (ov) makkelijker moeten maken. Er komt een snelle ov-verbinding met de Binckhorst: een lijn met hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). En er wordt een snelfietsroute gemaakt.

  De gemeente kijkt naar de kansen om de omgevings- en leefkwaliteit te verbeteren. Zij wil van het gebied rondom de Sporendriehoek een mooie plek maken, waar meer is dan alleen verkeer en openbaar vervoer. Tijdens de 1e bijeenkomst kunt u meedenken en uw ideeën delen om dit gebied mooier te maken.

  Tijd

  15.30 – 17.00 uur

  Meld u aan

 • Thema Groen

  Bomen, planten, bloemen en (kleine) parken zorgen voor een fijne sfeer. Daarom wil de gemeente het CID groener maken: er wordt ruimte gemaakt voor natuur en fleuren bestaande plekken op.

  Tijdens deze bijeenkomst kijkt de gemeente samen met u naar de mogelijkheden om te vergroenen. Welke plekken zou u graag meer natuur willen geven? En wat voor groen zou u dan graag willen? Of heeft u ideeën om bestaande groene plekken te verbeteren?

  Tijd

  15.00 – 16.00 uur

  Meld u aan

CID Placemaking Prijsvraag

Doe mee met de CID Placemaking Prijsvraag. (Placemaking is een speelse manier om ideeën te bedenken en uit te voeren.)

Het aantal inwoners en bedrijven in het CID groeit. De gemeente wil dat inwoners, werknemers, studenten en andere gebruikers een goede leefkwaliteit en voorzieningen krijgen. Zij wacht daar niet mee tot de gebiedsontwikkeling af is. Veel bewoners, ondernemers en anderen die zich betrokken voelen bij het CID zien nu al kansen om de beschikbare ruimte in het CID beter te gebruiken. Bijvoorbeeld door tijdelijk leegstaande gebouwen te vullen, onderbenutte ruimte op te vullen en de openbare ruimte te verbeteren.  

De gemeente nodigt daarom iedereen uit ideeën voor het benutten van kansen in de leefomgeving te delen. De 3 beste ideeën krijgen een financiële bijdrage voor het uitwerken van het idee. 

Bekijk hieronder de video. Daarin:

 • legt Paul Kersten uit wat placemaking is

 • vertelt Annemijn te Velden over de CID Placemaking Prijsvraag

 • ligt Joris van Soest toe wat de gemeente nog meer doet op het gebied van placemaking

Bekijk de video Placemaking (YouTube-kanaal van de gemeente)

Meedoen aan de prijsvraag

Download hieronder het inschrijfformulier en meld u aan voor de CID Placemaking Prijsvraag. In het formulier vindt u alle voorwaarden. Stuur het ingevulde inschrijfformulier samen met het uitgewerkte idee via e-mail naar placemaking@denhaag.nl. Dat kan tot 3 oktober 2022. Zet in de onderwerpregel: CID Placemaking Prijsvraag.

Inschrijfformulier CID Placemaking Prijsvraag (PDF, 90,5 kB)

Meer weten?

Lees meer over de CID Placemaking Prijsvraag op LinkedIn.

Gepubliceerd: 14 september 2022Laatste wijziging: 17 november 2022