Rivierenbuurt in ontwikkeling: wat gebeurt er in 2018

Voor 2018 staan er in de Rivierenbuurt veel verbeteringen gepland. Een paar van die verbeteringen zijn: meer groen, veilige oversteekplaatsen en minder verkeer. Lees wat er gaat gebeuren.

Veilig fietsen en oversteken

Het oversteken van de drukke verkeerswegen in en rondom de Rivierenbuurt moet echt makkelijker. Vooral bij wegen naar het Bernhardviaduct en het Schenkviaduct. Daarvoor moet de gemeente eerst zorgen voor minder verkeer.

Dit gaat er gebeuren:

 • Bij de oversteek van de Schedeldoekshaven bij de Zwarteweg wordt voor de zomer 2018 een zebrapad gemaakt.
 • Eind 2018 komen er nieuwe verkeerslichten op het Rijswijkseplein. Met drukknoppen kunnen voetgangers en fietsers daarna aangeven dat ze willen oversteken. Dit kan nu nog niet.
 • Vanaf 2019 kan het verkeer uit de Schilderswijk niet meer via de Stationsbuurt naar de Rivierenbuurt rijden. Hierdoor neemt het verkeer op de Weteringkade af. Kijk voor meer informatie op Stationsweg en Wagenstraat (Loper Oude Centrum): Herinrichting.

Het oversteken van en naar de Schedeldoekshaven bij de Nieuwe Haven blijft de komende jaren lastig. Dit komt door de bouwprojecten rond Turfhaven.

Meer groen in de Rivierenbuurt

Een groenere buurt zorgt voor een fijnere leefomgeving. Dit gaat er gebeuren:

 • In januari 2017 begon het planten van 40 bomen verspreid over de Rivierenbuurt. Begin 2018 zijn al deze bomen geplant. Aan het eind van het jaar komen er nog 30 bomen bij aan de Lekstraat-spooronderdoorgang, Binckhorstlaan, Weteringkade en Spaarnestraat.
 • Ook het Spaarneplein krijgt meer groen. Samen met omwonenden gaat de gemeente 12 en 13 maart nieuwe planten plaatsen. Bewoners kunnen het groen van dit plein ook zelf onderhouden. Heeft u interesse? Stuur dan een e-mail naar marja.vantol@denhaag.nl van Stadsdeel Centrum.

  Spaarneplein (fotograaf Charles Groeneveld)
  Spaarneplein (fotograaf Charles Groeneveld)

  Veilige spooronderdoorgang Binckhorstlaan

  De spooronderdoorgang Binckhorstlaan is donker en de muren zitten vol met graffiti. Begin 2018 komt daar verandering in. De onderdoorgang krijgt meer verlichting en de gemeente verwijdert de graffiti. Ook is er een plan om het fietspad te verbreden in de winter van 2018/2019.

  Schenkviaduct blijft staan

  Het Schenkviaduct kan nog tot 2040 blijven staan. In 2015 is een onderzoek uitgevoerd en daaruit bleek dat het viaduct sterker is dan verwacht. Daarna is er achterstallig onderhoud uitgevoerd en geluidwerend asfalt gebruikt. Ook zijn de pilaren van het viaduct opnieuw geschilderd.  

  De onderdoorgang van het Schenkviaduct krijgt halverwege 2018 extra verlichting. Hiervoor heeft de gemeente een lichtplan opgesteld. Ook is onderzocht of de toegangen van de fietstunnel naar Bezuidenhout verbeterd kunnen worden. Helaas zijn de kosten om dit uit te voeren erg hoog en daar is dit jaar geen geld voor.

  Lees voor meer informatie Technische staat Schenkviaduct (RIS 281914).

  Projecten in de Rivierenbuurt

  Kaart met projecten in de Rivierenbuurt
  Kaart met projecten in de Rivierenbuurt
  1. Oversteek Schedeldoekshaven/Nieuwe Haven
  2. Oversteek Schedeldoekshaven/Zwarte Weg
  3. Nieuwe Haven en Pletterijstraat
  4. Rijswijkseplein
  5. Oversteek Weteringkade/Spaarneplein
  6. Onderdoorgang Schenkviaduct
  7. Schenkviaduct
  8. Fietstunnel Schenkviaduct
  9. Spaarneplein
  10. Riolering Rivierenbuurt Zuid (uitgevoerd)
  11. Spooronderdoorgang Binckhorstlaan

  Wijkplan Rivierenbuurt

  In 2016 heeft de gemeente samen met bewoners, ondernemers en wijkpartners een plan samengesteld. In dit ‘Gebiedsperspectief Rivierenbuurt’ (RIS 291186) staan wensen en maatregelen beschreven en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. De activiteiten voor 2018 staan in het wijkuitvoeringsplan Rivierenbuurt.

  Kijk voor meer informatie op:

  Ontwikkelingen rondom de Rivierenbuurt

  Rondom de Rivierenbuurt gebeurt al ontzettend veel. Een aantal bouwprojecten rondom de buurt is al in uitvoering of gaat binnenkort starten. Het gaat om de projecten:

Gepubliceerd: 6 maart 2018Laatste wijziging: 19 juni 2018