Plaats: herinrichting

De binnenstad heeft 4 gebieden in de Hartlijn: Spui, Buitenhof, Plaats en Kneuterdijk. Ze hebben elk een eigen uitstraling. De gemeente wil de 4 gebieden weer met elkaar verbinden en de stad daarmee mooier en schoner maken. De gemeente begint met de Plaats. Het wordt een plein waar iedereen met plezier werkt, winkelt en woont.

De Plaats krijgt een inrichting die past bij de rijke geschiedenis en de centrale plek in de stad. Een inrichting die zorgt dat iedereen er met plezier komt.

Plaats met zicht op de Gevangenpoort en standbeeld Johan de Witt
Plaats met zicht op de Gevangenpoort en standbeeld Johan de Witt

Ontwerp

De Plaats komt direct aan de Hofvijver te liggen. Hiervoor wordt het straatniveau overal gelijkgemaakt en de verkeersroute langs de Kneuterdijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Zo ontstaat er meer ruimte en rust en een aangenaam gebied voor voetgangers. De route langs de Hofvijver blijft wel te gebruiken voor taxi's en bestemmingsverkeer (bijvoorbeeld om winkels te bevoorraden, parkeergarages te bereiken of te laden en te lossen).​ Het standbeeld van Johan de Witt krijgt een grote ronde sokkel waar u op kunt zitten. Het ontwerp en de gebruikte materialen (voornamelijk natuursteen) sluiten aan bij de toekomstige herinrichting van Kneuterdijk, Buitenhof en Spui.

Avondbeeld Plaats aan de kant van Noordeinde.
Avondbeeld Plaats aan de kant van Noordeinde.

Verlichting

Op de plaats worden moderne lantaarnpalen geplaatst. De lampen kunnen zo gedraaid worden dat de bijvoorbeeld de gevels en  het standbeeld van Johan de Witt afzonderlijk belicht kunnen worden.

Zitplek en fietsvakken

Bij de ‘punt’ komt een zitplek met een natuurstenen verhoging en drinkfonteintje. Voor fietsers komen er 2 fietsparkeervakken aan de kant van de Hofvijver aan beide kanten van het plein.

Plaats gezien van de Hofvijver
Plaats gezien van de Hofvijver

Groen

Het duurzaam vergroenen van de binnenstad is een belangrijke opdracht van de gemeente. Toch staan er in het ontwerp geen extra bomen op de Plaats. Ondernemers en omwonenden gaven aan dat zij dat niet wilden. Extra bomen houden het uitzicht op de Hofvijver tegen, zetten terrassen in de schaduw en maken het moeilijker om van het plein gebruik te maken. Daar heeft de gemeente naar geluisterd.

Er wordt in de toekomst wel extra groen geplaatst in de buurt van de Hofvijver richting Buitenhof en op de Kneuterdijk. De bestaande plataan op de Plaats blijft staan.

Op de kaart staat aangegeven waar gewerkt wordt. Het werk is verdeeld in 3 delen (werkvakken). Elk deel wordt in een afzonderlijke periode aangepakt.
Op de kaart staat aangegeven waar gewerkt wordt. Het werk is verdeeld in 3 delen (werkvakken). Elk deel wordt in een afzonderlijke periode aangepakt.

Planning

Het werk gebeurt in 3 gedeeltes:

  • Deel 1: maart 2020 - januari 2021, werkzaamheden aan de kant van de Kneuterdijk/Buitenhof.

  • Deel 2: vanaf 14 mei 2020 aan de kant van de gevels met oneven nummers. De kant met de even nummers wordt in oktober gedaan.
  • Deel 3: januari 2021 - maart 2021, werkzaamheden op het plein van de Plaats.

De gemeente werkt niet op de Plaats in de drukste maanden van het terrasseizoen. En ook niet tijdens de traditionele winkelpiek voor de feestdagen..

Bereikbaarheid

Tijdens het opnieuw inrichten van het gebied blijven Plaats, Buitenhof en Kneuterdijk bereikbaar voor bestemmingsverkeer. En natuurlijk blijven ook alle winkels en horeca bereikbaar voor klanten. Krijgt het werk invloed op de bereikbaarheid? Dan zal de gemeente u hier op tijd over informeren.

Bekijk de video Plaats: Herinrichting (YouTube-kanaal van de gemeente)

Gepubliceerd: 5 november 2019Laatste wijziging: 11 mei 2020