Kerkplein en Prinsegracht: herinrichting en vernieuwen tramsporen

De vernieuwing van het tramspoor rondom het Kerkplein gaat begin mei de laatste fase in. Het werk schuift dan op naar de Prinsegracht, waar de tramsporen worden vervangen.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf de Jan Hendrikstraat tot de Korte Beestenmarkt. Dit is nodig om dit deel van het calamiteitenspoor geschikt te maken voor de nieuwe trams van de HTM. Verkeer wordt tijdens het werk omgeleid. Alleen voetgangers kunnen er nog langs.

     Kruising Prinsegracht

     Tegelijk met het vervangen van de tramsporen wordt de kruising Prinsegracht – Jan Hendrikstraat verbeterd. Er komt onder andere meer ruimte voor de bushalte en ook voor voetgangers en fietsers wordt het veiliger. Tijdens de werkzaamheden komt er een  tijdelijke noodhalte voor de bussen die daar rijden (50, 51, 25 en N4 bij KOO (het vroegere Koorenhuis) aan de Prinsegracht.

     Planning

     Om de hinder te beperken, wordt het werk in 2 fasen uitgevoerd:  

     • Van 7 mei tot en met 7 juni wordt er gewerkt op de Prinsegracht tussen de Jan Hendrikstraat en de Korte Beestenmarkt. Eind mei/begin juni vinden 3 nachtafsluitingen plaats voor het aanbrengen van de asfalt deklaag. De omwonenden ontvangen een brief over de werkzaamheden.
     • Van 7 tot en met eind juni wordt er ter hoogte van de Korte Beestenmarkt gewerkt. Midden juni is de Prinsegracht 2 dagen geheel afgesloten voor het aanbrengen van de asfalt deklaag. Eind juni is het project ‘Herinrichting Kerkplein’ afgerond.

     Omleidingen

     De meeste overlast voor het verkeer is te verwachten in de 1e fase, tussen 7 mei en 7 juni (fase 3.5).

     • De Jan Hendrikstraat is dan aan de kant van de Prinsegracht afgesloten voor al het verkeer en fietsers.
     • Op de Prinsegracht is voor het autoverkeer 1 rijstrook beschikbaar in de richting van de Grote Markt. Dit is alleen voor bestemmingsverkeer.
     • Richting de Brouwersgracht worden auto’s omgeleid via de Boekhorststraat en de Herderinnestraat.
     • Voetgangers kunnen gewoon langs het werk. Fietsers worden omgeleid via de Laan en de Korte Beestenmarkt.
     Omleidingsroutes Jan Hendrikstraat en Prinsegracht
     Omleidingsroutes Jan Hendrikstraat en Prinsegracht

     Vanaf 4 juni is de Prinsegracht richting de Grote Markt weer open voor alle verkeer (fase 3.6). Ook de Jan Hendrikstraat is dan weer bereikbaar. Alleen in de richting van de Brouwersgracht is de Prinsegracht dicht voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Korte Beestenmarkt. De omleidingsroute voor gemotoriseerd verkeer blijft hetzelfde.

     Omleidingsroutes Prinsegracht
     Omleidingsroutes Prinsegracht

     Openbaar vervoer

     Bus 50 en 51 (Connexxion) en bus 25 (HTM) hebben hun vaste eindhalte aan het einde van de Prinsegracht. Deze eindhaltes worden tijdelijk verplaatst naar de Prinsegracht ter hoogte van het KOO (voormalig Koorenhuis). Op deze plek is meer ruimte als bussen moeten wachten voor vertrek. Vanaf 4 juni stoppen de bussen weer op hun vertrouwde plek. Dit geldt ook voor de nachtbus N4.

     Bereikbaarheid omgeving

     De Laan, Q-park parkeergarage en het benzinestation zijn bereikbaar via de Torenstraat. U kunt hier tijdens het werk via de Prinsegracht niet komen. Q-park Grote Markt blijft tijdens het werk wel bereikbaar.

     Blijf op de hoogte

     • Blijf op de hoogte via Facebook.com/Kerkplein070. Hier kunt u ook terecht met vragen over het project.
     • Actuele informatie staat ook in de app 'Kerkplein Den Haag'. Deze is gratis te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.
     • Tijdens de werkzaamheden houdt de aannemer een wekelijks inloopspreekuur op donderdag van 15.00 tot 16.00 uur in het projectkantoor aan het Westeinde 29.
     • Omwonenden en ondernemers krijgen regelmatig informatie over de werkzaamheden via bewonersbrieven.
     • U kunt uw vragen ook stellen via de e-mail projectbureau-nrr@denhaag.nl, of telefonisch op (070) 353 8686 (tussen 9.00 en 17.00 uur) of 06 - 413 446 40 bij calamiteiten.

      Gepubliceerd: 29 maart 2018Laatste wijziging: 25 april 2018