Nieuwe woontorens op het Maria Stuartplein en een overkapping over de A12

Op het Maria Stuartplein (voorheen bekend als Grotiusplaats) komen 2 woontorens. Van de ongeveer 655 woningen, komen er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca en er komt een ondergrondse parkeergarage. Over de A12 komt een overkapping met veel groen en wandelpad.

  Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens
  Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens

  Huur- en koopwoningen

  In de torens zijn straks huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens gaan, met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bijdragen aan de Haagse skyline. Ze krijgen een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen worden gemaakt. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanuit deze locatie makkelijk te bereiken.

  Werkzaamheden

  De bouw van de torens is gestart. Het verkeer ondervindt overlast van de werkzaamheden. Dat is vooral op de Prins Clauslaan richting de stad uit. Voetgangers kunnen alleen terecht aan de noordzijde van de Prins Clauslaan. Fietsers die komen vanaf de Bezuidenhoutseweg kunnen via de Adelheidstraat rijden, tot aan de Juliana van Stolberglaan. Het autoverkeer moet ook rekening houden met overlast.

  Kijk op www.wijbouwen.nu/grotius voor meer informatie over de werkzaamheden.

   Contact

   Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? U kunt dan contact opnemen met de aannemer. Mail daarvoor de hoofduitvoerder Raymond Wuister via contact@bouwcombinatiegrotius.com. Bij calamiteiten is de aannemer dag en nacht telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0900 - 824 34 73.

    Meer informatie

    U vindt meer informatie in de Herziening projectdocument en grondexploitatie Grotiusplaats (RIS 296560) en op de website van de ontwikkelaar, www.provast.nl.

    Overkapping A12

    Er komt een overkapping over de A12 die Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute met elkaar verbindt. De overkapping wordt naast de voetgangersroute vooral groen ingericht. De overkapping zorgt er voor dat de mensen in de woontorens minder geluidsoverlast hebben van de A12 en de lucht blijft schoner.

    De overkapping bij de A12 zorgt voor een prettige woonomgeving bij het Maria Stuartplein
    De overkapping bij de A12 zorgt voor een prettige woonomgeving bij het Maria Stuartplein

    Woonomgeving

    Voetgangers kunnen straks gebruikmaken van de 'De Haagse Loper'. Deze loopt van het centrum over het Maria Stuartplein naar de Theresiastraat. Mensen kunnen daarnaast ook via de groene overkapping sneller tussen Den Haag Centraal en het kantoorgebied Beatrixkwartier lopen.

    Samen met de overkapping bij de Malietoren levert de gemeente een nieuw groen stuk stad op.

    Het werkgebied bij het Maria Stuartplein
    Het werkgebied bij het Maria Stuartplein

    Planning

    Eind 2020 staat de bouw van de overkapping en de inrichting van de openbare ruimte gepland. De openbare ruimte rondom de woontorens op het Maria Stuartplein wordt eind 2021 opgeleverd. De plannen zijn onderdeel van de Gebiedsvisie Campus Centraal (RIS 3011329). De visie is, samen met 2 andere gebiedsvisies, een uitwerking van de plannen voor het Central Innovation District.

    Zie ook

     Gepubliceerd: 19 november 2018Laatste wijziging: 16 december 2019