Den Haag - Nieuwe woontorens en een overkapping over A12 op het Maria Stuartplein

Nieuwe woontorens en een overkapping over A12 op het Maria Stuartplein

Op het Maria Stuartplein (voorheen bekend als Grotiusplaats) komen 2 woontorens. Van de ongeveer 655 woningen, komen er 114 betaalbare huurwoningen. Op de begane grond is plek voor kantoren, winkels en horeca en er komt een ondergrondse parkeergarage. Over de A12 komt een overkapping met veel groen en wandelpad.

  Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens
  Het ontwerp voor de 2 nieuwe woontorens

  Huur- en koopwoningen

  In de torens zijn straks huurwoningen in het middensegment en goedkopere segment. De torens gaan, met een hoogte van 120 en 100 meter, zichtbaar bijdragen aan de Haagse skyline. Ze krijgen een natuurlijke uitstraling omdat de gevels van natuursteen worden gemaakt. De buitenruimte van de torens kan door de toekomstige bewoners groen worden ingericht. Vanaf de torens hebben de bewoners uitzicht over de stad en het Haagse Bos. Het openbaar vervoer en uitvalswegen zijn vanuit deze locatie makkelijk te bereiken.

  Bestemmingsplan en omgevingsvergunning

  De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan op 11 oktober 2018 vastgesteld. Ook is de omgevingsvergunning voor de bouw van de parkeergarage en de torens verleend. Beide liggen ter inzage vanaf 25 oktober gedurende 6 weken.

  Ga voor meer informatie naar de informatiepagina over het bestemmingsplan. Tegelijk met dit besluit heeft de Grotiusplaats een andere naam gekregen: Maria Stuartplein. Ook op dit besluit is nog bezwaar mogelijk.

  Voorbereiding

  Tot half december 2018 wordt het braakliggende terrein aan de kant van de Koninklijke Bibliotheek bouwrijp gemaakt voor de bouw van de 2 woontorens en de parkeergarage. Tegels, lichtmasten en kabels en leidingen in de grond worden verwijderd. Zodra het terrein is leeggehaald, kan de bouw beginnen.

  Stalling (brom)fiets en motor

  Vanaf half november kunt u uw (brom)fiets en motor niet meer parkeren op de Grotiusplaats. De fietsenstalling naast het bruggebouw van Gispen vervalt. De parkeerplekken worden verplaatst naar 3 andere locaties:

  • Locatie A ligt tussen de Koninklijke Bibliotheek en de Leidse Universiteit.
  • Locatie B ligt aan de Anna van Buerenstraat bij het plein.
  • Locatie C ligt aan de Anna van Buerenstraat onder het viaduct. Hier is plek voor motoren en scooters.

   Contact

   Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Stuur dan een e-mail naar de heer D. Ubbens, david.ubbens@denhaag.nl.

    Meer informatie

    U vindt meer informatie in de Herziening projectdocument en grondexploitatie Grotiusplaats (RIS 296560) en op de website van de ontwikkelaar, www.provast.nl.

    Overkapping Maria Stuartplein

    Er komt een overkapping over de A12 die Den Haag Centraal, het stadshart en het Beatrixkwartier via een voetgangersroute met elkaar verbindt. De overkapping wordt naast de voetgangersroute vooral groen ingericht. De overkapping is nodig zodat de mensen in de woontorens minder overlast hebben van de A12. Door de overkapping is er minder geluid en blijft de lucht schoner.

    De overkapping bij de A12 zorgt voor een prettige woonomgeving bij het Maria Stuartplein
    De overkapping bij de A12 zorgt voor een prettige woonomgeving bij het Maria Stuartplein

    Woonomgeving

    Voetgangers kunnen straks gebruikmaken van de 'De Haagse Loper'. Deze loopt van het centrum over het Maria Stuartplein naar de Theresiastraat. Mensen kunnen daarnaast ook via de groene overkapping sneller tussen Den Haag Centraal en het kantoorgebied Beatrixkwartier lopen.

    Samen met de overkapping bij de Malietoren levert de gemeente een nieuw groen stuk stad op dat past in de gebiedsvisie 'Centraal Oost'. In dit gebied staan ook de renovatie van de Koninklijke Bibliotheek en de herontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de planning. Hierdoor heeft dit gebied een meer internationaal karakter.

    Het werkgebied bij het Maria Stuartplein
    Het werkgebied bij het Maria Stuartplein

    Planning

    Eind 2019 staat de bouw van de overkapping en de inrichting van de openbare ruimte gepland. De openbare ruimte rondom de woontorens op het Maria Stuartplein wordt eind 2021 opgeleverd. De plannen komen uit de Gebiedsvisie CS Oost. In de visie staat hoe de gemeente de omgeving ten oosten van station Centraal wil verbeteren.

    Zie ook

    Gepubliceerd: 19 november 2018Laatste wijziging: 3 december 2018