Bouw onderwijs- en cultuurcomplex in volle gang

Bouwcombinatie Cadanz werkt sinds juni 2017 aan het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui. Dit pand is ontworpen door Jo Coenen en Patrick Fransen en biedt straks onderdak aan 4 Haagse culturele topinstellingen: het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de Stichting Dans en Muziekcentrum die nu in het Zuiderstrandtheater zit.

Vanaf 2021 vormt deze plek het cultureel hart van Den Haag, centraal gelegen tussen het Centraal Station, Hollands Spoor en het winkel- en uitgaanscentrum.

Cadanz streeft ernaar de overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden zo beperkt mogelijk te houden. Heeft u vragen of klachten over de bouw? Stuur dan een e-mail naar info@cadanz.nl of bel (070) 414 42 00. Ook kunt u reageren via www.verbeterdebouw.nl.

Zicht vanaf het Spuiplein
Zicht vanaf het Spuiplein

Instellingen

In het nieuwe centrum komen 4 nationale en internationale culturele instellingen:

Presentatie OCC

Bekijk de presentatie van het onderwijs- en cultuurcomplex:

Presentatie onderwijs- en cultuurcomplex (PDF, 11 MB)

Een nieuw duurzaam gebouw

In het nieuwe gebouw liggen de concert- en danszalen naast elkaar. Het gebouw wordt 38 meter hoog en is daarmee lager dan het stadhuis van 50 meter hoog. Door de compacte opzet van het plan, de hoge energiezuinigheid en de zonnepanelen op het dak wordt het een duurzaam gebouw.

Zicht op de nieuwe Turfplaza
Zicht op de nieuwe Turfplaza

Totstandkoming van het project

Bij het maken van plannen voor het Spuikwartier zijn de inhoudelijke en stedenbouwkundige kaders, de aanbestedingsstrategie, de financiële en de planologische kaders zijn vooraf bepaald door de gemeenteraad. Voordat de plannen werden bepaald, heeft de gemeente verschillende stads- en expertgesprekken georganiseerd. Bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van de culturele sector, architecten, stedenbouwkundigen en andere belanghebbenden dachten mee over de randvoorwaarden van het nieuwe Spuikwartier.

Bouwers

In de zomer van 2015 heeft de bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) de aanbestedingsprocedure gewonnen voor de gebiedsontwikkeling van het Spuikwartier. Cadanz heeft een plan gemaakt voor een nieuw onderwijs- en cultuurcomplex. Op de speciale projectwebsite van Cadanz vindt u meer informatie over de bouw en het ontwerp van het onderwijs- en cultuurcomplex.

Het Spuikwartier
Het Spuikwartier

Ontwikkeling van het gebied

Het gebouw maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van het Spuikwartier. Dat is het gebied
tussen het Spui, Turfmarkt, verlengde Nieuwe Haven en de Schedeldoekshaven. Er komt een extra plein aan de Turfmarkt als nieuw kruispunt. Met het plan komen er goede verbindingen met de omliggende buurten: het Oude Centrum en de Rivierenbuurt. 

Aan de kant van de Schedeldoekshaven komt een 'stadsbalkon' dat aansluit op het bordes en de trappen van het Mercurehotel aan het Spuiplein. Het Spuiplein voor het onderwijs- en cultuurcomplex wordt opnieuw ingericht met groen en water.

Foyer theaterzaal
Foyer theaterzaal

Inspiratieboek en stadsgesprekken

Tijdens de stadsgesprekken, via de website en een online enquête zijn veel suggesties en ideeën binnengekomen voor het nieuwe Spuikwartier. Hiervan is een inspiratieboek gemaakt.

Inspiratieboek Spuikwartier (PDF, 31,4 MB)

Nieuwsbrief Spuikwartier

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Spuikwartier? Ga dan naar het magazine van de website Spuiq.

Meer informatie

Kijk voor meer achtergrondinformatie op de pagina Onderwijs- en Cultuurcentrum Spuikwartier (RIS).

Gepubliceerd: 22 juni 2017Laatste wijziging: 27 juli 2018