Museumkwartier in ontwikkeling

In de binnenstad van Den Haag ligt het Museumkwartier met internationale musea, bezienswaardigheden, culturele instellingen en het Binnenhof. De gemeente wil het gebied aantrekkelijker maken voor bewoners en toeristen uit binnen- en buitenland.

Het Museumkwartier is het gebied dat ligt tussen de Hofvijver, het Binnenhof en het Lange Voorhout. In 2016 heeft het college van burgemeester en wethouders dit gebied officieel Museumkwartier genoemd. 

Internationale aantrekkingskracht vergroten

De gemeente wil het Museumkwartier aantrekkelijker maken voor bezoekers en internationale organisaties. Dit kan door meer cultureel aanbod voor een bredere doelgroep. In het Binnenstadsplan 2010-2020 ‘Naar een complete Haagse binnenstad’ staan de belangrijkste doelen waarom de gemeente investeert in de (inter)nationale aantrekkingskracht van het Museumkwartier.

De  doelen zijn:

  • meer (internationale) bezoekers in het gebied ontvangen
  • een publieke functie in de voormalige Amerikaanse ambassade
  • versterking van de natuurlijke wandel- en fietsverbinding van het Lange Voorhout met de binnenstad.

Dit betekent voor de Haagse economie:

  • Door het cultureel (toeristisch) aanbod met internationale aantrekkingskracht te vergroten komen er meer verblijfstoeristen naar het Museumkwartier en Den Haag. Deze toeristen verblijven ook langer in de stad.
  • De toename in bezoekers en toeristen die langer blijven leidt tot meer bestedingen. Dat is goed voor de omliggende horeca, musea, winkels, hotels en openbaar vervoer. Ook is dit positief voor de werkgelegenheid.

Lees meer hierover in het Binnenstadsplan 2010 - 2020 (RIS180493).

Lange Voorhout
Lange Voorhout

Overleg met belanghebbenden

In een participatietraject met belanghebbenden zoals bewoners, bedrijven, musea en andere culturele instellingen in het voorjaar van 2016, zijn wensen en ideeën samen met de gemeentelijke  doelen samengevat in het Plan van Aanpak Versterking sfeergebied Museumkwartier 2017-2021. Dit Plan van Aanpak is eind 2016 door het college van b en w vastgesteld en sinds 2017 in uitvoering. De belanghebbenden nemen deel in het Platform Museumkwartier en adviseren op onderdelen de gemeente over de uitvoering van het plan van aanpak. 

Plannen en ontwikkelingen

Naast de uitvoering van het plan van aanpak is er nog een aantal ontwikkelingen in zowel de planfase als in uitvoering die effect hebben op het Museumkwartier.

De Kern Bijzonder

De binnenstad is onderdeel van de Kern Bijzonder. Een van de doelen van de Kern Bijzonder is om de gebieden Spuikwartier, de Winkelkern, het Hofkwartier en het Museumkwartier met elkaar te verbinden. Dit kan door natuurlijke wandel- en fietsverbindingen te maken van het Lange Voorhout met de binnenstad.

Onderhoud van het Binnenhof

Het Binnenhof is toe aan onderhoud. Ook is renovatie noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers. De werkzaamheden beginnen in 2020. Bekijk de hele tijdslijn op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.

Hofvijver en Binnenhof
Hofvijver en Binnenhof

Lange Voorhout 102

De Amerikaanse ambassade is verhuisd en sinds 1 maart 2018 is de gemeente eigenaar van het gebouw. In het coalitieakkoord 2018-2022 staat dat het gebouw in 2019 wordt verkocht aan een eigenaar die een bijdrage moet leveren aan de versterking van het Museumkwartier.  In 2019 wordt duidelijk wat de definitieve functie van het rijksmonument is.  

Nieuwsbrief Museumkwartier

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling van het Museumkwartier? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. 

Meld u aan

Museumkwartier bezoeken

In het Museumkwartier zijn er veel musea, theaters en historische gebouwen. Ook zijn er bijzondere en luxe winkels naast gezellige horeca. Wilt u het Museumkwartier bezoeken? Kijk voor meer informatie op www.denhaag.com/nl/museumkwartier. Naast een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer is er ook de parkeergarage Museumkwartier.

Gepubliceerd: 12 juni 2018Laatste wijziging: 13 juni 2018