Nu:
Coronavirus
Laatste update: 14:49 uur

Bouwprojecten Laakhavens

Laakhavens gaat de komende jaren flink veranderden. Het voormalige haven- en industriegebied wordt een aantrekkelijk woon- en werkgebied.

Laakhavens ligt aan de Laakzijde van station Hollands Spoor. Het gebied wordt aan 1 kant begrensd door de spoorlijn en aan de andere kant door het water van de Laakhaven.

Laakhavens bestaat uit 3 gebieden:

 • Laakhaven West en Petroleumhaven
 • Laakhaven Centraal
 • Laakhaven Hollands Spoor

Daarnaast is er in de spoorzone bij de Rijswijkseweg een aantal ontwikkelingen.

Luchtfoto van Laakhavens
Luchtfoto van Laakhavens

Laakhaven West en Petroleumhaven

Het gebied Laakhaven West en Petroleumhaven verandert nu en de komende jaren in een moderne, eigentijdse stadswijk waar mensen kunnen werken en wonen. De sfeer van de haven blijft behouden en er komen circa 900 woningen. En er is ruimte voor bedrijfsruimte, dienstverlening en horeca.

In 2012 is gestart met de verkoop van kavels aan particulieren, ondernemers en kleine ontwikkelaars. Bekijk voor meer informatie Ik bouw in Den Haag.

Openbare ruimte Laakhaven West

Historische accenten blijven behouden, zoals oude havenbestrating en 2 oude havenkranen. Nieuw te gebruiken materialen moeten wel passen bij deze sfeer. De gemeente heeft een plan gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. In dit plan staat onder andere:

 • In de 1e Waldorpstraat is een vrijliggend fietspad en een ventweg voor bedrijven aangelegd.
 • Het vroegere gebouw van de Rijks Automobiel Centrale (RAC) blijft behouden.
 • Maakhaven blijft behouden. Het kunstenaars collectief Stichting Luba heeft het pand gekocht van de gemeente.
 • De kademuren aan de Petroleumhaven en Calandkade worden vervangen.
 • In Laakhaven-West wordt de riolering vervangen.

Laakhaven Centraal

In dit deel van Laakhavens is de Megastores gevestigd en diverse (winkel)bedrijven. Ook wonen in dit gebied veel studenten. De Megastores is bezig met een plan om het winkelcentrum te verbeteren. Aan het Leeghwaterplein komt een nieuwe entree met daarboven een woontoren.

In de spoorstrook aan de Waldorpstraat richting de Calandstraat, tegenover de Megastores, zijn plannen in ontwikkeling voor enkele woontorens op een doorlopende onderbouw ‘de Waldorp Four’. Hier komen bijna 800 woningen.

Laakhaven Hollands Spoor met Spoorzone

In dit gebied zijn grote bedrijven en organisaties gevestigd. Naast de Haagse Hogeschool en Mondriaan zijn dit bijvoorbeeld de Consumentenbond, het UWV en T-Mobile. De komende jaren komen er in dit gebied meer woningen, kantoren, bedrijfsruimte en voorzieningen. Daarnaast wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.

Met de nota 'Eyeline Skyline' (RIS298448), heeft het vorige college de maximale bouwhoogte binnen de gemeentegrenzen losgelaten. Dit biedt ontwikkelaars de kans om op bepaalde plekken in de stad de hoogte in te gaan.

Nieuwe woningen

Projecten in Laakhaven Hollands Spoor met Spoorzone
Projecten in Laakhaven Hollands Spoor met Spoorzone
 1. Parkeerplaats Dintelstraat: Plan voor 65 nieuwbouw woningen en bedrijfsruimte. Aan de zijde van het Trekvlietplein is het voornemen om tot maximaal 40 meter hoog te bouwen. Tegenover de woningen aan de Zwetstraat wordt nu gedacht aan 3 of 4 woonlagen.
 2. De Drie Hoefijzers: Dit voormalige bierdepot is een monumentaal pand. Het pand wordt gerenoveerd en er komen 15 woningen in.
 3. Struijck II/Vlietpoort: Op deze plek staat nu een fietsenstalling. Het plan is om deze te vervangen voor een toren van maximaal 75 meter hoog voor 130 woningen.
 4. Laakpoort: Hier staat het zogenoemde 'glaspaleis'. Het plan is om dit te slopen en er 2 woontorens te bouwen van 135 en circa 180 meter hoog. In totaal komen hier circa 1.500 woningen.
 5. Stationspostkantoor: Voor de renovatie van dit monumentale pand is een vergunning aangevraagd. Op de begane grond komen bedrijfsruimten en op de etages komen waarschijnlijk woningen.
 6. The Globe: Dit gebouw wordt gesloopt. Hier komen 2 woontorens met een hoogte tussen de 130 en 160 meter.
 7. Kiss & Ride kavel: Op het voormalige Kiss & Ride van station Hollands Spoor zijn plannen voor 2 torens met een maximale hoogte van 160 meter. Samen met de 2 torens op de plek van The Globe levert dit ongeveer 1.300 nieuwe woningen op.
 8. Velostrada: Op deze locatie is een fietsbrug gepland die de Binckhorst en het Schipperskwartier met elkaar verbindt. Het plan is onderdeel van de 'Velostrada'. Een fietsroute van Leiden naar Laan van NOI.

Studentenwoningen

Rond het Leeghwaterplein en het Leemansplein staat al 1 woontoren met studentenwoningen. Hier komt nog een 2e woontoren bij. De bouw van de 2e toren start in 2019. In totaal komen hier 650 studentenwoningen. Op de begane grond is ruimte voor winkels en horeca.

Het station Hollands Spoor krijgt aan de kant van de Waldorpstraat een nieuwe en ruime entree. Kijk voor meer informatie op Ontwikkelingen rond station Holland Spoor.

Gepubliceerd: 11 december 2018Laatste wijziging: 19 december 2019