Slimme lantaarnpalen in Scheveningen

In Scheveningen komen lantaarnpalen die niet alleen licht geven. Deze lantaarnpalen kunnen ook worden gebruikt voor het meten van bijvoorbeeld luchtkwaliteit, geluidsoverlast en verkeersdrukte.

Deze zogenaamde Smart City Hubs kunnen ook vrije parkeerplaatsen signaleren. Alle toepassingen van de lantaarnpalen dragen bij aan een veiliger en aantrekkelijker Scheveningen.

Living Lab Scheveningen

De lantaarnpalen maken deel uit van het project Living Lab Scheveningen (zie de website van Living Lab Scheveningen). Er is gekozen voor Scheveningen vanwege het unieke en veelzijdig karakter. Dit maakt het mogelijk om alle verschillende facetten te testen die bijdragen aan een verbetering van leven, wonen, recreëren en werken. De komende jaren komen er 500 tot 800 Smart City Hubs in Scheveningen. Bij de vervanging van lantaarnpalen, zoals op de boulevard, komen direct Smart City Hubs. In de zomer van 2018 komen er op een aantal plekken ook Smart City Hubs met oplaadpunten voor elektrische auto’s.

5G-netwerk als verdienmodel

Met Living Lab Scheveningen wordt niet alleen bekeken hoe allerlei technologische oplossingen ingevoerd kunnen worden in de palen. Ook wordt getest of bijvoorbeeld door het aanleggen van een 5G-netwerk in deze lantaarnpalen het mogelijk is andere opbrengsten te krijgen uit dit systeem.

Voorbeelden Keizerstraat

De bekendste winkelstraat van Scheveningen is de Keizerstraat. De ondernemers en bezoekers van deze winkelstraat krijgen profijt van deze lantaarnpalen. Ook kan de kleur van het licht aangepast worden. Dit maakt de sfeer in de winkelstraat gezelliger en trekt bezoekers aan vanaf de boulevard naar de Keizerstraat. In de Keizerstraat zijn fietsers te gast en bromfietsers niet gewenst. Toch gebeurt het regelmatig dat brommers voor overlast zorgen bij het winkelend publiek. Door de technologie in de lantaarnpalen kan de brommerrijder voortaan een waarschuwing verwachten. Bij herhaling krijgt de overtreder automatisch een bekeuring.

Samenwerking

Living Lab Scheveningen is een samenwerking tussen de gemeente en Eneco. In het Programma 'De Kust Gezond' wordt de buitenruimte van Scheveningen Bad opgeknapt. Het Living Lab past precies in de doelstellingen van De Kust Gezond: een groene, aantrekkelijke en veilige openbare ruimte.

Bekijk ook het nieuwsitem op Omroepwest.

De Kust Gezond

Het uitvoeringsprogramma 'De Kust Gezond' verbetert de kwaliteit van de buitenruimte in Scheveningen Bad. Zo worden onder andere de Noordelijke boulevard, de strandopgangen en belangrijke straten en pleinen opgeknapt. Ook krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Scheveningen Bad moet uitnodigend en gastvrij zijn en een echt kustgevoel oproepen.

Zie ook www.denhaag.nl/dekustgezond

Gepubliceerd: 23 november 2017Laatste wijziging: 4 januari 2018