Ontwikkelingen bij de Scheveningse boulevard

Er wordt flink aan de boulevard van Scheveningen gewerkt. Er komen nieuwe attracties, restaurants en de Middenboulevard krijgt net als de Moralesboulevard zijn allure terug.

Het nieuwe gebouw voor Legoland en enkele horecagelegenheden aan de Middenboulevard
Het nieuwe gebouw voor Legoland en enkele horecagelegenheden aan de Middenboulevard

Legoland Discovery Center op de boulevard

Op de boulevard van Scheveningen komt naast het Kurhaus een Legoland Discovery Centre en verschillende horecagelegenheden. Merlin Entertainments is het moederbedrijf Legoland en van bijvoorbeeld Sea Life en Madam Tussaud. Het is een particuliere investeerder met grote plannen voor Scheveningen Bad. Het initiatief van Merlin past in de plannen van de gemeente om Scheveningen Bad het hele jaar aantrekkelijk te maken. In samenwerking met Merlin en de gemeente bouwt SENS real estate op de oude Vitalizee locatie aan de Middenboulevard, het deel van de boulevard tussen de Scheveningse Slag en de Pier, een nieuw gebouw. In dit nieuwe gebouw komt het Legoland Discovery Centre en verschillende horecagelegenheden. 

Start werkzaamheden

De werkzaamheden voor Legoland Discovery Centre die in december 2017 zijn gestart, gaan goed door. In de zomer van 2019 hoopt Merlin Entertainments in Scheveningen de deuren voor het publiek te openen. Met dit Legoland Discovery Centre verwelkomt Den Haag het 6e Legoland Discovery Centre van Europa. Na eerdere openingen in onder andere Berlijn, Manchester en Istanbul.

Kijk voor uitleg over de werkwijze en planning van de sloop en herbouw van het gebouw op www.herontwikkelingvitalizee.nl.

Middenboulevard krijgt allure terug

De Middenboulevard ondergaat eind 2019 een grote verandering. Er komt een bijna 40 meter brede trap, precies tegenover het Kurhaus.

Deze trap verbindt de Middenboulevard met het strand en de strandpaviljoens. De trap komt precies op de plek waar vroeger de oude Pier begon. Aan de Middenboulevard komen 3 grote openbare pleinen voor verschillende activiteiten. De pleinen zijn:

  • de omgeving van de Beeldentuin bij de overgang met de Morales boulevard
  • het gebied recht tegenover het Kurhaus bij de nieuwe trap
  • de ruimte bij de opgang naar de Pier.

Straattheater en kunstenaars

Het plein voor het Kurhaus krijgt een andere, meer bijzondere verlichting dan op andere plekken op de Middenboulevard. Ook komt de verlichting meer naar voren omdat de boulevard hier breder is. Hierdoor is het Kurhaus zelf van ver goed te zien. Het Kurhaus valt nu minder op. Het ligt verstopt achter verschillende andere gebouwen langs de boulevard, waaronder de strandpaviljoens. Door ruimte te maken en extra bijzondere verlichting aan te brengen krijgt het Kurhaus weer een voorname plek aan de Middenboulevard. Het plein voor het Kurhaus biedt ruimte aan evenementen, zoals bijvoorbeeld straattheater, kunstenaars en muzikanten.

Impressie gebied rond het Kurhaus met trap en verlichting
Impressie gebied rond het Kurhaus met trap en verlichting

Familiesfeer

De ruimte tussen de Pier en de uitgang van de Palacepromenade vormt het Pierplein. Dit is een bijzonder punt tussen de Noord- en de Middenboulevard. Hier komt een pleinruimte met een familiesfeer. De overgang van het plein naar het strand wordt gevormd door duinen en groen. Op het strand komen meer speelmogelijkheden. Vanaf het plein komen hellingbanen en trappen naar het strand.

Verbetering Morales boulevard

De Morales boulevard wordt op enkele plaatsen verbeterd. Er komt een extra trap en een aantal trappen wordt aangepast. Zo verbetert de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het strand en de strandpaviljoens aan de Morales boulevard.

De aanpassingen zijn in goed overleg met de strandpaviljoenhouders en stichting Voorall. Deze stichting behartigt de belangen van mensen met een beperking. Via een verkorte en directe weg zijn het strand en de strandpaviljoens makkelijker bereikbaar.

De Morales boulevard
De Morales boulevard

Extra trap

De extra trap komt ter hoogte van de strandpaviljoens Spice Beachclub, Doen en Dolfijn. Deze trap verbindt de 2 verschillende niveaus van de nieuwe boulevard met elkaar. Hierdoor wordt dit deel van het strand beter bereikbaar. Ook komen er extra trapleuningen op bestaande trappen en worden er trappen aangepast. Het aanbrengen van extra trappen en trapleuningen op verschillende plekken van de boulevard verhoogt de veiligheid voor de bezoekers. Er komen, verspreid over de boulevard, meer zitbanken. Extra afvalbakken moeten ervoor zorgen dat de boulevard schoon blijft.

De zogenoemde 'stalen Landmarks' zijn inmiddels voorzien van verlichting. De werkzaamheden voor de extra trap starten in het najaar van 2018.

De nieuwe trap aan de Morales boulevard
De nieuwe trap aan de Morales boulevard

Rotonde bij de vissershaven

De verbeteringen ter hoogte van de rotonde aan het eind van de Vissershavenweg worden enkele jaren uitgesteld. Dit geldt ook voor de aanpassingen waar de Morales boulevard overgaat in de Middenboulevard, ter hoogte van Sealife. Het uitstel heeft te maken met de plannen voor het Noordelijk Havenhoofd, zoals de uitbreiding en renovatie visafslag, een nieuw pand voor het reddingsstation KNRM, een hotel, een parkeergarage en de ontwikkeling van BeachCity.

De Kust Gezond

De gemeente verbetert de kwaliteit van de buitenruimte in Scheveningen Bad. Zo worden onder andere de Noordelijke boulevard, de strandopgangen en belangrijke straten en pleinen opgeknapt. Ook krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Scheveningen Bad moet uitnodigend en gastvrij zijn en een echt kustgevoel oproepen. 

Zie ook www.denhaag.nl/dekustgezond

Gepubliceerd: 16 april 2018Laatste wijziging: 3 september 2018