Innovatief wonen en werken in de Binckhorst

Vlakbij de binnenstad ligt de Binckhorst, een voormalig industrie-bedrijventerrein dat verandert in een moderne, creatieve en innovatieve stadswijk waar wonen en werken samengaan. Een gebied van creatieve ondernemers, stadspioniers en traditionele Haagse bedrijven. De veranderingen gaan snel. Er ontstaat een stadswijk met een industrieel karakter voor wonen en werken.

Luchtfoto Binckhorst vanuit Voorburg
Luchtfoto Binckhorst vanuit Voorburg

Van oorsprong is de Binckhorst een uitgestrekt, binnenstedelijk industrieterrein langs het water van de Trekvliet, met 3 binnenhavens. Door de gunstige ligging, vlakbij het centrum, de snelweg en het spoor, heeft de gemeente besloten om dit gebied beschikbaar te maken voor wonen en werken. Dit gebeurt in nauw overleg en in samenwerking met alle betrokken partijen. Want de gemeente bepaalt niet alleen hoe de Binckhorst wordt ontwikkeld. Er is veel belangstelling onder ontwikkelaars, ondernemers en toekomstige bewoners voor deze locatie.

Binckhorst: de verrassende kant van het Haagse centrum (video op het Youtube-kanaal van de gemeente)

Central Innovation District

De gemeente heeft bepaald dat de Binckhorst onderdeel is van het Central Innovation District (CID) van Den Haag. Daarom komen er zoveel woningen, zodat er genoeg woonruimte is voor het groeiend aantal bewoners in de stad. Naast een plek om te wonen wil de gemeente in dit gebied juist ook ruimte maken voor werken, studeren, recreëren en winkelen. De Binckhorst moet een prettige plek worden voor innovatieve bedrijven en mensen, met goede voorzieningen en openbare ruimte.

Een dynamische omgeving

Door verschillende nieuwe ontwikkelingen is een nieuwe, diverse groep mensen naar de Binckhorst gekomen. Hierdoor ontstaat een andere sfeer en energie en meer levendigheid. De sfeer in de Binckhorst was eerst vooral ‘ruig’, ‘stoer’, ‘rauw’: daar zijn we trots op en dat willen we behouden. Maar de sfeer is nu ook te omschrijven als innovatief, creatief en ‘hip en happening’. Wie nu de Binckhorst bezoekt, vindt het centrum van innovatie, bedrijvigheid en creativiteit in de Binckhaven en de diverse bedrijfsverzamelgebouwen. Ook wonen, werken en recreëren aan het water krijgt een plek in de Binckhorst. Binnenkort gaan er grote woningbouwprojecten van start in de Trekvlietzone en rond de Binckhaven.
Dankzij de Rotterdamsebaan is dit straks 1 van de best bereikbare gebieden van de regio. De Rotterdamsebaan zorgt voor een optimale aansluiting van de Binckhorst op de snelwegen. In de zomer van 2020 rijden de eerste auto's door de Victory Boogie Woogietunnel.

Besluitvorming en bestuurlijke stukken

Regels en voorwaarden voor plannen van bijvoorbeeld ontwikkelaars voor de ontwikkeling in de Binckhorst staan in de het Omgevingsplan (RIS 299317) en de Gebiedsaanpak Binckhorst (RIS 299319). Deze zijn op 28 november 2018 in de gemeenteraad vastgesteld.
Voor de Gebiedsaanpak Binckhorst en deelgebieden zijn extra uitwerkingen gemaakt en door het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad gestuurd:

      Contact

        Gepubliceerd: 3 juli 2020Laatste wijziging: 8 oktober 2020