Bouw onderwijs- en cultuurcomplex Amare in volle gang

Bouwcombinatie Cadanz werkt sinds juni 2017 aan het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui, Amare. Dit pand van de hand van architecten Patrick Fransen van NOAHH Network Oriented Architecture en Jo Coenen van Architects & Urbanists gaat onderdak bieden aan 4 Haagse culturele topinstellingen: het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag die nu in het Zuiderstrandtheater zit.

Vanaf 2021 vormt deze plek het cultureel hart van Den Haag, centraal gelegen tussen het Centraal Station, Hollands Spoor en het winkel- en uitgaanscentrum.

Het onderwijs- en cultuurcomplex krijgt 4 gelijkwaardige gevels met elk de uitstraling van een voorgevel. Dit geeft het gebouw een open en toegankelijk karakter. Het wordt een ontmoetingsplaats voor zowel liefhebbers van muziek en cultuur als voorbijgangers en winkelend publiek.

Zicht vanaf het Spuiplein
Zicht vanaf het Spuiplein

Instellingen

In het nieuwe centrum komen 4 nationale en internationale culturele instellingen:

Bouw onderwijs- en cultuurcomplex

Functioneel en duurzaam

Het nieuwe gebouw meet zo’n 125 meter bij 70 meter en wordt een kleine veertig meter hoog. Het krijgt 4 zalen: een theaterzaal met 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met 1.500 stoelen, een ensemblezaal die plaats biedt aan 600 bezoekers en een repetitiezaal voor 200 personen. De nieuwe ondergrondse garage biedt straks plaats aan 700 auto’s en 1.500 fietsen.  

Er wordt gewerkt met gerecycled beton, op het dak komen 4.000 m2 zonnepanelen voor de eigen energieopwekking, het opgevangen hemelwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en de bodem wordt gebruikt als warmte- en koudebron voor het regelen van de temperatuur in het gebouw. In de gevel komen 50 broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.

Het Spuikwartier
Het Spuikwartier

Spuikwartier

Het onderwijs en cultuurcomplex is het middelpunt van het nieuwe Spuikwartier: een veelzijdig en bruisend gebied, centraal gelegen tussen de treinstations en het winkel- en uitgaanscentrum van Den Haag waar wonen, werken, hoger onderwijs en cultuur samen komen. Met een vernieuwd Spuiplein als trefpunt, wandelroute en openluchtpodium. En 3 fraaie woontorens die de kenmerkende Haagse skyline afmaken.

Foyer theaterzaal
Foyer theaterzaal

Bouwoverlast

Cadanz streeft ernaar de overlast als gevolg van de bouwwerkzaamheden zo beperkt mogelijk te houden. Heeft u vragen of klachten over de bouw? Stuur dan een e-mail naar info@cadanz.nl of bel (070) 414 4200. Ook kunt u reageren via www.verbeterdebouw.nl.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het onderwijs- en cultuurcomplex Amare? Kijk dan op www.amare.nl en op www.cadanz.nl. Kijk voor meer achtergrondinformatie op de pagina Onderwijs- en Cultuurcentrum Spuikwartier (RIS).

Zie ook: Spuikwartier: vernieuwing

Gepubliceerd: 6 september 2018Laatste wijziging: 6 februari 2020