Wat is een bestemmingsplan?

In de bestemmingsplannen van de gemeente staat waar mag worden gebouwd en waarvoor een gebouw gebruikt mag worden. De gemeente maakt bestemmingsplannen voor alle grond die bij de gemeente hoort.

Bij bestemmingsplannen horen verschillende bestuurlijke documenten, zoals het wijzigingsplan en een uitwerkingsplan.

Wijzigingsplan of uitwerkingsplan

Een wijzigingsplan wijzigt een deel van het bestemmingsplan. In een uitwerkingsplan wordt een deel van het bestemmingsplan uitgewerkt. Wijzigen of uitwerken kan alleen als in het bestemmingsplan de rechtspraak is opgenomen om het plan uit te werken.

Zowel een wijzigingsplan als een uitwerkingsplan bestaan uit:

  • een plankaart
  • regels
  • een toelichting.

Door de plankaart en de regels is vastgelegd voor welke functies gronden en gebouwen gebruikt mogen worden en wat er op een locatie gebouwd mag worden. In de toelichting wordt uitgelegd waarom.

Kijk voor meer informatie over bestemmingsplannen, wijzigings- en uitwerkingsplannen en voorbereidingsbesluiten op Bestemmingsplannen.

Bestemmingsplannen inzien

Bestemmingsplannen die nĂ¡ 1 juli 2008 bekend zijn gemaakt:

U kunt ook langsgaan bij het Den Haag Informatiecentrum om een bestemmingsplan te bekijken.  Of maak een afspraak met een projectinspecteur via telefoon 14070.

Welk bestemmingsplan geldt in uw wijk?

Bekijk de kaart met de bestemmingsplannen

Bestemmingsplan kopen

U kunt een compleet bestemmingsplan, bijvoorbeeld van een buurt of wijk kopen bij de gemeente. Hieraan zijn kosten verbonden. Hoeveel u betaalt is afhankelijk van het aantal pagina's van de papieren versie van het bestemmingsplan en het aantal kaarten. Stuur een e-mail naar bestemmingsplannen@denhaag.nl en geef aan welk bestemmingsplan u wilt kopen.

Wat is een bestemmingsplan (YouTube-kanaal van de gemeente)

Gepubliceerd: 17 maart 2014Laatste wijziging: 20 februari 2020