Zeilen

In Den Haag, de stad aan zee, zijn goede mogelijkheden om te zeilen. Er is een jachtclub in Scheveningen en er zijn verschillende zeilverenigingen.

Sportzeilboten varen uit de haven van Scheveningen

De gemeente is bezig om de zeilsport te helpen ontwikkelen, bijvoorbeeld door sporters en talenten de mogelijkheid te geven om in de stad te trainen of door het organiseren van (inter)nationale sportevenementen. Op deze manier moet Den Haag uitgroeien tot een nationaal en internationaal bekende zeilhaven.

Zeilen op hoog niveau

Samen met het Watersportverbond heeft de gemeente een overeenkomst getekend waarin staat dat Den Haag de thuishaven wordt van 2 zeilteams. Deze twee zeilteams doen over de hele wereld mee aan zeilwedstrijden op hoog niveau: de Volvo Talentploeg en de Delta Lloyd Kernploeg.

Voor de kust van Scheveningen vind elk jaar de Delta Lloyd North Sea Regatta plaats: baanwedstrijden voor de kust in zee. De North Sea Regatta werd voor het eerst in 1948 georganiseerd (toen nog door de Scheveningse jachtclub) en groeide uit tot een van de grootste zeilevenementen van Nederland. 

Meer informatie over de North Sea Regatta:

Nationaal Trainingscentrum Scheveningen

Er is afgesproken dat in Scheveningen het Nationaal Trainingscentrum Zeilen komt. De gemeente en het Watersportverbond gaan verder goede voorzieningen bieden aan talenten en topsporters. Ook is er speciaal aandacht voor topsporters met een beperking.

Zeilverenigingen en wedstrijden

De meeste mensen zeilen als recreatieve bezigheid. Maar ook dan biedt een lidmaatschap van het Watersportverbond voordelen.

Wie lid is van een zeil- of watersportverenigingen kan meedoen aan verschillende zeilwedstrijden (regatta’s). Den Haag heeft een aantal verenigingen die deelnemen aan die wedstrijden. Om deel te mogen nemen aan wedstrijden, moet je lid zijn van het Watersportverbond.

Kijk voor meer informatie over zeilen op:

Gepubliceerd: 14 september 2011Laatste wijziging: 1 mei 2017