Haags Gemeentearchief

Het Haags Gemeentearchief (HGA) beheert een enorme verscheidenheid aan documenten, foto’s, prenten, kaarten, films en boeken over Den Haag vanaf het begin van de 14e eeuw. Daarnaast werkt het archief samen met het gemeentearchief Leidschendam-Voorburg en het Nederlands Muziek Instituut.

Het Haags Gemeentearchief is de schatkamer en het geheugen van de stad. Het is de plek waar de geschiedenis van de stad, en dus ook het verleden van de inwoners, is terug te vinden.

Voor iedereen

In de kelders van het archief ligt 16,5 kilometer historisch materiaal opgeslagen, beschikbaar voor iedereen die daarin is geïnteresseerd. Het gaat om zo’n 2.200 archieven van personen, bedrijven, families en verenigingen. Niet alleen over de geschiedenis van Den Haag, maar ook over Voorburg, Leidschendam, Loosduinen, Stompwijk en Veur. In de collecties van het Nederlands Muziek Instituut vindt u een uitgebreide muziekbibliotheek en een omvangrijke collectie muziekarchieven.

Affiches in het depot van het Haags Gemeentearchief

Familiegeschiedenis en woonomgeving

Wie zich bezighoudt met zijn (Haagse) familiegeschiedenis of woonomgeving kan online zoeken op de website van het Haags Gemeentearchief of van dinsdag tot en met vrijdag terecht op de studiezaal in het Atrium van het Haagse Stadhuis.  Medewerkers helpen u daar bij het doen van onderzoek en het raadplegen van de archieven.

  Studiezaal van het Haags Gemeentearchief

  Tentoonstellingen, lezingen en evenementen

  Alle verhalen over de geschiedenis van de stad en haar bewoners deelt Het Haags Gemeentearchief ook via:

  Zelf archiefmateriaal aanbieden

  Jaarlijks ontvangt het Haags Gemeentearchief tientallen schenkingen van historische documenten. Oude foto’s, brieven, familiepapieren en bedrijfsarchieven die vaak generaties in de familie zijn bewaard, worden zo deel van het geheugen van de stad. Heeft u ook documenten die uw wilt aanbieden of overdragen? Op de website van het Haags Gemeentearchief kunt u alles lezen over het aanbieden of overdragen van een archief.

  Gepubliceerd: 1 april 2019Laatste wijziging: 8 april 2019