Bibliotheken en archieven

Bibliotheek Den Haag heeft een uitgebreide collectie. Ook zijn in de stad veel landelijke archieven gevestigd. Zij bieden een schat aan informatie en unieke collecties.

Bibliotheek Den Haag

In alle vestigingen van Bibliotheek Den Haag kunt u terecht om boeken, cd’s, games of dvd's te lenen. Maar de openbare bibliotheek is ook een rustige plek om te studeren of te internetten. Ook organiseert de bibliotheek activiteiten als lezingen, cursussen of knutsel- en voorleesmiddagen voor kinderen.

Op bibliotheekdenhaag.nl kunt u 24 uur per dag materialen verlengen of reserveren. Ook vindt u daar de adressen en openingstijden van de vestigingen.

Haags Gemeentearchief

Voor wie meer weten over de geschiedenis van Den Haag is het Haags Gemeentearchief onmisbaar. Ook voor stamboomonderzoek is het Haags Gemeentearchief belangrijk. Het materiaal kunt u inzien in de studiezaal van het archief in het stadhuis. Veel informatie staat al op de website. Deze site heeft verder een unieke en gratis te bekijken verzameling van foto’s en films over Den Haag. 

Het Nederlands Muziek Instituut beheert het muzikale erfgoed van Nederland. Een uitgebreide collectie naslagwerken en bladmuziek zijn voor het publiek toegankelijk. Sinds 2014 is de collectie opgenomen in het Haags Gemeentearchief.

Landelijke archieven

In Den Haag is ook een aantal grote landelijke archieven gevestigd.

  • De Koninklijke Bibliotheek (www.kb.nl) heeft alles wat in en over Nederland wat gepubliceerd in haar collectie. Een bezoek aan de Koninklijke Bibliotheek is gratis. Met de Ooievaarspas krijgt u 50% korting op het lidmaatschap om materialen te lenen.
  • In het Nationaal Archief (www.nationaalarchief.nl) worden archieven van de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland bewaard. Ook is er informatie te vinden over personen die voor de Nederlandse geschiedenis belangrijk zijn geweest.
  • Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD, www.rkd.nl) beheert een unieke collectie kunsthistorisch materiaal over de westerse kunst van de late middeleeuwen tot nu.

Gepubliceerd: 6 juni 2011Laatste wijziging: 10 augustus 2020