Zero-emissiezone voor bevoorraden stad (stadslogistiek)

Gemeente Den Haag wil op 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek invoeren. Vanaf dan mogen in dat deel van de stad alleen zakelijk gebruikte bestel- en vrachtauto’s zonder uitlaatgassen komen. Dat zijn schone voertuigen die elektrisch of op waterstof rijden.

Het invoeren van een zero-emissiezone voor het bevoorraden van de stad gaat niet in 1 keer. Dit gebeurt in stappen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die in de zero-emissiezone willen rijden, uitstootvrij zijn. Voor sommige typen voertuigen geldt er tot uiterlijk 2030 een landelijke overgangsregeling.

Landelijke overgangsregeling zero-emissiezone stadslogistiek

Bestaande bestelauto’s (datum 1e toelating voor 1 januari 2025):

  • met emissieklasse 5 mogen tot 1 januari 2027 in de zero-emissiezone rijden.
  • met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezone rijden.

Bestaande vrachtauto’s (datum 1e toelating voor 1 januari 2025):

  • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn), mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.
  • Trekker-opleggercombinaties (die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.

Vanaf 1 januari 2030 moeten alle vrachtwagens en bestelbusjes dan helemaal uitstootvrij zijn. Hier kunt u nakijken of (en tot wanneer) uw bestelauto mag rijden in de zero-emissiezone.

Grens van de zero-emissiezone

De grenzen van de zero-emissiezone zijn dezelfde als van de milieuzone voor dieselauto’s. De zero-emissiezone komt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé te liggen. De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de zero-emissiezone. De definitieve zone wordt in 2024 vastgesteld in een verkeersbesluit.

Subsidie

Wilt u bedrijfsauto’s zonder uitlaatgassen (emissieloos) kopen of leasen? Vraag dan subsidie aan bij het Rijk. De subsidie loopt tot en met 31 december 2025 en is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Lees meer over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

U kunt een vergoeding krijgen als u uw vervuilende dieselbestelauto laat slopen. U krijgt als ondernemer € 1.500,-. U kunt het tegoed besteden aan schonere vormen van vervoer. Kijk op www.denhaag.nl/slooppremie voor meer informatie. Deze regeling loopt tot en met 30 november 2022.

Gratis wagenparkscan

Wilt u hulp bij het overstappen op duurzamer of elektrisch vervoer? Dan kunt u dit jaar gratis een wagenparkscan aanvragen.

Met de uitkomsten van de scan besluit u niet alleen of u overstapt naar een (deels) elektrisch wagenpark. Maar ook hoe u de overstap maakt. Meer informatie of een gratis wagenparkscan, kunt u aanvragen bij logistiek makelaar Michel Oldenburg. U stuurt hiervoor een email naar: michel@smartidservices.com.

Convenant Stedelijke Distributie

De gemeente ondertekende in 2018 het Convenant Stedelijke Distributie Den Haag om de luchtkwaliteit te verbeteren. De komende jaren werkt zij samen met ondernemers verder aan de plannen voor duurzame en slimme stadslogistiek.

Stadslogistiek is het vervoeren van producten en materialen binnen de stad. Denk daarbij aan het:

  • bevoorraden van winkels, horeca, kantoren en instellingen.
  • aan huis leveren van spullen.
  • ophalen van producten en materialen, waaronder afval.

De gemeente en partners bereiden ondernemers en hun leveranciers voor op het invoeren van de zero-emissiezone. Dat doen ze via het Platform Stedelijke Distributie.

Meer informatie

    Gepubliceerd: 9 april 2021Laatste wijziging: 4 augustus 2022