Zero-emissiezone bestel- en vrachtauto’s

Op 1 januari 2025 wil de gemeente een zero-emissiezone invoeren in het centrum. Dan moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s die in de zero-emissiezone rijden schoon zijn (geen CO2 uitstoten). Er geldt wel een overgangsregeling tot 2030 voor oudere bestel- en vrachtwagens.

Den Haag is een van 28 steden in Nederland waar een zero-emissiezone wordt ingevoerd. De uitlaatgassen van bestel- en vrachtauto’s zorgen voor luchtvervuiling. Deze auto's zorgen ook voor overlast van geluid. Dit is slecht voor de gezondheid, de natuur en het klimaat. Om de stad leefbaar en gezond te houden moet de luchtkwaliteit verbeteren.

Voor welke voertuigen geldt de zero-emissiezone in het centrum?

Het gaat om zakelijk ingeschreven bestel- en vrachtwagens. Dit zijn bijvoorbeeld bestel- en vrachtwagens die gebruikt worden om:

 • winkels en horeca te bevoorraden

 • materialen naar bouwterreinen te brengen

 • pakketjes te bezorgen

 • onderhoud te doen aan woningen zoals loodgieters

Landelijke overgangsregeling zero-emissiezone

Het invoeren van de zero-emissiezone in het centrum gebeurt in stappen. Vanaf 1 januari 2025 wordt het centrum emissievrij. Hiervoor moeten alle nieuwe bestel- en vrachtauto’s schoon zijn (uitstootvrij) als zij hier willen rijden.

Voor oudere typen bestel- en vrachtauto’s geldt er tot 2030 een landelijke overgangsregeling. Controleer of en tot wanneer uw voertuig mag rijden in de zero-emissiezone. Doe de kentekencheck op www.opwegnaarzes.nl.

Bestaande bestelauto’s (die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet)

 • Met emissieklasse 5 mogen tot 1 januari 2027 in de zero-emissiezone rijden.
 • Met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezone rijden.

Bestaande vrachtauto’s (die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet)

 • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.
 • Trekker-opleggercombinaties (die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.

Vanaf 1 januari 2030 moeten alle vrachtwagens en bestelbusjes helemaal uitstootvrij zijn.

Waar ligt de zero-emissiezone?

De grenzen van de zero-emissiezone zijn dezelfde als van de milieuzone voor dieselauto’s. De zero-emissiezone komt binnen de Centrumring (S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200) te liggen. De Centrumring en de Professor B.M. Teldersweg zelf horen niet bij de zone. De definitieve grootte van de zero-emissiezone wordt vastgesteld in een verkeersbesluit dat begin 2024 wordt genomen.

Hulp bij overstappen naar schoon vervoer

Bent u ondernemer? Mogelijk heeft het invoeren van de zero-emissiezone gevolgen voor u. De invoering van de emissievrije zone lijkt ver weg. Toch is het belangrijk om u nu al voor te bereiden om over te stappen naar schoon vervoer. Het Rijk en de gemeente helpen u als ondernemer hierbij door:

Subsidie

Wilt u bedrijfsauto’s zonder uitlaatgassen (emissievrij) kopen of leasen? Vraag dan subsidie aan bij het Rijk. U kunt subsidie aanvragen tot en met 31 december 2025. De subsidie is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Lees meer over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl).

U kunt ook een vergoeding aanvragen voor het kopen van een emissievrije vrachtauto. Deze subsidie kunt u aanvragen tot en met 29 december 2023. Kijk voor meer informatie Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl).

Gratis wagenparkscan

Wilt u hulp bij het overstappen op duurzamer of elektrisch vervoer? Dan kunt u in 2023 gratis een wagenparkscan aanvragen. Met de resultaten van de scan kunt u 2 dingen doen: kiezen of u overstapt naar een (voor een deel) elektrisch wagenpark. En hoe u overstapt.

Meer informatie of een gratis wagenparkscan kunt u aanvragen bij logistiekmakelaar Michel Oldenburg. Stuur hiervoor een e-mail naar: michel@smartidservices.com.

Convenant Stedelijke Distributie

De gemeente ondertekende in 2018 het Convenant Stedelijke Distributie Den Haag om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Samen met ondernemers en brancheverenigingen maakt de gemeente plannen voor duurzame en slimme stadslogistiek. Stadslogistiek is het halen en brengen van producten en materialen binnen de stad. Zoals:

 • bevoorraden van winkels, horeca, kantoren en organisaties

 • aan huis leveren van spullen

 • ophalen van spullen, materialen en afval

De gemeente en partners bereiden ondernemers en hun bezorgers voor op het invoeren van de zero-emissiezone. Dat doen ze via het Platform Stedelijke Distributie.

Meer informatie

Gepubliceerd: 7 april 2023Laatste wijziging: 20 april 2023