Zeeheldenkwartier: werkzaamheden tramlijn 16

De gemeente vernieuwt in het Zeeheldenkwartier het spoor en de haltes van tramlijn 16. Het werk duurt van maandag 28 maart tot december 2022. Voor de tram en het overige verkeer zijn er omleidingen.

Wat er gaat gebeuren

In het Zeeheldenkwartier en rondom het Buitenhof werkt de gemeente aan:

 • het spoor, de tramhaltes en straatinrichting van de Torenstraat, Vondelstraat en Zoutmanstraat
 • het spoor en de tramhaltes op de Laan van Meerdervoort en het Prins Hendrikplein. En aan de kruisingen met de Elandstraat, de Noordwal en de Veenkade.
 • vlakbij de tramhaltes worden bomen gekapt of in andere grond geplant.

  Kijk voor meer informatie over het ontwerp op de pagina Vernieuwing tramlijnen.

  Brede tram met een lage vloer
  Brede tram met een lage vloer

  Overlast

  Het werk zorgt voor overlast. Bewoners en ondernemers langs het werkterrein krijgen te maken met stof en geluid. Ook ligt de straat tijdens de werkzaamheden open. Het verkeer krijgt hierdoor te maken met wegafsluitingen en extra drukte. Het werk vindt zo veel mogelijk overdag plaats, om de overlast te beperken. Als er toch in de nacht gewerkt moet worden, krijgen bewoners hierover van tevoren bericht.

  Op een aantal plekken past de gemeente de bovenleidingen aan. Die werkzaamheden vinden juist in de nacht plaats tussen 22.00 en 07.00 uur. Daardoor blijven de wijken goed bereikbaar en veilig. Het werk aan de bovenleidingen kan 1 nacht (geluids-)overlast geven. Het werk gebeurt met een hoogwerker. Mensen die in de buurt wonen, krijgen hierover een bericht.

  Omleidingen en werkzaamheden

  Werkzaamheden 1 tot en met 30 september 2022

  • Verkeer vanaf het Centrum naar het Zeeheldenkwartier wordt omgeleid via: Torenstraat, Noordwal, Prinsessewal en Elandstraat.
  • Verkeer van het Zeeheldenkwartier naar het Centrum wordt omgeleid via: Laan van Meerdervoort, Koningin Emmakade, Noord-West Buitensingel, Lijnbaan en Prinsegracht.
  Werkzaamheden 1 tot en met 30 september 2022
  Werkzaamheden 1 tot en met 30 september 2022

  Bereikbaarheid en parkeren

  Informatie over bereikbaarheid en parkeren vindt u op de pagina Werkzaamheden tramlijn 16.

  Vertraging werkzaamheden lijn 16 door onverwachte omstandigheden

  Bouwprojecten hebben op dit moment te lijden onder leveringsproblemen. Dat geldt ook voor de vernieuwing van tramlijn 16. Het werk aan het spoor en de haltes gaan daardoor niet meer volgens de planning. De gemeente verwacht de vernieuwing van tramlijn 16 af te ronden in het voorjaar van 2023. Zij geeft buurtbewoners en bedrijven op tijd informatie over het werk en de mogelijke overlast

  Aangepaste route tram 16

  Tijdens de werkzaamheden rijdt tram 16 een andere route tussen 11 april 2022 en 1 maart 2023. Daardoor rijdt de tram niet langs alle haltes. Houd rekening met extra reistijd. Bekijk de actuele dienstregeling van tram 16 op de website van HTM. Of kijk in de HTM reisapp of op de website 9292.nl.

  Bouw-app

  Wilt u op de hoogte blijven? Download de ‘BAM Infra Projecten’ app. In deze app wordt informatie gedeeld over de fasering, planning, voortgang en wijzigingen van het project.

  Contact

  Heeft u vragen over de werkzaamheden? Stuur dan een e-mail naar tramlijn16z@bam.com.

  Zie ook

  Gepubliceerd: 29 augustus 2022Laatste wijziging: 1 september 2022