Werkzaamheden tramlijn 16

De gemeente maakt het spoor en de haltes van tramlijn 16 geschikt voor nieuwe lagevloertrams. Deze nieuwe trams hebben een lage instap. Daardoor kunnen ook mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen gemakkelijk instappen. Het werk duurt van 14 februari 2022 tot en met februari 2023.

Wat er gaat gebeuren

 • de trams krijgen nieuwe rails
 • bochten worden aangepast
 • er komen nieuwe haltes

Er zijn ook plannen om andere tramlijnen aan te passen. Meer hierover leest u op de pagina Vernieuwing tramlijnen.

Bekijk de video (YouTube-kanaal van de gemeente) 'Vernieuwing Tramlijn 16'. U ziet hoe de nieuwe trams het reizen makkelijker en prettiger maken.
Brede tram met een lage vloer
Brede tram met een lage vloer

Planning

Het werk gebeurt in delen. Er zijn 3 verschillende locaties:

 • Moerwijk en Laak: dit werk is afgerond
 • Zeeheldenkwartier: 28 maart 2022 tot en met eind 2022
 • Scheveningen: 28 maart 2022 tot en met februari 2023

  Parkeren

  Tijdens de werkzaamheden is er minder plek om te parkeren. Bewoners kunnen parkeren in de straten rondom het werkgebied. Voor gehandicaptenparkeerplaatsen zoekt de gemeente samen met de aannemer naar een oplossing.

  Overlast

  Het werk zorgt voor overlast. Bewoners en ondernemers langs het werkterrein krijgen te maken met stof en geluid. Ook ligt de straat tijdens de werkzaamheden open. Het verkeer krijgt hierdoor te maken met wegafsluitingen en extra drukte.

  Het werk gebeurt zoveel mogelijk overdag om overlast te beperken. Als er toch in de nacht gewerkt wordt, krijgen bewoners hierover vooraf bericht.

  Bereikbaarheid

  Voetgangers kunnen hun normale route volgen. Het andere verkeer kan gebruik maken van omleidingen. Inritten en parkeerplaatsen blijven zoveel mogelijk toegankelijk. Wanneer deze tijdelijk niet bereikbaar zijn, krijgen bewoners hierover op tijd bericht.

  Bedrijven blijven bereikbaar voor voetgangers. Eigen parkeerplaatsen blijven zoveel mogelijk bereikbaar. Voor het laden en lossen worden afspraken gemaakt. Dit vindt soms plaats op grotere afstand dan normaal.

  Toolkit voor ondernemers

  De gemeente heeft voor ondernemers en organisaties een informatiepakket ontwikkeld. Dit bevat bestanden die zij kunnen gebruiken om hun medewerkers, klanten en leveranciers te informeren. Het gaat bijvoorbeeld om omleidingskaarten, sfeerbeelden en voorbeeldteksten. Dit pakket vraagt u aan door een e-mail te sturen naar lijn16@denhaag.nl. U ontvangt de bestanden dan digitaal.

  Meer informatie

  • Tijdens de werkzaamheden rijdt tram 16 een andere route. Bekijk de actuele dienstregeling van tram 16 op de website van HTM. Of kijk in de HTM reisapp of op de website van 9292.
  • De komst van nieuwe trams gebeurt in samenwerking met Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en HTM. Kijk voor meer informatie over het ontwerp op de pagina Vernieuwing tramlijnen.
  • Wilt u op de hoogte blijven? Download de app ‘Werk in uitvoering’ met actuele informatie over de werkzaamheden. De app is te vinden in de Apple App Store en de Google Play Store. Zoek in de app op ‘Tramlijn 16M'.

  Contact

  Heeft u vragen over de werkzaamheden? Stuur dan een e-mail naar lijn16@denhaag.nl.

  Gepubliceerd: 7 april 2022Laatste wijziging: 12 juli 2022