Petroleumhaven en Calandkade: vervanging kademuren

De kademuren langs de Petroleumhaven en de Calandkade zijn oud en aan vervanging toe. De fundering van deze kademuren is op veel plekken aangetast door een bacterie. Daarom wordt vanaf zomer 2018 de kademuur langs de Petroleumhaven en Calandkade vervangen. De gemeente combineert dit werk met het klaar maken van het gebied voor de bouw.

Impressie Petroleumhaven
Impressie Petroleumhaven

Binnenkort start het werk in de Petroleumhaven. Het bestemmingsplan is in 2013 goedgekeurd en de afgelopen jaren zijn de plannen verder uitgewerkt. Begin 2019 starten de bouwactiviteiten van de eerste nieuwbouwkavels. Voor die tijd moet de grond worden voorbereid op de geplande nieuwbouw. De gemeente legt een tijdelijke bouwweg, riolering, kabels en leidingen aan. Dat werk wordt gecombineerd met de kademuurvervanging zodat er minder overlast voor de omgeving is.

Planning werkzaamheden

  • Januari 2018: de aannemer is bekend die het werk gaat doen.
  • Zomer 2018: de voorbereidingen voor de bouw starten. De kademuren worden na de zomer vervangen.
  • Eind 2018: de eerste bouwkavels worden naar verwachting opgeleverd.

Industriële kranen aan de kade

In het gebied staan 2 industriële kranen. Een langs de Neherkade en een langs de Calandkade. De fundering van de kraan aan de kant van de Neherkade is goed. De fundering van de andere kraan moet nog worden onderzocht. Als de fundering goed is, kan de kraan blijven staan tijdens de kademuurvervanging. Anders moet deze tijdelijk worden verplaatst.

Schubvarens in de kademuur

Ter hoogte van de kraan langs de Neherkade groeit in de bestaande kademuur een groot aantal schubvarens. De schubvaren is een beschermde plant. De wortels van de varens zitten in het oude voegwerk van de kademuur. Samen met een gespecialiseerd bureau kijkt de gemeente naar manieren om de schubvaren te behouden.

Petroleumhaven en Calandkade
Petroleumhaven en Calandkade

Toekomst Petroleumhaven

De komende jaren verandert de Petroleumhaven in een hip woon-werkgebied inclusief jachthaven en horeca. De twee historische kranen blijven bewaard als aandenken aan het verleden van het havengebied. In het gebied komen zelfbouwkavels en een woontoren. Er is ruimte voor verschillende soorten woningen en bedrijfsruimtes in verschillende prijscategorieën. Eind 2017 start de verkoop van de eerste kavels.

Zie ook: Aanbod zelfbouwkavels Petroleumhaven

Overleg met de omgeving

De gemeente organiseert regelmatig bijeenkomsten voor de buurt. Voordat het werk begint, zijn er informatieavonden. In juni 2017 was de eerste bijeenkomst.

Contact

Neem contact op met de projectorganisatie komen via e-mail kademuren@denhaag.nl of telefoonnummer (070) 752 55 97.

Zie ook: Onderhoud aan kade en bruggen in de stad

Gepubliceerd: 6 november 2017Laatste wijziging: 8 november 2017