Kerkplein: herinrichting en vernieuwen tramsporen

De openbare ruimte rond de Grote Kerk wordt groener en het plein krijgt nieuwe bestrating. Tegelijk met de herinrichting van het Kerkplein worden de tramsporen van de 'calamiteitenroute' vernieuwd. Dan kunnen ook de bredere trams van de HTM er in geval van nood rijden.

Deze calamiteitenroute loopt van de Prinsegracht, via de Jan Hendrikstraat over het Kerkplein naar het Buitenhof. De HTM gebruikt de route bij incidenten, storingen of groot onderhoud.

Afronding werkzaamheden tramroute lijn 16

Tussen 15 januari en 26 februari 2018 komt er op het Kerkplein ter hoogte van de Nieuwstraat een nieuwe aansluiting van de bestaande tramrails. Ook komen er nieuwe bovenleidingen op het Kerkplein en voert de HTM testritten uit.

Aangepaste route tramlijn 16

Tram 16 rijdt nog tot 26 februari 2018 een andere route. Die route loopt via de Kneuterdijk, Scheveningseweg en Eisenhowerlaan. Dit is de route van lijn 1. Vanaf het Statenplein volgt lijn 16 weer de normale route.

Waar tram 16 niet over de oorspronkelijke route rijdt, zet de HTM tijdelijk bus 76 in. De bus rijdt 4 keer per uur op en neer tussen het Statenplein via de haltes van tram 16 en de tijdelijke halte Kerkplein bij de Grote Kerk. Vanaf daar rijdt de bus in 1 keer door naar het Centraal Station halte Schedeldoekshaven/station CS. Dit blijft in zo tot 26 februari 2018.

Bekijk de hele route van bus 76 op de website van de HTM.

Tram 16 rijdt vanaf 26 februari 2018 weer over het Kerkplein

Vanaf 26 februari 2018 rijdt tram 16 weerover het Kerkplein. Bus 76 vervalt vanaf dat moment.

Bekijk de routekaart van tram 16 op de website van de HTM.

     Werkzaamheden Jan Hendrikstraat - Prinsegracht (fase 3)

     De werkzaamheden in de Jan Hendrikstraat zijn 15 januari 2018 gestart. Er wordt gewerkt vanaf het Kerkplein richting Prinsegracht. Daar worden de tramrails van de calamiteitenroute vernieuwd en geschikt gemaakt voor de nieuwe bredere tram. Gelijktijdig wordt de straat opnieuw ingericht.

     Fase 3.1 en 3.2: tramrails en bovenleiding

     De tijdelijke route van bus 76 is de reden dat de 1e herinrichtingsfase van de Jan Hendrikstraat in 2 delen wordt uitgevoerd.

     • Fase 3.1 is begonnen aan de kant van het Nutshuis/Ibis-hotel tot aan de Laan. Op die manier blijft de weg aan de kant van het politiebureau bereikbaar voor nood-en hulpdiensten en de bus.
     • Tijdens fase 3.2 wordt de overkant van dit deel van de Jan Hendrikstraat aangepakt.
     • De Laan en Q-park blijven tijdens heel fase 3.1 en 3.2  bereikbaar vanaf de Prinsegracht.
     • De omleidingsroutes worden met gele borden aangegeven.
     • Fase 3.1 en 3.2 duren tot 26 maart 2018.
     • De tram rijdt vanaf 26 februari 2018 weer over het Kerkplein. Bus 76 komt dan te vervallen.

     Vanaf 26 februari 2018 is de Jan Hendrikstraat afgesloten voor fietsverkeer. Omleidingsroutes worden met gele borden aangegeven. Of loop met uw fiets aan de hand over de stoep.

     Fase 3.3 en 3.4: 2e deel Jan Hendrikstraat

     Tijdens fase 3.3 starten de werkzaamheden voor het gedeelte van de Jan Hendrikstraat tussen De Laan en de Prinsegracht. Hier komen nieuwe tramrails.

     • Het deel vanaf de Prinsegracht tot aan De Laan is voor alle verkeer afgesloten.
     • U kunt wel met de fiets aan de hand over de stoep lopen. Of de met gele borden aangegeven omleidingsroute voor fietsers rijden.

     Op 16 mei 2018 kan het fietsverkeer weer over dit deel van de Jan Hendrikstraat rijden. Voor autoverkeer blijft de straat nog afgesloten.

     Bereikbaarheid De Laan en parkeergarage

     De Laan, Q-park parkeergarage en het benzinestation zijn vanaf 26 februari 2018 via de Torenstraat bereikbaar en niet meer via de Prinsegracht.

      Fase 3.3 en 3.4: bocht en deel Prinsegracht

      Vanaf 16 mei 2018 wordt fase 4, de bocht en een deel van de Prinsegracht, uitgevoerd. Bijzonderheden over dit deel van het werk volgen later.

      De werkzaamheden zijn op 15 juni 2018 klaar. Dan gaan alle routes weer open voor zowel fiets- als autoverkeer.

      Werken in fases Jan Hendrikstraat

      Omleidingsroute voor autoverkeer

      Omleidingsroutes Kerkplein
      Omleidingsroutes Kerkplein

      Blijf op de hoogte

      • Blijf op de hoogte via Facebook.com/Kerkplein070. Hier kunt u ook terecht met vragen over het project.
      • Actuele informatie staat ook in de app 'Kerkplein Den Haag'. Deze is gratis te downloaden in de Apple Appstore of de Google Play Store.
      • Tijdens de werkzaamheden houdt de aannemer een wekelijks inloopspreekuur op donderdag van 15.00 tot 16.00 uur in de fietsenstalling van Biesieklette aan de Nobelstraat (ingang Driehoekjes).
      • Omwonenden en ondernemers krijgen regelmatig informatie over de werkzaamheden via bewonersbrieven.

       Gepubliceerd: 15 februari 2018Laatste wijziging: 22 februari 2018