Ontwikkelingen rond station Hollands Spoor

Rond station Hollands Spoor wordt veel gebouwd. Lees meer over de werkzaamheden.

Door onverwachte extra werkzaamheden aan de trambaan bij Hollands Spoor is de Parallelweg tot eind februari 2018 voor autoverkeer afgesloten.

De Parallelweg bij Hollands Spoor is vanaf 27 november 2017 tot eind februari 2018 ter hoogte van de Wolterbeekstraat afgesloten voor al het autoverkeer. Bevoorrading voor bedrijven blijft mogelijk doordat het weggedeelte aan het Stationsplein, tussen de Stationsweg en de Wolterbeekstraat, voor bestemmingsverkeer in 2 richtingen toegankelijk is. Fietsverkeer blijft gedurende de hele periode mogelijk in beide richtingen, tussen de Parallelweg en het Rijswijkseplein.

De reden is onverwachte, extra werkzaamheden aan de funderingen waar de bovenleidingmasten op staan. Omdat de sporen zijn verlegd moeten de masten geschikt worden gemaakt voor hogere trekkracht. Dit kan alleen door 7 masten van het tramviaduct langs de Parallelweg met fundering en al te vervangen.

Op de kaart en op de app ‘Rondom Hollands Spoor’ vindt u de omleidingsroutes.

Omleiding tram en bus

De tram en bus worden omgeleid vanwege de werkzaamheden. De trams rijden vanaf 1 juli tot eind februari 2018 niet over het Stationsplein. Ook bussen hebben andere haltes:

 • Voor beide richtingen van de lijnen 1, 9, 12, 16 en 17 zijn noodhaltes gemaakt op het Rijswijkseplein.
 • Op het Leeghwaterplein zijn de haltes in beide richtingen voor tram 11 en tram 15 en de HTM bussen 18 en 26. Bushaltes voor lijn 18 en 26 vindt u ook op de halte Waldorpstraat bij de Megastores.

Klik op de kaart om de afbeelding te vergroten.

Kaart omleidingen tram en bus rond station Hollands Spoor

Kaart omleidingsroutes overig verkeer

Bekijk de kaart met looproutes, fietsroutes en routes voor de auto.

Looproutes via de app

Om het voor reizigers makkelijker te maken zijn de looproutes van het station Hollands Spoor naar de haltes Rijswijkseplein en Leeghwaterplein aangegeven. De routes zijn te herkennen aan de stickers en pijlen met de tram- en busnummers op het wegdek. Vanaf de Rijswijkseweg en het Leeghwaterplein is ook een (gele) route aangegeven naar het station Hollands Spoor. 

Alle routes staan ook in de app 'Rondom Hollands Spoor'. Download de gratis app via de App store (iPhone) of de Playstore (Android). De app is ook te downloaden via de QR-code die rondom Hollands Spoor op de routeborden en de bouwborden staat afgedrukt. Naast route-informatie vindt u daar informatie over het project en aanbiedingen van de winkels/horeca op en rondom het Stationsplein.

Werkzaamheden aan de tramsporen voor station Hollands Spoor (foto: Peter van Oosterhout MRDH)
Werkzaamheden aan de tramsporen voor station Hollands Spoor (foto: Peter van Oosterhout MRDH)

Stationsentree Laakhaven

Station Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven een eigen stationsentree met winkels en een plein. In april 2017 is met de voorbereidingen begonnen van de bouw van deze stationsentree. De perrontunnel van het station wordt helemaal doorgetrokken tot aan de Laakzijde. Op het dak van de nieuwe entree komt een fietsenstalling voor 2.500 fietsen.

Timelapse Hollands Spoor In het weekeinde van donderdag 23 november 09:00 uur tot zondagavond 26 november 24:00 uur is het nieuwe gedeelte van de perrontunnel op zijn plek geschoven.

Dit project bestaat uit 3 fases:

 • Bouwvoorbereiding: sloop van parkeerdek naast het gebouw The Globe, de fietsenstalling bij de fietstunnel en de kiss & ride aan de Laakzijde. Deze fase is afgerond.
 • Doortrekken van de perrontunnel en bouw van winkels en nieuwe fietsenstalling (juli 2017 tot december 2018).
 • De aanleg van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde (januari tot maart 2019).
Stationsentree Laakhaven
Stationsentree Laakhaven

Herinrichting Stationsplein aan centrumzijde

Het Stationsplein krijgt een nieuwe inrichting. Hiervoor worden dezelfde materialen gebruikt als bij het brede deel van de Stationsweg dat al helemaal is vernieuwd. Aan beide kanten van het station komen 'Tophaltes' voor de tram. Dit zijn speciaal vormgegeven geheel overdekte tramhaltes. Eind februari 2018 is het nieuwe plein klaar.

De volgende werkzaamheden moeten gebeuren:

 • De tramsporen worden vervangen. Daarom rijden de trams van 1 juli tot en eind februari 2018 om en stoppen dan niet voor station Hollands Spoor. Voor tramreizigers van en naar het station is het station bereikbaar via tramhaltes aan de Rijswijkseweg/hoek Waldorpstraat en op het Leeghwaterplein. (zie ook de app: Rondom Hollands Spoor)
 • Station Hollands Spoor blijft tijdens de werkzaamheden altijd bereikbaar voor de reiziger.
Nieuwe inrichting Stationsplein
Nieuwe inrichting Stationsplein

Herinrichting Stationsweg – Wagenstraat

De route van station Hollands Spoor naar het centrum wordt de 'Loper Oude Centrum' genoemd. In overleg met belanghebbenden is er een plan gemaakt voor een nieuwe inrichting van de Stationsweg vanaf de Hoefkade en de Wagenstraat tot aan het centrum. Het plan is gemaakt om deze route aantrekkelijker te maken.

De belangrijkste punten in het plan zijn:

 • Meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Doorgaand verkeer wordt zoveel mogelijk geweerd en de maximale snelheid gaat van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur.
 • Aan de zonnige kant van de Stationsweg komen bomen, groene hagen, bloembakken, zitbanken, fietsbeugels en waar nodig anti-parkeerpalen. Ook komt er meer ruimte voor terrassen.
 • Aan de kop van het Huijgenspark komt een extra groenvak met zitranden.
 • De 2 driehoekige pleintjes aan beide kanten van de Wagenbrug krijgen groene 'ziteilanden' rond de bestaande bomen.
 • De Wagenstraat krijg aan een kant een nieuwe bomenrij en op enkele plaatsen komen er bomen te staan. Ook komen er meer hagen, groenvakken, bloembakken, klimplanten en geveltuinen.
 • Voor de nieuwe bestrating worden mangaanklinkers en rode klinkers gebruikt.
 • De stoep- en opsluitbanden (stoepranden) zijn van natuursteen met deels ingegraveerde meertalige spreuken.
 • De bestaande hangverlichting wordt vervangen. Hiervoor komen klassieke gevelarmaturen in de plaats. Behalve in Chinatown. Ook de verlichting in het Huijgenspark wordt verbeterd.

De uitvoering van het plan is gepland voor 2018.

  Nieuwe inrichting Stationsweg richting Wagenstraat
  Nieuwe inrichting Stationsweg richting Wagenstraat

  Grote Belastingkantoor

  Het voormalige Grote Belastingkantoor recht tegenover station Hollands Spoor krijgt na 7 jaar leegstand een nieuwe bestemming. De 14.000 vierkante meter kantoorvloer wordt een modern en levendig complex van woningen, hotel en horeca. In het gebouw komen 66 middeldure huurappartementen en 199 hotelkamers. Op de begane grond behouden de huidige supermarkt en horeca hun plek, met ruimte voor nieuwe bedrijven.

  Het vernieuwde Grote Belastingkantoor
  Het vernieuwde Grote Belastingkantoor

  Centrum van het Haagse studentenleven

  Station Hollands Spoor en omgeving wordt steeds mooier. Het nieuwe plein is overzichtelijk met winkels en horeca. Het is het beginpunt van een korte 'verrassende' wandeling naar de Haagse binnenstad en weer terug. 

  De gemeente en private partijen zijn sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. Zo was het Kleine Belastingkantoor op de Stationsweg verpauperd en is het nu een studentencomplex met 155 woningen. Naast de Haagse Toren (het Strijkijzer), wordt binnenkort het studentencomplex Y-The Hague opgeleverd. Op de Hoefkade kwam The Student Hotel en ook het gerenoveerde Het Rode Dorp is inmiddels een vertrouwde plek voor studenten.

  Gepubliceerd: 23 november 2017Laatste wijziging: 5 december 2017