Busplatform Den Haag Centraal wordt vernieuwd

Het busplatform Den Haag Centraal is aan vernieuwing toe. Een vernieuwd busplatform is de volgende stap in het opknappen van de stadsentree in het gebied rondom Den Haag Centraal. Al eerder werden de stationshal en het tramplatform opgeknapt en werden de Haagse Loper en het Haags Startstation Erasmuslijn opgeleverd.

Wat gebeurt er op het busplatform

De inrichting van het busplatform wordt overzichtelijker en de looproutes korter. Het aantal perrons wordt uitgebreid. Het platform krijgt een golvende nieuwe overkapping. Hierdoor stappen reizigers altijd droog in en uit. Ook komt er een 'paviljoen' met voorzieningen voor touringcarreizigers en buschauffeurs.

De instaphaltes draaien een kwartslag ten opzichte van de huidige situatie en liggen vlak voor de wachtruimte. Zo zien reizigers vanuit de wachtruimte in de stationshal de voorkant van de bussen. Reizigers krijgen via digitale schermen informatie op maat over lijnnummer, richting en vertrektijden. De reiziger steekt pas over naar het instapperron als de bus wordt aangekondigd op het scherm. De bus rijdt dan binnen korte tijd naar het instapperron. De uitstaphaltes komen aan de zijde van de Anna van Buerenstraat. Er komen aparte perrons voor de bussen die enige tijd moeten wachten voordat de volgende rit begint.

Het busplatform moet in het 4e kwartaal van 2018 klaar zijn.

Nieuwe overkapping

De overkapping is ontworpen door het bureau dat ook de stationshal van Den Haag Centraal heeft ontworpen. Het toekomstige busplatform past daardoor qua stijl bij de stationshal en het start- en eindstation van de Erasmuslijn die beide in 2016 zijn opgeleverd.

Het ontwerp van Architectenbureau Benthem Crouwel
Het ontwerp van Architectenbureau Benthem Crouwel

Planning

Aannemer KWS Infra heeft het werk aan het Prins Bernhardviaduct al uitgevoerd. Daar is onder andere voor de bussen een gecombineerde in- en uitgang voor het busplatform.

De aannemer begint met het vernieuwen van het voetgangersgebied onder de HSE. Ook wordt er een windscherm geplaatst aan de kant van het Anna van Buerenplein. Daarna wordt in fasen de bestaande overkapping gesloopt, nieuwe haltes aangelegd en een nieuwe overkapping gebouwd.

De bussen van het stads- en streekvervoer blijven tijdens de werkzaamheden het platform gebruiken. Het nieuwe busplatform is in het 4e kwartaal 2018 klaar.

Inloopspreekuur aannemer

KWS Infra organiseert iedere woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur een inloopspreekuur voor bewoners. Het spreekuur is bij de projectlocatie op de 1e etage van gebouw Stichthage. U kunt hier komen via de stationshal van Den Haag Centraal. Het werk volgen via social media kan ook via www.facebook.com/KWSBusplatformDHC. De aannemer geeft ook een 2 wekelijkse digitale nieuwsbrief uit. U kunt zich aanmelden via mdjong@avecodebondt.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie bij de raadsinformatie op de pagina Herinrichting en overkapping busplatform Den Haag Centraal (RIS282244).

Video Nieuw ontwerp busplatform Centraal Station (Cineac Den Haag)

Gepubliceerd: 7 december 2017Laatste wijziging: 7 december 2017