Nu:
Coronavirus
Laatste update: 14:49 uur

Verkeersmaatregelen Schilderswijk - Stationsbuurt

Er rijden veel auto’s door de Stationsbuurt en Schilderswijk die hier niet hoeven te zijn. Zij rijden via deze wijken naar een andere bestemming. Het is daarom erg druk op de wegen en daar gaat de gemeente iets aan veranderen.

Drukke straten in de Schilderswijk
Drukke straten in de Schilderswijk

Om ervoor te zorgen dat er minder auto’s door de wijken rijden, heeft de gemeente besloten een aantal aanpassingen uit te voeren:

 • 4 afsluitingen tussen de Stationsbuurt en de Schilderswijk.
 • Op 1 kruispunt in Laak is het straks niet meer mogelijk linksaf te slaan naar de Waldorpstraat.

Uiteraard kunt u met de auto nog steeds bij uw woning of winkel komen. Het wordt alleen niet meer mogelijk om de straten van de Schilderswijk en Stationsbuurt als doorgaande route te gebruiken.

Dankzij deze afsluitingen rijden er straks minder auto’s door de wijk. En minder auto’s betekent dat de wijk veiliger, mooier en prettiger wordt. Vooral de luchtkwaliteit van de Hoefkade wordt beter en de Stationsweg, Hoefkade en de Parallelweg worden door de aanpassingen rustiger.

De aanpassingen

De gemeente gaat de volgende aanpassingen uitvoeren:

Afsluiten van:

 • Slijpmolen en Oranjeplein voor auto’s.
 • Hoefkade en Parallelweg voor auto's, behalve de nood- en hulpdiensten, keurmerktaxi's en AV070 vervoer.

  Wegafsluiting Slijpmolen, Oranjeplein, Hoefkade

  Op de kaart is de definitieve wegafsluiting voor auto's in het blauw of rood aangegeven. De zwarte pijl geeft bestaande rijrichting aan, een rode pijl de nieuwe rijrichting. Twee gele pijlen staan voor tweerichtingsverkeer op de Hoefkade tussen Falckstraat en Wolterbeekstraat.

  Veranderen rijrichting:

  • Omdraaien rijrichting Wolterbeekstraat, Naaldwijksestraat en Falckstraat.
  • Instellen 2 richtingsverkeer op de Hoefkade tussen Naaldwijksestraat en Falckstraat.

  Linksaf verbod:

  • Vanaf de Parallelweg bij de spooronderdoorgang (De Put) kunnen auto’s niet meer linksaf slaan naar de Waldorpstraat (het openbaar vervoer kan dit nog wel).
  Kaart met route van De Put naar Waldorpstraat

  Op de kaart geeft een rode pijl met een zwart kruis de vervallen route aan. Een groene pijl laat de alternatieve route zien. Bij de blauwe pijlen is de route ongewijzigd.

  Verkeerscirculatie

  Door de aanpassingen zullen auto’s vooral de route via de Vaillantlaan of de Neherkade gaan rijden. De Stationsbuurt blijft voor bewoners en ondernemers bereikbaar via de Veerkaden en het Rijswijkseplein. De Schilderswijk blijft bereikbaar via de Parallelweg, Hoefkade, Boekhorststraat of de Koningsstraat. Na de aanpassingen kunnen auto’s niet meer over de Parallelweg en Hoefkade van de ene kant van de wijk naar de andere kant rijden.

  Parkeerplekken

  Door de aanpassingen vervalt een aantal parkeerplekken in de Slijpmolen, Oranjeplein en Hoefkade. Op de Parallelweg komen meer parkeerplaatsen. In totaal komen er meer parkeerplekken bij.

  Overzichtskaart verkeersmaatregelen Schilderswijk. Klik op de afbeelding voor een vergroting
  Overzichtskaart verkeersmaatregelen Schilderswijk. Klik op de afbeelding voor een vergroting

  Op de kaart geeft een zwarte pijl de bestaande rijrichting aan en een rode pijl de rijrichting in de nieuwe situatie. Een rode pijl met een zwart kruis staat voor de vervallen route. Een groene pijl laat de alternatieve route zien. Bij de blauwe pijlen is de route ongewijzigd.

  Verkeersbesluit, inspraak en Raadsbesluit

  Voor het aanbrengen van de afsluitingen is een formeel verkeersbesluit. Naast het verkeersbesluit hebben ook de ontwerpen van de straten waar maatregelen worden genomen ter inzage gelegen. Het college van burgemeester en wethouders heeft alle reacties en suggesties beoordeeld en op onderdelen het plan aangepast op basis van deze reacties. Op 17 oktober 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college ( RIS303201) zoals dat op deze pagina's is weergegeven.
  Op verzoek van de gemeenteraad is afgesproken dat naast de nood- en hulpdiensten ook keurmerktaxi's en AV070 vervoer voorbij de beweegbare afsluitingen kunnen rijden.

  Planning van de werkzaamheden

  De gemeente wil, mede op verzoek van de bewoners, de verkeersmaatregelen zo snel mogelijk helemaal uit te voeren. Daarom worden de Slijpmolen en het Oranjeplein op 10 en 11 februari met tijdelijke maatregelen alvast afgesloten.

  Voor de afsluiting van de Hoefkade en de Parallelweg, en de aanpassing van de rijrichtingen is meer tijd nodig. Na afsluiting van de Hoefkade en de Parallelweg wordt de herinrichting gedaan van de Slijpmolen, het Oranjeplein, de Hoefkade en de Parallelweg.

  De werkzaamheden op het Oranjeplein worden gecombineerd met werkzaamheden aan het riool. Wanneer dit gaat spelen, krijgen de bewoners hierover een brief met meer informatie.

  Hieronder vindt u de situatie zoals deze vanaf 10 en 11 februari zal zijn.

  Afsluitingen van Slijpmolen en Oranjeplein
  Afsluitingen van Slijpmolen en Oranjeplein
  Omleiding vanaf het Rijswijkseplein/ Stationsweg
  Omleiding vanaf het Rijswijkseplein/ Stationsweg
  Omleidingsroute vanaf de Vaillantlaan
  Omleidingsroute vanaf de Vaillantlaan

  Gepubliceerd: 5 september 2019Laatste wijziging: 13 februari 2020