Onderzoek naar snorfiets op de weg

Het aantal ongevallen met snorfietsen neemt toe. De gemeente wil de veiligheid van fietsers en snorfietsers graag beter maken. Een oplossing kan het verplaatsen van snorfietsers naar de rijbaan zijn. De gemeente doet onderzoek en spreekt hiervoor ook met inwoners.

Het aantal fietsers en snorfietsers in Den Haag groeit. Ook de ongevallen met gewonden nemen toe. En snorfietsers rijden steeds vaker te hard. Dit is gevaarlijk voor fietsers. De gemeente onderzoekt of een oplossing kan zijn om meer ruimte te maken op het fietspad door snorfietsers op de weg te laten rijden.

Een snorfiets in de binnenstad

Onderzoek

Zijn er gebieden in de stad waar het voor de snorfietser mogelijk is en veilig om naar de rijbaan te gaan? Dat onderzoekt de gemeente in het voorjaar van 2019. Na het onderzoek neemt de gemeente een besluit.

Minder verkeersslachtoffers

Verder is de gemeente voor het invoeren van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. In Den Haag is ongeveer 19% van het totaal aantal verkeersgewonden een snorfietsrijder. De hoge snelheid, zonder helm, zorgt bij de snorfietser voor een groot risico. Den Haag wil dat het aantal slachtoffers in het verkeer daalt. Het dragen van een helm is een eenvoudige manier om het voor de snorfietser veiliger te maken.

In 2018

  • Vanaf 1 juli 2018 mogen provincies en gemeenten bij 'grote drukte' bepalen op welke straten met fietspaden de snorfietser - met helm - naar de rijbaan moet.
  • Snorfietsers mogen sinds 1 oktober 2018 niet meer door de Grote Marktstraat rijden. Zo is het winkelgebied veiliger voor voetgangers.

In 2019

  • Inwoners kunnen meedenken en meepraten over het invoeren van de maatregel ‘Snorfietser naar de rijbaan’. In april 2019 heeft de gemeente gesprekken georganiseerd met inwoners met en zonder snorfiets. Er zijn ook gesprekken gevoerd met belangengroepen en organisaties.
  •  In het voorjaar laat de gemeente onderzoeken of er in Den Haag gebieden zijn waar de snorfietser, met helm, op de rijbaan kan gaan rijden. Dit onderzoek is rond de zomer van 2019 afgerond. In 2020 gaan snorfietsers dan mogelijk in bepaalde delen van de stad de rijbaan gebruiken.

Vragen?

Neem contact op via snorfiets@denhaag.nl.

Zie ook: Melden onveilige situaties voor fietsers

Gepubliceerd: 6 mei 2019Laatste wijziging: 11 september 2019