Milieuzone vrachtverkeer en bussen

Den Haag heeft een milieuzone voor vrachtauto’s. Deze is per 1 juli 2021 uitgebreid. Op 1 januari 2022 worden de regels strenger voor vrachtverkeer. En dan gelden ze ook voor bussen. Kijk of u een ontheffing kunt krijgen.

Vanaf 1 januari 2022 mogen alleen vrachtauto’s en bussen met emissieklasse 6 en voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten in de milieuzone rijden. Tot 1 januari 2022 is de milieuzone nog toegestaan voor:

 • Vrachtauto's met emissieklasse 4 of hoger.
 • Bijzondere voertuigen die niet ouder zijn dan 13 jaar.

Er zijn vrijstellingen en ontheffingen.

  Waar ligt de milieuzone?

  De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200).

  De volgende wegen vallen buiten de milieuzone:

  • de Centrumring en het Telderstracé zelf.
  • de weg vanaf de Lijnbaan naar de parkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis HMC Westeinde.

  Milieuzone vrachtverkeer

  Kaart 1 juli 2021

  Vanaf 1 juli 2021 vallen ook de volgende gebieden onder de milieuzone:

  • het gebied ten noorden van de Javastraat/Laan van Meerdervoort binnen het Telderstracé.
  • het gebied ten zuiden van de Waldorpstraat, Rijswijkseplein, en Weteringkade tot aan de Centrumring.

  Op verkeersborden staat aangegeven waar de milieuzone begint en eindigt. De milieuzone is dezelfde als voor dieselpersonen en bestelauto’s.

  Vrijstelling voor de milieuzone

  De milieuzone voor vrachtauto’s en bussen op diesel geldt niet voor alle vervuilende voertuigen. Sommige voertuigen hebben een vrijstelling en mogen de milieuzone in. U hoeft hiervoor niets te doen.

  • kampeervrachtauto’s met carrosseriecode SA, waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont;
  • voertuigen met een datum van eerste toelating van 40 jaar of ouder (oldtimer);
  • voor rolstoel toegankelijke voertuigen;
  • bepaalde categorieën speciale vrachtauto’s, zoals betonmolens, straatvegers, kolkenzuigers en dergelijke. Meer informatie over bijzondere voertuigen die een vrijstelling hebben vindt u op www.milieuzones.nl/bijzondere-voertuigen.

  Ontheffing aanvragen

  Op www.milieuzones.nl onder ‘kentekencheck’ kunt u door het invoeren van uw kenteken controleren of uw vrachtauto of bus toegang heeft tot de milieuzone.

  Heeft u geen vrijstelling? Soms kunt u een ontheffing aanvragen. U mag dan toch met uw vervuilende voertuig in de milieuzone rijden.

  U kunt een ontheffing voor de milieuzone aanvragen bij de gemeente. Voor de aanvraag betaalt u altijd kosten aan de gemeente, ook als u geen ontheffing krijgt. Op MijnDenHaag, onder MijnZaken, kunt u zien hoe het met uw aanvraag staat.

  U kunt nu al langdurige ontheffingen aanvragen voor de milieuzone die op 1 januari 2022 ingaat.

  Ontheffing milieuzone vanaf 1 januari 2022 aanvragen

  Er zijn 4 soorten ontheffingen. Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

  • Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw vrachtauto of autobus? Dan kunt u een dagontheffing aanvragen. U kunt per jaar maximaal 12 keer per jaar een dagontheffing krijgen. Meer informatie en het aanvragen van een vergunning volgt later. Dagontheffingen voor de milieuzone voor vrachtauto’s en bussen die op 1 januari 2022 ingaat, zijn beschikbaar vanaf eind december 2021.
  • Heeft u een schoner voertuig besteld met emissieklasse 6, of een emissieloos voertuig? Dan kunt u voor uw huidige vervuilende voertuig een ontheffing aanvragen voor de duur van maximaal 12 maanden om de levertijd van uw nieuwe voertuig mee te overbruggen.
  • Kan uw bedrijf failliet gaan door de milieuzone? En kunt u aantonen dat u de vervuilende vrachtauto of autobus nodig heeft voor het voortbestaan van uw bedrijf? Dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen.
  • Mag uw dieselvrachtauto of autobus niet in de milieuzone komen? En kunt u geen dagontheffing of langdurige ontheffing krijgen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een ontheffing in bijzondere gevallen (hardheidsclausule).


  Ontheffingen voor vrachtwagens tot 31 december 2021

  Voldoet uw vrachtwagen niet aan de milieueisen en wilt u slechts een enkele keer de Haagse milieuzone inrijden? Vraag dan een dagontheffing aan. Daaraan zijn kosten (leges) verbonden.

  Rijdt u op dit moment in een vrachtauto met emissieklasse 3 of lager? En wilt u nog een langdurige ontheffing aanvragen voor de situatie tot en met 31 december 2021? Bijvoorbeeld omdat u niet voldoende heeft aan een dagontheffing? Neem dan contact op met de afdeling Vergunning & Handhaving via 14070, of stuur een e-mail naar milieuzone@denhaag.nl.

  Handhaving

  De milieuzone is gebaseerd op de Wegenverkeerswet. De gemeente handhaaft de naleving via camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren. U krijgt een boete via het Centraal Justitieel Incassobureau.

  Meer informatie

  Gepubliceerd: 1 oktober 2021Laatste wijziging: 18 oktober 2021