Milieuzone dieselvrachtauto's en dieselautobussen

Den Haag heeft een milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen die op diesel rijden. Vanaf 1 januari 2022 mogen alleen dieselvrachtauto’s en dieselautobussen met emissieklasse 6 en voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten in deze milieuzone rijden. Voertuigen die niet op diesel rijden hebben wel toegang tot de milieuzone.

Op de website Milieuzones in Nederland kunt u met uw kenteken controleren of uw vrachtauto of autobus toegang heeft tot de milieuzone. Heeft u geen toegang of vrijstelling? Dan kunt u misschien een ontheffing aanvragen.

  Waar ligt de milieuzone?

  De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200).

  De volgende wegen vallen buiten de milieuzone:

  • de Centrumring en het Telderstracé zelf.
  • de route naar het HMC Westeinde vanaf de Lijnbaan naar de parkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis.

  Milieuzone vrachtverkeer

  Kaart 1 juli 2021

  Op verkeersborden staat aangegeven waar de milieuzone begint en eindigt. De milieuzone voor vrachtauto’s en autobussen heeft dezelfde grens als die voor personen- en bestelauto’s die op diesel rijden.

  Vrijstelling voor de milieuzone

  Heeft u geen vrijstelling? Soms kunt u een ontheffing aanvragen. U mag dan toch met uw vervuilende voertuig in een milieuzone rijden.

  Er zijn 4 soorten ontheffingen. Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

  • Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw vrachtauto of autobus? Dan kunt u een dagontheffing aanvragen. U kunt per jaar maximaal 12 keer per jaar een dagontheffing krijgen.
  • Heeft u een schoner voertuig besteld met emissieklasse 6, of een emissieloos voertuig? Dan kunt u voor uw huidige vervuilende voertuig een ontheffing aanvragen voor maximaal 12 maanden als uw nieuwe voertuig nog geleverd moet worden.
  • Kan uw bedrijf failliet gaan door de milieuzone? En kunt u aantonen dat u de vervuilende vrachtauto of autobus nodig heeft voor het voortbestaan van uw bedrijf? Dan kunt u mogelijk een ontheffing krijgen.
  • Mag uw dieselvrachtauto of autobus niet in de milieuzone komen? En kunt u geen dagontheffing of langdurige ontheffing krijgen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een ontheffing in bijzondere gevallen (hardheidsclausule).

  Voor het aanvragen van een ontheffing betaalt u leges. Dit zijn kosten die de gemeente maakt voor het behandelen van uw aanvraag. U krijgt deze dus niet terug als u geen ontheffing krijgt. Op MijnDenHaag, onder MijnZaken, kunt u zien hoe het met uw aanvraag staat.

  U kunt een dagontheffing niet verzetten naar een andere datum. Bij annuleren krijgt u de betaalde leges niet terug.

  Handhaving

  De milieuzone staat in de Wegenverkeerswet. De gemeente controleert of iedereen zich eraan houdt via camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren. Als u een boete krijgt, krijgt u die van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

  Bent u het niet eens met een boete, dan kunt u bezwaar maken bij het CJIB. In de brief over uw boete leest u hoe.

  U kunt de foto die bewijst dat u in overtreding was opvragen bij de gemeente. Stuur hiervoor een mail naar ANPRfoto@denhaag.nl. Zet in de mail

  • het kenteken van het voertuig waarvoor u de boete kreeg
  • de datum van de overtreding
  • het e-mailadres waar de gemeente de foto naartoe kan sturen

  Waarschuwingsperiode

  Voor dieselvrachtauto’s met emissieklasse 4 en 5 en voor dieselautobussen met emissieklasse 1 tot en met 5 is er een waarschuwingsperiode. Tijdens de waarschuwingsperiode krijgt u nog geen boete als u met uw vervuilende vrachtwagen of bus in de milieuzone rijdt. U krijgt alleen een waarschuwingsbrief. De waarschuwingsperiode loopt tot 1 april 2022. Tijdens de waarschuwingsperiode hoeft u voor deze vrachtwagens en bussen nog geen dagontheffing aan te vragen.

  Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 1 tot en met 3 krijgen wel een boete bij overtreding van de milieuzone. De waarschuwingsperiode voor deze voertuigen liep tot 1 oktober 2021.

  Meer informatie

  Gepubliceerd: 27 december 2021Laatste wijziging: 19 januari 2022