Lijnbaan: sterker maken kademuur

Een klein deel van de kademuur aan de Lijnbaan tegenover het Westeinde ziekenhuis is in slechte staat. Om verzakking te voorkomen maakt de gemeente de basis van de kademuur sterker. Na het opknappen kan de kademuur weer 100 jaar mee.

Veel kademuren en sommige bruggen staan op houten palen. Een bacterie in het water heeft deze houten palen beschadigd. Daarom vervangt de gemeente de kademuren en bruggen. Zo blijft de stad goed bereikbaar voor inwoners en bezoekers.

Kademuur aan de Lijnbaan.
Kademuur aan de Lijnbaan.

Nieuwe manier van werken

De gemeente wil op vernieuwende manieren werken. Bij de kade aan de Lijnbaan boort ze holle buispalen in de kade. Dat maakt de kademuur sterker. Door de kortere lengte is de kade heel geschikt voor deze nieuwe manier van werken. De voordelen van deze aanpak zijn:

  • Minder bouwruimte nodig.
  • Snellere manier van werken.
  • Minder last voor de omgeving.
  • Bomen hoeven niet gekapt of verplaatst te worden.

Bomen blijven staan

Langs dit deel van de Lijnbaan staan 4 bijzondere dubbelbloemige paardenkastanjes. Door het gebruik van de nieuwe aanpak hoeven de kastanjes niet gekapt te worden. De gemeente verwacht dat de gezondheid van de bomen niet (erg) verslechtert door de werkzaamheden.

De blauwe stippellijn op het kaartje laat zien bij welk deel van de Lijnbaan de kade vernieuwd wordt.
De blauwe stippellijn op het kaartje laat zien bij welk deel van de Lijnbaan de kade vernieuwd wordt.

Bereikbaarheid

De Lijnbaan is een belangrijke verkeersroute voor auto’s, trams en fietsen. Om voldoende werkruimte te maken gaan fiets- en voetpad dicht. Fietsers en voetgangers moeten dan omrijden. Auto’s en trams hebben geen last van de werkzaamheden. Het ziekenhuis blijft altijd bereikbaar.

Planning

De gemeente verwacht dat de werkzaamheden in het voorjaar van 2022 kunnen starten. Het werk duurt ongeveer 5 maanden.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met omgevingsmanager Henk Schaap via telefoonnummer (070) 752 55 97 of via kademuren@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 12 juli 2021Laatste wijziging: 11 januari 2022