Stationsweg en Wagenstraat (Loper Oude Centrum): herinrichting

Inmiddels is de gemeente een flink stuk verder met de herinrichting van de Wagenstraat en de Stationsweg, de 'Loper Oude Centrum’. Deze route van Station Hollands Spoor naar het oude centrum krijgt een nieuwe inrichting. Ook gaat de maximumsnelheid van 50 kilometer naar 30 kilometer per uur. De werkzaamheden worden in 3 fases uitgevoerd en zijn in december 2018 klaar.

In overleg met belanghebbenden uit de wijk is er een plan gemaakt voor een nieuwe inrichting van de Stationsweg vanaf de Hoefkade en de Wagenstraat tot aan de Gedempte Gracht. Het resultaat is een ontwerp voor een fraaie, gastvrije en veilige route.

Artist impressie Stationsweg
Artist impressie Stationsweg

De belangrijkste punten in het plan

 • Meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En de maximum snelheid gaat van 50 kilometer naar 30 kilometer per uur.
 • Aan de zonnige kant van de Stationsweg komen bomen, groene hagen, bloembakken, zitbanken, fietsbeugels en waar nodig anti-parkeerpalen. Ook komt er meer ruimte voor terrassen.
  • Aan de kop van het Huijgenspark komt een extra groenvak met randen om op te zitten.
  • De 2 driehoekige pleintjes aan beide kanten van de Wagenbrug krijgen groene 'ziteilanden' rond de bestaande bomen.
  • De Wagenstraat, tussen de Amsterdamse Veerkade en de brug Bierkade, krijgt aan 1 kant (zonzijde) een nieuwe bomenrij en op enkele andere plaatsen komen bomen te staan. Ook komen er meer hagen, groenvakken, bloembakken, klimplanten en geveltuinen.
  • Voor de nieuwe bestrating worden gele en rode klinkers gebruikt.
  • De stoep- en opsluitbanden (stoepranden) zijn van natuursteen met deels ingegraveerde meertalige spreuken.
  • De bestaande hangverlichting wordt vervangen. Daarnaast komen er, als aanvulling op de hangverlichting, klassieke gevelarmaturen. Behalve in Chinatown. Daar blijft de karakteristieke verlichting hangen. Ook de verlichting in het Huijgenspark wordt verbeterd.

  Uitvoering in fases

  Met de uitvoering van de werkzaamheden is in april 2018 begonnen. Om hinder op de route tot een minimum te beperken is het werk in fases opgesplitst.

  Op onderstaande fasekaart staat aangegeven hoe de fases zijn ingedeeld. Inmiddels is de gemeente bezig met fase 3.3.

  Herinrichting Stationsweg en Wagenstraat in 3 fases
  Herinrichting Stationsweg en Wagenstraat in 3 fases

  Fase 3 (blauwe kader op de kaart)

  • Herinrichting Wagenbrug- Hoefkade (brede gedeelte Stationsweg)
  • Uitvoering: augustus - november 2018 

  Bereikbaarheid

  Fase 3 – deel 3

  Tijdens fase 3.3 werkt de gemeente aan de Stationsweg vanaf de Huijgensstraat tot aan de kruising Hoefkade. (zie gele vlak op bijgaand kaartje met omleidingsroutes)

  Omleidingskaart week 34 - 41

  Omleidingsroutes

  • Geel: werkgebied Fase 3
  • Rood: fietsverkeer
  • Blauw: autoverkeer

  Tijdelijke afvalcontainers

  Tijdens fase 3.3 is een aantal afvalcontainers niet beschikbaar. Een aantal ORAC’s is niet bereikbaar voor de vuilnisophaaldienst, omdat de wagens uit veiligheidsoverwegingen niet achteruit mogen rijden. Andere afvalcontainers zijn niet bereikbaar omdat daar aan de weg wordt gewerkt. De containers die tijdens het werk niet in gebruik zijn, staan op de hoek van de Van Hogendorpstraat en de Van Limburg Stirumstraat. Deze staan met een rood kruis aangegeven op de kaart. Daarvoor in de plaats wordt op het Huijgenspark een aantal noodcontainers geplaatst. Op de kaart is dit het zwarte vierkant op het Huijgenspark.

  Op de kaart zijn de orac's te zien die niet bereikbaar zijn

  Fase 3 – deel 4

  Op 10 december (week 50) starten de werkzaamheden aan de kruising Stationsweg/Hoefkade. Deze werkzaamheden duren tot 21 december (week 51). Daarna is alles klaar.

  Omleidngsroutes Fase 3, week 50 en 51.

  Omleidingsroutes

  • Geel: werkgebied Fase 3, week 50 en 51
  • Rood: fietsverkeer
  • Blauw: autoverkeer
  • Groen: bestemmingsverkeer

  Hulpdiensten

  De ambulance, brandweer en politie (hulpdiensten) moeten ook tijdens de werkzaamheden de bewoners in de buurt goed kunnen bereiken. Parkeer daarom uw auto alleen in de parkeervakken, zodat de hulpdiensten er in geval van nood goed door kunnen. Als het nodig is, komen er rijplaten voor de hulpdiensten.

  Wilt u op de hoogte blijven van alle informatie rondom dit project? Download dan de gratis app van de uitvoerder, ‘HABO GWW’ (in de Playstore of Appstore) en kies het project Loper Oude Centrum. 

  Spreuken op de stoep

  Op de stoepranden vanaf de Stille Veerkade en de Amsterdamse Veerkade tot aan de Hoefkade komen spreuken te staan. Deze spreuken zijn in 34 talen en geschreven in de bijbehorende lettertekens van die taal met een vertaling in het Nederlands. Omdat de stoepranden van natuursteen zijn kunnen de lengtes van de stoepranden verschillen. Daarom is het graveren alleen mogelijk als de stoepranden al op hun juiste plaats liggen. De graveur gebruikt een methode die geen stof veroorzaakt. Het graveren levert wel geluidshinder op.

  Sfeerverlichting

  Langs de route van de Loper Oude Centrum komen 27 sfeervolle lantaarns aan gevels van huiseigenaren te hangen. De huiseigenaren hebben hiervoor goedkeuring gegeven. De lantaarns geven straks een extra uitstraling aan de Stationsweg en de Wagenstraat tot aan Chinatown. Ook de verlichting op het Huijgenspark wordt verbeterd. De sfeervolle armaturen hebben Ledlampen en geven warm, wit licht.

  Verlichtingsplan: gele rondjes is de verlichting
  Verlichtingsplan: gele rondjes is de verlichting

  Meer informatie

  Download kosteloos de app van HABO GWW (via de App Store of Play Store) en kies het project Loper Oude Centrum. Daar vindt u actuele informatie.

  Heeft u vragen? Neem dan contact op via het e-mailadres loperoudecentrum@denhaag.nl of met HABO GWW via telefoonnummer 06 - 18 87 85 85 of e-mailadres loperoudecentrum@habogww.nl. Ook kunt u naar het wekelijkse inloopspreekuur komen. Dit is elke maandag tussen 11.00 en 12.00 uur in het projectkantoor van HABO GWW, Westeinde 29.

  Gepubliceerd: 15 augustus 2018Laatste wijziging: 29 november 2018