Koningstunnel: renovatie eerder klaar

Sinds 1 maart 2019 wordt gewerkt aan de vernieuwing van de Koningstunnel. De werkzaamheden verlopen zo voorspoedig dat de Koningstunnel al op maandag 26 augustus weer opengaat voor het verkeer.

Een van de in- en uitgangen van de Koningstunnel

De Koningstunnel, die in 2000 in gebruik is genomen, was na ruim 18 jaar dagelijks gebruik toe aan een grote renovatie. Deze renovatie was nodig zodat de tunnel voldoet aan de nieuwe eisen voor tunnelveiligheid.

Installaties in en bij de tunnel

Om de Koningstunnel te laten voldoen aan de nieuwe eisen voor tunnelveiligheid, zijn de bestaande installaties in de tunnel compleet vernieuwd en uitgebreid. Ook op de wegen die naar de Koningstunnel gaan, zijn installaties vernieuwd en geplaatst. In totaal gaat het om meer dan 40 verschillende soorten installaties. Denk hierbij aan de verlichting, ventilatie, verkeersdetectie, camera’s, noodtelefoons en vuilwaterpompen. Er zijn meer installaties nodig dan voorheen. Omdat de installaties lokaal bediend worden, was er meer ruimte nodig in het dienstgebouw dat bij de Koningstunnel hoort. Het gebouw staat onder het Prins Bernhardviaduct en is in oktober 2018 groter gemaakt. Hierdoor is er ruimte voor de installaties.

Planning

  De planning voor de renovatie van de Koningstunnel ziet er als volgt uit:          

  • oktober 2018 tot 26 augustus 2019:

   • renovatie en uitbreiding van het dienstgebouw onder het Prins Bernhardviaduct
   • de binnenzijde van het gebouw vernieuwen en testen van installaties
  • 1 maart tot 26 augustus 2019:

   • renovatie van de Koningstunnel

  Overlast

  Het werk aan het dienstgebouw wordt zoveel mogelijk doordeweeks uitgevoerd, tussen 7.00 en 17.00 uur. Totdat het werk aan de binnen- en buitenzijde van het dienstgebouw klaar is, blijven de bouwhekken staan. Helaas is overlast van geluid of licht tijdens de werkzaamheden niet helemaal te voorkomen.

  Bereikbaarheid

  Het werk aan het dienstgebouw heeft geen invloed op de bereikbaarheid in de omgeving. Voor de inrichting van het werkterrein komen de parkeerplaatsen onder het Prins Bernhardviaduct van maandag tot en met vrijdag te vervallen. De parkeerplekken zijn in het weekend wel beschikbaar. Let op of er geen parkeerverbod geldt. Dit wordt met borden aangegeven.

  Tijdens de uitvoering van het werk aan de Koningstunnel, wordt deze afgesloten voor het verkeer.

  Verkeersmaatregelen

  De Koningstunnel wordt geheel afgesloten voor het verkeer. Op deze manier kan het werk zo snel en veilig mogelijk worden gedaan. De afsluiting heeft grote gevolgen voor het verkeer. Dagelijks rijden er 20.000 auto's, vrachtwagens en bussen door de Koningstunnel. Om ervoor te zorgen dat zij toch hun weg goed
  kunnen vinden, worden er meerdere omleidingsroutes ingesteld.  Er wordt alles aan gedaan om weggebruikers goed te informeren. Om het verkeer te laten doorrijden, neemt de gemeente de volgende maatregelen:

  • Er worden verschillende omleidingsroutes ingesteld.
  • De gemeente gebruikt elektronische routeborden die de snelste route aangeven op momenten van grote drukte.
  • Verkeersregelaars worden daar waar nodig ingezet.
  • Enkele kruispunten op omleidingsroutes worden tijdelijk aangepast.
  • Er staat een bergingswagen paraat om de weg zo snel mogelijk weer vrij te krijgen bij pechgevallen of incidenten op de omleidingsroutes.
  • Om te voorkomen dat sluipverkeer zijn weg gaat zoeken over de Zwarteweg en Oranjebuitensingel worden deze wegen bij de Zwartebrug afgesloten. Dit deel van de wijk blijft wel bereikbaar voor bestemmingsverkeer naar onder andere de parkeergarages.

  • Bestemmingsverkeer richting de Rivierenbuurt wordt omgeleid via het Prins Bernhardviaduct, Schedeldoekshaven en Ammunitiehaven.
  • Verkeerslichten worden aangepast om de gewijzigde verkeersstromen beter te geleiden.
  • Naast gele borden worden ook dynamische (elektronische) omleidingsborden ingezet om verkeer van en naar Scheveningen om te leiden via N14 / S200.
  Omleidingsroutes Koningstunnel (klik om te vergroten)
  Omleidingsroutes Koningstunnel (klik om te vergroten)
  Bereikbaarheid parkeergarages Zwarteweg en Oranjebuitensingel
  Bereikbaarheid parkeergarages Zwarteweg en Oranjebuitensingel

  Verkeershinder

  De afsluiting van de Koningstunnel zorgt voor veel verkeershinder. Weggebruikers die normaal door de tunnel rijden, krijgen te maken met omleidingen, extra drukte en langere reistijd. Door verschillende werkzaamheden in de stad wordt het op andere plekken in de stad ook drukker.

  Autoverkeer

  Autoverkeer moet rekening houden met ongeveer 10 tot 30 minuten extra reistijd in de spits. Buiten de spits is de extra reistijd beperkt.

  Bus

  Lijn 20 en 29 rijden normaal gesproken door de Koningstunnel. Tijdens de werkzaamheden rijden beide lijnen een andere route via de Rijnstraat, Bezuidenhoutseweg en Prinsessegracht (en andersom). Alle haltes blijven bereikbaar.

  Fietsers

  Fietspaden blijven bereikbaar. Wel is het op de Prinsessegracht en Bezuidenhoutseweg drukker met autoverkeer en stadsbussen. Verkeersregelaars regelen daar het verkeer tijdens drukke periodes. Soms moeten fietsers stoppen om de bus voorrang te geven. Op de Laan van Reagan en Gorbatsjov in de
  groene strook tegenover het station hebben fietsers daar geen last van.

   Voorbereid op weg

   Houd van 1 maart tot 26 augustus 2019 rekening met extra reistijd. Probeer daarom de spits te mijden of ga met openbaar vervoer of pak de fiets. De gemeente zet elektronische routeborden in die aangeven wat op dat moment de snelste route is.

   Informatiefolder renovatie Koningstunnel (PDF, 6,8 MB)

     Gratis Park+Ride proberen?

     Snel op uw werk én gratis gebruik maken van parkeren en tram? Meld u aan voor de Probeerpas! Parkeer bij P+R Hoornwijck en reis het laatste stukje met de tram. Na de probeerperiode kunt u een heel voordelig abonnement afsluiten.

     Koningstunnelcoalitie voor werkgevers

     Tijdens de afsluiting van de Koningstunnel is er deelvervoer beschikbaar. Deze kunt u als alternatief vervoer inzetten voor uw medewerkers en bezoekers. Wilt u weten welk deelvervoer of alternatief vervoer het handigst is? Dan kan Bereikbaar Haaglanden en Rijnland u hierover advies geven. Neem voor meer informatie contact op met de Mobiliteitsmakelaar via mobiliteitsmakelaar@vno-ncwwest.nl of kijk op www.koningstunnelcoalitie.nl.

     Contact

     Heeft u vragen over het project renovatie Koningstunnel? Neem dan contact op met het projectteam door een e-mail te sturen naar koningstunnel@denhaag.nl.

     Onderhoud aan andere tunnels:

     Zie ook: Vaststellen projectscope en beschikbaar stellen krediet voor renovatie Koningstunnel (RIS295185)

     Gepubliceerd: 9 juli 2019Laatste wijziging: 20 augustus 2019