Pletterijkade: vervangen kademuur

De kademuur van de Pletterijkade, tussen de Uilebomen en het Rijswijkseplein, is in slechte staat. Om te zorgen dat de muur niet verzakt, vervangt de gemeente het deel waarop de kademuur steunt (fundering). Na het opknappen kan de kademuur weer 100 jaar mee.

Veel kademuren in Den Haag staan op houten palen. Door een bacterie in het water zijn veel kademuren er slecht aan toe. Om te voorkomen dat de kade instort, moet de gemeente de muren op tijd vervangen.

De gemeente werkt ook aan het riool en aan de fietsroute op de Pletterijkade. Door het werk te combineren, hoeft de Pletterijkade maar 1 keer open. Dit zorgt voor minder overlast.

Pletterijkade

Verbeteren fietsroute langs Pletterijkade

De gemeente werkt aan logische doorgaande fietsroutes. 1 van deze fietsroutes loopt over de Pletterijkade. Om hier ook in de toekomst veilig, snel en prettig te kunnen fietsen, krijgt de weg een nieuwe inrichting. Dat gebeurt tegelijk met de vernieuwing van het riool en het werk aan de kademuren. Onderdeel van het ontwerp is ook een deel van het Rijswijkseplein, in het verlengde van de Pletterijkade. Hier komt een oversteek in 2 richtingen voor fietsers.

Plattegrond omgeving Pletterijkade

Ontwerp nieuwe inrichting

De gemeente maakt nu een voorlopig ontwerp voor de Pletterijkade. Zij verwerkt de wensen en eisen van de betrokken partijen zo veel mogelijk in het voorlopig ontwerp. Bewoners en anderen die hiermee te maken hebben, kunnen hun mening geven over het voorlopig ontwerp. Hierna komt er een definitief ontwerp.

Vervangen riool

Het riool in de Pletterijkade, Gouwestraat, Vechtstraat en Mijdrechtstraat is oud. Daarom komt er een nieuw riool. De Gouwestraat, Vechtstraat en Mijdrechtstraat zien er na de vernieuwing van het riool weer precies hetzelfde uit. De Pletterijkade krijgt wel een nieuwe inrichting.

In de Pletterijkade, Gouwestraat, Vechtstraat en Mijdrechtstraat wordt het riool vervangen

Bomen kunnen niet blijven staan

Bij werk aan een kademuur wil de gemeente de bomen zoveel mogelijk houden. Soms kan dat niet. Op de Pletterijkade moet de fundering vervangen worden en de bomen staan daar bovenop. Als bomen in Den Haag niet kunnen blijven staan, probeert de gemeente ze te verplaatsen. Maar de bomen op de Pletterijkade zijn daarvoor niet gezond genoeg. De gemeente kapt daarom de bomen en vervangt ze door nieuwe bomen.

Bereikbaarheid

Tijdens het werk gaat de Pletterijkade ruim 2 jaar helemaal dicht voor verkeer van en naar het centrum. Autoverkeer wordt omgeleid via de Lekstraat (S100) en de Schedeldoekshaven/Ammunitiehaven. Op de Pletterijkade blijft 1 smalle rijstrook open voor bewoners en hulpdiensten. Voor fietsers is de omleiding nog niet bekend. De afsluiting geldt niet voor voetgangers.

Planning

Het werk start waarschijnlijk eind 2022 en duurt ruim 2 jaar. Het werk gebeurt in fases. Het ontwerp voor de nieuwe inrichting van de Pletterijkade komt in de loop van 2022. Buurtbewoners en anderen kunnen er dan op reageren.

    Blijf op de hoogte

    De gemeente houdt u graag goed op de hoogte. Daarom zijn er informatiebijeenkomsten en stuurt de gemeente nieuwsbrieven. Bewoners en bedrijven in de buurt van het werkgebied krijgen de nieuwsbrieven en de uitnodigingen voor de bijeenkomsten per post.

    Wilt u de uitnodigingen en nieuwsbrieven ook digitaal ontvangen? Of wilt u per per email op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de mailinglist. Stuur hiervoor een e-mail naar kademuren@denhaag.nl en vermeld daarbij ‘aanmelding mailinglist Pletterijkade’.

    Gepubliceerd: 13 september 2021Laatste wijziging: 16 november 2021