Piet Heinplein: vervangen bruggen en kademuren en herinrichting

De bruggen en kademuren op het Piet Heinplein zijn aan vervanging toe. Tegelijk maakt de gemeente de gracht onder het plein weer open. In juli 2020 starten voorbereidende werkzaamheden aan kabels en leidingen.

De kademuren rond het Piet Heinplein en de bruggen naar de Elandstraat en de Anna Paulownastraat staan op houten palen. Door een bacterie in het water zijn de houten palen aangetast. Daarom vervangt de gemeente de bruggen uit 1902 en de houten fundering van de kademuren.

Tegelijk krijgt het Piet Heinplein een andere indeling. De overdekking van de gracht tussen de 2 bruggen in verdwijnt. Hierdoor wordt de gracht weer zichtbaar, net als vroeger. Ook komt er een opstapplek voor (rondvaart)boten.

Online informatiebijeenkomst

Op donderdagavond 18 juni 2020 organiseerde de gemeente een digitale informatiebijeenkomst over de plannen voor het Piet Heinplein. De bijeenkomst is terug te zien via de link op deze pagina.

 • De uitzending is te bekijken via het programma Microsoft Teams.
 • Krijgt u de keuze tussen ‘teamsapp downloaden’ of ‘bekijk op het web’? Kies dan voor ‘bekijk op het web’.
 • U hoeft zicht niet aan te melden. U kunt anoniem deelnemen.
 • Heeft u Microsoft teams al op uw computer, telefoon of tablet? Dan kunt u ook kiezen om de uitzending in de app te bekijken.
 • De uitzending begint na 14:14 minuten.

  Ontwerp

  In februari 2020 konden omwonenden reageren op het schetsontwerp voor het Piet Heinplein. Waar mogelijk zijn de opmerkingen in het concept voorontwerp verwerkt. Hierbij is rekening gehouden met de beschikbare ruimte, (veiligheids)eisen en de grote hoeveelheid kabels en leidingen rond het Piet Heinplein. U kunt het concept voorontwerp opvragen door een e-mail te sturen naar kademuren@denhaag.nl.

  Let op: het ontwerp is nog niet definitief. Hierdoor kunnen er nog wijzigingen in komen.

  Impressie van het Piet Heinplein
  Impressie van het Piet Heinplein

  Kabels en leidingen

  Rond het plein ligt een flink aantal kabels en leidingen. Het gaat om grote leidingen voor de stadsverwarming en elektriciteit, en datakabels. Deze moeten verplaatst zijn voordat het werk kan beginnen. Het verplaatsen van de leidingen gebeurt op verschillende momenten.

  Werkzaamheden juli 2020

  Van maandag 20 tot en met vrijdag 24 juli wordt een nieuwe buis voor kabels gelegd tussen de Elandstraat en de Hogewal. Dit gebeurt door een boring onder de grond. Een boorinstallatie graaft een gang, waar de kabelbuis in komt. Hierdoor hoeft niet de hele straat opengebroken te worden.

  De boring begint bij de Elandstraat, aan de kant van huisnummers 10 tot en met 20 en eindigt bij de Hogewal bij de koninklijke stallen, huisnummers 18 – 21. Op deze 2 plekken staan materialen en de boorinstallatie op een deel van de stoep, het fietspad en op enkele parkeerplaatsen. Het werkgebied is afgezet met hekken.

  Fietsers en voetgangers worden langs het werkgebied heen geleid. Dit staat met borden aangegeven. Fietsers kunnen via het Piet Heinplein en de Kortenaerkade rijden. Auto’s kunnen de normale route rijden.

  Planning

  • februari 2020: presentatie schetsontwerp aan bewoners
  • April 2020: instemming gemeenteraad met Meerjarenprogramma Kunstwerken (MJPK). Het uitvoeringsbesluit Piet Heinplein is hier een onderdeel van.
  • juni 2020: voorontwerp wordt aan het college van B&W voorgelegd ter goedkeuring
  • juli-augustus 2020: start verleggen 1e deel kabels en leidingen
  • najaar 2020: definitief ontwerp en voorbereiding van de werkzaamheden
  • na zomer 2021: start werkzaamheden

  Meer informatie

  Wilt u meer weten? Neem contact op met omgevingsmanager Bart de Haan via het e-mailadres kademuren@denhaag.nl. U kunt ook bellen naar het telefoonnummer (070) 752 55 97.

  Overzichtsimpressie van het Piet Heinplein
  Overzichtsimpressie van het Piet Heinplein

  Gepubliceerd: 28 mei 2020Laatste wijziging: 13 juli 2020