Ontwikkelingen rond station Hollands Spoor

Rond station Hollands Spoor wordt veel gewerkt. Lees meer over de werkzaamheden.

Stationsentree Laakhaven

Station Hollands Spoor krijgt aan de kant van Laakhaven een volwaardige stationsentree. In april 2017 is begonnen met de voorbereidingen van de bouw van deze entree. Er komt aan de kant van de Waldorpstraat een nieuw stationsplein en een nieuwe ingang naar de perrontunnel. Deze tunnel is verbonden met de bestaande perrontunnel naar de stationshal aan de centrumzijde. Langs de spoorzijde van het nieuwe plein aan de Waldorpstraat komen winkels met daarop een stallingsdek voor 2.500 fietsen. In de nieuwe perrontunnel komen ook aan de Laakzijde OV-chipkaart poortjes.

Timelapse Hollands Spoor In het weekeinde van donderdag 23 november 9.00 uur tot zondagavond 26 november 24.00 uur (2017) is het nieuwe gedeelte van de perrontunnel op zijn plek geschoven.

Project heeft 3 fases

Dit project bestaat uit 3 fases:

 1. Het maken en inpassen van de nieuwe reizigerstunnel.
 2. Het bouwen van winkels, een stallingsdek voor 2.500 fietsen, OV-chipkaart poortjes en de afwerking van het viaduct Hoge Waldorpstraat.
 3. De aanleg van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde.

De 1e en 2e fase van het project zijn afgerond.

   Stationsentree Laakhaven
   Stationsentree Laakhaven

     Grote Belastingkantoor

     Het voormalige Grote Belastingkantoor, recht tegenover station Hollands Spoor, krijgt na 7 jaar leegstand een nieuwe bestemming. In het gebouw komen 66 huurappartementen en 199 hotelkamers van de keten Aloft Hotels. Op de begane grond behouden de huidige supermarkt en horeca hun plek en er is ook ruimte voor nieuwe bedrijven.

     De verbouwing van het gebouw start naar verwachting in 2020.

     Het vernieuwde Grote Belastingkantoor
     Het vernieuwde Grote Belastingkantoor

     Centrum van het Haagse studentenleven

     Station Hollands Spoor en omgeving wordt steeds mooier. Het nieuwe plein is overzichtelijk met winkels en horeca. Het is het beginpunt van een korte 'verrassende' wandeling naar de Haagse binnenstad en weer terug. Ook wel 'Loper Oude Centrum' genoemd.

     De gemeente en private partijen zijn sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. Zo was het kleine belastingkantoor op de Stationsweg heel slecht onderhouden en is het nu een studentencomplex met 155 woningen. Naast de Haagse Toren (het Strijkijzer) is afgelopen voorjaar het studentencomplex Y-The Hague opgeleverd. Op de Hoefkade kwam The Student Hotel en ook het gerenoveerde Het Rode Dorp is inmiddels een vertrouwde plek voor studenten.

     Zie ook: Stationsweg en Wagenstraat: Herinrichting

     Gepubliceerd: 21 januari 2019Laatste wijziging: 20 november 2019