Noordwal: vervangen kademuur

De kademuur van de Noordwal wordt in 2021 definitief vervangen. In het voorjaar van 2019 bracht de gemeente al tijdelijke versteviging aan om ineenstorting te voorkomen. De kademuur staat op houten palen die zijn aangetast door een bacterie in het water.

Het deel van de Noordwal, tussen de Bibliotheekbrug en Hemsterhuisbrug, wordt volledig vervangen. Daarnaast worden langs de kade de voorzieningen voor watersportrecreanten uitgebreid.

Online informatiebijeenkomst

Dinsdagavond 20 oktober 2020 organiseert de gemeente een online informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst gaat over het vervangen van de kademuur aan de Noordwal en het weer draaibaar maken van de Hemsterhuisbrug.

Live uitzending

De bijeenkomst is live te volgen tussen 19.00 en 20.00 uur. U kunt vanaf 18.45 uur klikken op de knop ‘Nu meedoen’. De uitzending start vanzelf om 19.00 uur. U kunt de bijeenkomst ook later terugkijken. Daarvoor gebruikt u dezelfde knop.

Nu meedoen

Vragen stellen

Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen via de chat. Geef bij uw vraag uw naam en e-mailadres op. Als uw vraag tijdens de bijeenkomst niet aan bod komt, ontvangt u later het antwoord op uw e-mailadres.

Nu al vragen?

Heeft u meer vragen? Bel met omgevingsmanager Jeroen Spanjer op nummer (070) 752 55 97 of stuur een e-mail naar kademuren@denhaag.nl.

Noordwal

Behoud van de bomen

Bij werk aan de kademuur wil de gemeente zoveel mogelijk bomen behouden. Als dat niet mogelijk is, kijkt de gemeente of de bomen geschikt zijn voor tijdelijke verplanting. Soms kan dat niet, bijvoorbeeld omdat de bomen daar niet gezond genoeg voor zijn. Pas in dat geval worden de bomen gekapt en komen er nieuwe bomen terug.

Bekijk de video Zorg voor bomen bij grote projecten (YouTube-kanaal van de gemeente)

Bomen Noordwal

De staat van de bomen op de Noordwal is niet goed. De helft van de bomen heeft een matige tot slechte conditie. Ook heeft meer dan de helft de Kastanjebloedingsziekte. Verplanten en later terugplaatsen van de bomen is daarom geen optie. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar een goede manier om de bomen nog een tijdje te sparen. Helaas bracht geen enkele methode een oplossing.

Lees hierover meer in het artikel 'Op naar een mooi én veilige kademuur Noordwal' op de website Het Haagse Groen.

Gecombineerde uitvoering met de Hemsterhuisbrug

De fundering van de Hemsterhuisbrug is ook aan vervanging toe en daarom wordt dit gecombineerd met het werk aan de Noordwal. Dat betekent: minder en korter overlast voor de omgeving. De Noordwal is onderdeel van De Kern Bijzonder. Dit is het Haagse plan om de openbare ruimte in de binnenstad te verbeteren. Kijk voor meer informatie over De Kern Bijzonder op de website van Binnenstad Den Haag.

Globale planning

2020 staat in het teken van de voorbereiding van de werkzaamheden. De vervanging van de kademuur en de Hemsterhuisbrug start in 2021. Meer informatie over de planning van de werkzaamheden volgt in het najaar van 2020.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met omgevingsmanager Jeroen Spanjer via telefoonnummer (070) 752 55 97 of kademuren@denhaag.nl.

Meer informatie

Gepubliceerd: 6 februari 2020Laatste wijziging: 16 oktober 2020