Noordwal en Hemsterhuisbrug: vervangen kademuur en renovatie

De kademuur van de Noordwal wordt in het najaar van 2021 definitief vervangen. Ook wordt de Hemsterhuisbrug gerenoveerd.

Kademuren Noordwal
Kademuren Noordwal

Noordwal

De kademuur van de Noordwal staat op houten palen die zijn aangetast door een bacterie in het water. Daarom is vervanging nodig.

Bomen

De staat van de bomen op de Noordwal is niet goed. De helft van de bomen heeft een matige tot slechte conditie. Ook heeft meer dan de helft de Kastanjebloedingsziekte. Verplanten en later terugplaatsen van de bomen is daarom niet mogelijk. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar een goede manier om de bomen nog een tijdje te sparen. Helaas bracht geen enkele methode een oplossing. Als de werkzaamheden klaar zijn komen er 18 nieuwe lindebomen terug.

Hemsterhuisbrug

De fundering van de Hemsterhuisbrug is ook aan vervanging toe. Deze werkzaamheden gaan samen met het werk aan de Noordwal. Er is dan minder en korter overlast voor de omgeving.

De Hemsterhuisbrug is een gietijzeren brug uit 1885. De brug verbindt de Veenkade met de Noordwal. Vroeger kon de brug worden opengedraaid, maar door een verzakking ging de brug klemmen. In de jaren 80 is de brug daarom vastgezet. De omgeving en een aantal maatschappelijke organisaties wilden heel graag dat de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt. De gemeente onderzocht de mogelijkheden. De uitkomst is nu dat de brug weer draaibaar wordt met behoud van de huidige uitstraling.

Brugwachtershuisje

Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog stond er naast de Hemsterhuisbrug een brugwachtershuisje. Nu de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt komt er op de oorspronkelijke plek ook weer een brugwachtershuisje. Hierin komen de technische installaties en het bedienpaneel voor de brug. Met het plaatsen van het brugwachtershuisje krijgt de omgeving weer een historische uitstraling.

Begin 1900 stond het brugwachtershuisje nog op de kade bij de Hemsterhuisbrug. Dit huisje komt weer terug.
Begin 1900 stond het brugwachtershuisje nog op de kade bij de Hemsterhuisbrug. Dit huisje komt weer terug.

Planning

De werkzaamheden aan de Noordwal en de Hemsterhuisbrug worden uitgevoerd in fases.

  • Fase 1, november 2021 tot juni 2022: de kademuur vanaf de Hemsterhuisbrug tot halverwege de Noordwal wordt vervangen. Ook wordt het brughoofd aan de Noordwal aangepakt.
  • Fase 2, juni tot december 2022: de rest van de kademuur van de Noordwal wordt vervangen. Verder wordt het brughoofd aan de Veerkade aangepakt.

Voor 2023 staan het straatwerk, bomen planten en opruimen van het werkterrein op de planning.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op met Jeroen Spanjer, omgevingsmanager. U kunt mailen naar kademuren@denhaag.nl of bellen met (070) 752 55 97.

Meer informatie

Gepubliceerd: 10 juni 2020Laatste wijziging: 27 augustus 2021