Nieuw busplatform Den Haag Centraal

Het busplatform Den Haag Centraal is aan vernieuwing toe. Een vernieuwd busplatform is de volgende stap in het opknappen van de stadsentree in het gebied rondom Den Haag Centraal. Het platform wordt opnieuw ingericht en krijgt een nieuwe overkapping.

De overkapping en de stationshal van Den Haag Centraal zijn door heftzelfde bureau ontworpen.

Busplatform vanaf boven gezien (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).
Busplatform vanaf boven gezien (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).

Wat er gebeurt op het busplatform

De inrichting van het busplatform wordt overzichtelijker en de looproutes korter. Het platform krijgt een golvende nieuwe overkapping. De instaphaltes draaien een kwartslag ten opzichte van de oude situatie en liggen vlak voor de wachtruimte. Zo zien reizigers vanuit de wachtruimte in de stationshal de voorkant van de bussen. Reizigers krijgen via digitale schermen informatie op maat over lijnnummer, richting en vertrektijden. De reiziger steekt pas over naar het instapperron als de bus wordt aangekondigd op het scherm. De bus rijdt dan binnen korte tijd naar het instapperron. De uitstaphaltes komen aan de zijde van de Anna van Buerenstraat. Er komen aparte perrons voor de bussen die enige tijd moeten wachten voordat de volgende rit begint. Ook komt er een paviljoen met voorzieningen voor buschauffeurs en een loket voor internationale lijndiensten.
Reizigers kunnen tijdens de verbouwing gebruik blijven maken van het stads- en streekvervoer.

Busplatform van binnen (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).
Busplatform van binnen (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).
Busplatform van buiten (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).
Busplatform van buiten (Artist impressie Benthem Crouwel Architects).

Planning

Aannemer KWS Infra startte in juli 2018 met de vernieuwing van het busplatform. Als eerste is toen het voetgangersgebied onder de HSE (Haags Startstation Erasmuslijn) aangepakt. Begin november 2019 zijn de instaphaltes, de nieuwe overkapping en de wachtruimte voor reizigers klaar. Daarna volgt de bouw van het paviljoen met voorzieningen voor de buschauffeurs en een loket voor internationale lijndiensten. Voorjaar 2020 is het busplatform helemaal klaar.

Inloopspreekuur aannemer

KWS Infra organiseert iedere woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur een inloopspreekuur voor bewoners. Het spreekuur is bij de bouwkeet aan de Anna van Buerenstraat, vlakbij het Prins Bernhardviaduct. Het werk volgen kan via www.facebook.com/KWSBusplatformDHC. De aannemer geeft ook een digitale nieuwsbrief uit. U kunt zich aanmelden als abonnee.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op Herinrichting en overkapping busplatform Den Haag Centraal (RIS282244).

Busplatform Den Haag Centraal: het dak eraf (YouTube-kanaal van de gemeente)
Busplatform Den Haag Centraal: Sloop van het oude busplatform (Youtube kanaal van de gemeente)

Gepubliceerd: 27 juli 2018Laatste wijziging: 2 september 2019