Hemsterhuisbrug: vervangen fundering

In combinatie met de werkzaamheden aan de kademuur van de Noordwal wordt de Hemsterhuisbrug gerenoveerd.

De Hemsterhuisbrug is een gietijzeren brug uit 1885. De brug verbindt de Veenkade en de Noordwal. Vroeger kon de brug worden opengedraaid, maar door verzakking ging de brug klemmen. In de jaren 80 is de brug daarom vastgezet. De omgeving en een aantal maatschappelijke organisaties wilden heel graag dat de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt. De gemeente onderzocht de mogelijkheden. De uitkomst is dat de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt met behoud van de huidige uitstraling.

Online informatiebijeenkomst

Dinsdagavond 20 oktober 2020 organiseert de gemeente een online informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst gaat over het vervangen van de kademuur aan de Noordwal en het weer draaibaar maken van de Hemsterhuisbrug.

Live uitzending

De bijeenkomst is live te volgen tussen 19.00 en 20.00 uur. U kunt vanaf 18.45 uur klikken op de knop ‘Nu meedoen’. De uitzending start vanzelf om 19.00 uur. U kunt de bijeenkomst ook later terugkijken. Daarvoor gebruikt u dezelfde knop.

Nu meedoen

Vragen stellen

Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen via de chat. Geef bij uw vraag uw naam en e-mailadres op. Als uw vraag tijdens de bijeenkomst niet aan bod komt, ontvangt u later het antwoord op uw e-mailadres.

Nu al vragen?

Heeft u meer vragen? Bel met omgevingsmanager Jeroen Spanjer op nummer (070) 752 55 97 of stuur een e-mail naar kademuren@denhaag.nl.

Hemsterhuisbrug

Vervangen fundering

Er is bij de renovatie gekozen voor een oplossing die lang meegaat. De fundering van de Hemsterhuisbrug wordt vervangen. Hierbij wordt de capaciteit voor de doorstroom van het water vergroot. De brug wordt niet verhoogd en boven de waterlijn verandert het uiterlijk van de brug niet. De gemeente vindt respect voor monumentale waarden en beschermd stadsgezicht belangrijk.

Gecombineerde uitvoering

Om overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden aan de Noordwal en de Hemsterhuisbrug gecombineerd.

Planning

2020 staat in het teken van de voorbereiding. De vervanging van de brugfundering start in 2021. In het najaar van 2020 volgt meer informatie over de planning van de werkzaamheden.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met omgevingsmanager Jeroen Spanjer via telefoonnummer (070) 752 55 97 of kademuren@denhaag.nl.

Meer informatie

Gepubliceerd: 6 februari 2020Laatste wijziging: 15 oktober 2020