Hemsterhuisbrug: vervangen fundering

In combinatie met de werkzaamheden aan de kademuur van de Noordwal wordt de Hemsterhuisbrug gerenoveerd.

De Hemsterhuisbrug is een gietijzeren brug uit 1885. De brug verbindt de Veenkade en de Noordwal. Vroeger kon de brug worden opengedraaid, maar door verzakking ging de brug klemmen. In de jaren 80 is de brug daarom vastgezet. De omgeving en een aantal maatschappelijke organisaties wilden heel graag dat de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt. De gemeente onderzocht de mogelijkheden. De uitkomst is dat de Hemsterhuisbrug weer draaibaar wordt met behoud van de huidige uitstraling.

Online informatiebijeenkomst

Op dinsdagavond 20 oktober 2020 organiseerde de gemeente een digitale informatiebijeenkomst over de renovatie van de Hemsterhuisbrug. De bijeenkomst is terug te zien via de link op deze pagina.

  • De uitzending is te bekijken via het programma Microsoft Teams.
  • Krijgt u de keuze tussen ‘teamsapp downloaden’ of ‘bekijk op het web’? Kies dan voor ‘bekijk op het web’.
  • U hoeft zicht niet aan te melden. U kunt anoniem deelnemen.
  • Heeft u Microsoft teams al op uw computer, telefoon of tablet? Dan kunt u ook kiezen om de uitzending in de app te bekijken.

De uitzending begint na 05:11 minuten

Uitzending terugkijken

Nu al vragen?

Heeft u meer vragen? Bel met omgevingsmanager Jeroen Spanjer op nummer (070) 752 55 97 of stuur een e-mail naar kademuren@denhaag.nl.

Hemsterhuisbrug

Vervangen fundering

Er is bij de renovatie gekozen voor een oplossing die lang meegaat. De fundering van de Hemsterhuisbrug wordt vervangen. Hierbij wordt de capaciteit voor de doorstroom van het water vergroot. De brug wordt niet verhoogd en boven de waterlijn verandert het uiterlijk van de brug niet. De gemeente vindt respect voor monumentale waarden en beschermd stadsgezicht belangrijk.

Gecombineerde uitvoering

Om overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden aan de Noordwal en de Hemsterhuisbrug gecombineerd.

Planning

2020 staat in het teken van de voorbereiding. De vervanging van de brugfundering start in 2021. In het najaar van 2020 volgt meer informatie over de planning van de werkzaamheden.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met omgevingsmanager Jeroen Spanjer via telefoonnummer (070) 752 55 97 of kademuren@denhaag.nl.

Meer informatie

Gepubliceerd: 6 februari 2020Laatste wijziging: 2 november 2020