Elandstraat veiliger voor fietsers

De gemeente wil de Elandstraat veiliger maken voor fietsers. Het gaat om de fietsroute tussen de kruispunten Vondelstraat / Zoutmanstraat en de Waldeck Pyrmontkade. Daarvoor wordt nu een plan gemaakt. In het voorjaar van 2021 is een voorlopig ontwerp klaar. De uitvoering begint in 2023.

De gemeente wil dat fietsen in de hele stad veilig en prettig is. Fietsers naar de Waldeck Pyrmontkade kunnen nu niet over een fietsstrook of fietspad. Hierdoor hebben zij vaak last van auto’s. Ook steken veel fietsers schuin over vanuit de Zoutmanstraat naar de Elandstraat. Dat is niet veilig.

Ruimte voor de fiets

Alle wegen met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur krijgen een fietsstrook of fietspad. Dit is veiliger en prettiger voor fietsers. Ook op de Elandstraat komt een fietsstrook, of een (afgescheiden) fietspad. Om extra ruimte te maken voor fietsers, gaan er hier parkeerplaatsen weg. De gemeente kijkt of die plekken ergens anders kunnen komen.

Veilig oversteken

  • Op het kruispunt Elandstraat / Waldeck Pyrmontkade / Koningin Emmakade krijgen fietsers een veilige plek om te wachten bij de verkeerslichten.
  • Er komt een plek waar fietsers kunnen oversteken naar het fietspad langs de Koningin Emmakade.
  • Het kruispunt Elandstraat / Zoutmanstraat / Vondelstraat moet veiliger worden
  • Voetgangers moeten veiliger kunnen oversteken bij de Da Costastraat/Elandplein.

Planning

Naar verwachting is in mei 2021 het concept voorlopig ontwerp klaar. Voor de zomer van 2021 kunnen bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden daarop reageren. De werkzaamheden beginnen in 2023, als de vernieuwing van tramlijn 16 klaar is.

Meer informatie

Gepubliceerd: 20 november 2020Laatste wijziging: 26 november 2020