Den Haag - Busplatform Den Haag Centraal wordt vernieuwd

Busplatform Den Haag Centraal wordt vernieuwd

Het busplatform Den Haag Centraal is aan vernieuwing toe. Een vernieuwd busplatform is de volgende stap in het opknappen van de stadsentree in het gebied rondom Den Haag Centraal. Het wordt opnieuw ingericht en het krijgt een nieuwe overkapping.

Al eerder werden de stationshal en het tramplatform opgeknapt en werden de Haagse Loper en het Haags Startstation Erasmuslijn opgeleverd.

Wat er gebeurt op het busplatform

De inrichting van het busplatform wordt overzichtelijker en de looproutes korter. Het aantal perrons wordt uitgebreid. Het platform krijgt een golvende nieuwe overkapping. Hierdoor stappen reizigers altijd droog in en uit. Ook komt er een 'paviljoen' met voorzieningen voor buschauffeurs. De instaphaltes draaien een kwartslag ten opzichte van de huidige situatie en liggen vlak voor de wachtruimte. Zo zien reizigers vanuit de wachtruimte in de stationshal de voorkant van de bussen. Reizigers krijgen via digitale schermen informatie op maat over lijnnummer, richting en vertrektijden. De reiziger steekt pas over naar het instapperron als de bus wordt aangekondigd op het scherm. De bus rijdt dan binnen korte tijd naar het instapperron. De uitstaphaltes komen aan de zijde van de Anna van Buerenstraat. Er komen aparte perrons voor de bussen die enige tijd moeten wachten voordat de volgende rit begint.

Nieuwe overkapping

De overkapping is ontworpen door het bureau dat ook de stationshal van Den Haag Centraal heeft ontworpen. Het toekomstige busplatform past daardoor qua stijl bij de stationshal en het start- en eindstation van de Erasmuslijn die beide in 2016 zijn opgeleverd.

Het ontwerp van Architectenbureau Benthem Crouwel
Het ontwerp van Architectenbureau Benthem Crouwel

Planning

Aannemer KWS Infra startte in juli 2018 met de vernieuwing van het busplatform. Eerst is het voetgangersgebied onder de HSE (Haags Startstation Erasmuslijn) aan de beurt. Ook wordt er een windscherm geplaatst aan de kant van het Anna van Buerenplein. Als dit klaar is, worden de bestaande overkapping gesloopt, nieuwe haltes aangelegd en een nieuwe overkapping gemaakt. Als laatste komt er een paviljoen. In het paviljoen komt een loket voor internationale lijndiensten en een wachtruimte voor de buschauffeurs. Reizigers kunnen tijdens de verbouwing gebruik blijven maken van het stads- en streekvervoer.

  Inloopspreekuur aannemer

  KWS Infra organiseert iedere woensdag tussen 10.00 en 11.00 uur een inloopspreekuur voor bewoners. Het spreekuur is bij de projectlocatie op de 1e etage van gebouw Stichthage. U kunt hier komen via de stationshal van Den Haag Centraal. Het werk volgen kan via www.facebook.com/KWSBusplatformDHC. De aannemer geeft ook een digitale nieuwsbrief uit. U kunt zich aanmelden als abonnee.

  Meer informatie

  Kijk voor meer informatie op Herinrichting en overkapping busplatform Den Haag Centraal (RIS282244).

  Sloop van het oude busplatform (Youtube kanaal van de gemeente)

  Gepubliceerd: 27 juli 2018Laatste wijziging: 21 februari 2019