0-emissiezone bedrijfsauto’s voor bevoorraden stad (stadslogistiek)

Op 1 januari 2025 krijgt Den Haag een 0-emissiezone voor bedrijfsauto’s. Vanaf dan mogen in dat deel van de stad alleen vrachtwagens en bestelbusjes zonder uitlaatgassen komen. Dat zijn schone auto’s die elektrisch of op waterstof rijden.

Het invoeren van een 0-emissiezone voor het bevoorraden van de stad gaat niet in 1 keer maar in stappen. Voor de volgende bedrijfsauto’s geldt een overgangsperiode.

Bestaande bestelauto’s (datum 1e toelating voor 1 januari 2025):

  • met emissieklasse 5 mogen tot 1 januari 2027 in de 0-emissiezone rijden
  • met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 in de 0-emissiezone rijden

Bestaande vrachtauto’s (datum 1e toelating voor 1 januari 2025):

  • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn), mogen tot 2030 in de 0-emissiezone rijden.
  • Trekker-opleggercombinaties (die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de 0-emissiezone rijden.

Vanaf 1 januari 2030 moeten alle vrachtwagens en bestelbusjes helemaal schoon zijn.

Grens van de 0-emissiezone

De grenzen van de 0-emissiezone zijn dezelfde als van de milieuzone voor dieselauto’s. De 0-emissiezone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé. De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. Ook de weg vanaf de Lijnbaan naar het ziekenhuis HMC Westeinde valt buiten de milieuzone.

Subsidie

Wilt u bedrijfsauto’s zonder uitlaatgassen (emissieloos) kopen of leasen? Vraag dan subsidie aan bij het Rijk. De subsidie loopt tot en met 31 december 2025 en is maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Lees meer over de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Convenant Stedelijke Distributie

De gemeente ondertekende in 2018 het Convenant Stedelijke Distributie Den Haag om de luchtkwaliteit te verbeteren. De komende jaren werkt zij samen met ondernemers verder aan de plannen voor duurzame en slimme stadslogistiek.

Stadslogistiek is het vervoeren van producten en materialen binnen de stad. Denk daarbij aan het:

  • bevoorraden van winkels, horeca, kantoren en instellingen
  • aan huis leveren van spullen
  • ophalen van producten en materialen, waaronder afval

De gemeente en partners bereiden ondernemers en hun leveranciers voor op het invoeren van de 0-emissiezone. Dat doen ze via het Platform Stedelijke Distributie.

Meer informatie

    Gepubliceerd: 9 april 2021Laatste wijziging: 12 april 2021