Veilig op het strand

Verraderlijke stromingen, een verdwaald kind, kleding op het strand die na het zwemmen verdwenen is. Een gezellig dagje strand kan zomaar veranderen in een vervelende situatie. Om dit soort toestanden te voorkomen, werken gemeente, hulpdiensten en de reddingsbrigade samen om uw veiligheid te waarborgen.

De zee kan door sterke stromingen erg verraderlijk zijn. De Haagse Reddingsbrigade (HVRB) redt jaarlijks tientallen drenkelingen. Daarom hebben de brandweer, reddingsbrigade en de gemeente een aantal veiligheidsmaatregelen getroffen. 

De reddingsbrigade bij Kijkduin
De reddingsbrigade bij Kijkduin

Zwem veilig in zee 

Zwemmen in zee is heerlijk, maar brengt altijd risico’s met zich mee. De wind en de stroming van het water zijn vaak onvoorspelbaar. Lees alles over de getijdenstroom en andere gevaren van de zee in de Tips voor veilig zwemmen in zee.

  Kind kwijt

  Op drukke stranden raken kinderen gemakkelijk zoek. Geef uw kind een naambandje met daarop uw (mobiele) telefoonnummer of plek op het strand. U haalt een gratis polsbandjes op bij 1 van de strandposten. Spreek een vaste plek af op het strand, bijvoorbeeld de ‘Nijntje palen’ of strandpaviljoens. Is uw kind een kwartier of meer zoek? Meld dit bij de reddingsbrigade of de politie. Hier worden verdwaalde kinderen vaak naartoe gebracht.

  Zwemverbod Zandmotor

  Tussen maart en oktober 2011 legden Rijkswaterstaat en de provincie Zuid Holland het schiereiland De Zandmotor aan. Met dit project willen zij de kust versterken en een natuur- en recreatiegebied maken. Een mooi project, maar wel met gevolgen voor de zee. De Zandmotor heeft invloed op de golfslag en de stroming bij de kust. Er zijn maatregelen om de zwemveiligheid te bewaken. Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Midden-Holland werken daarbij samen met de reddingsbrigades en de veiligheidsregio.

  Zie voor meer informatie over zwemveiligheid en zwemverboden www.dezandmotor.nl.

  Strand- en zwemveiligheid 2019

  In overleg met de Veiligheidsregio Haaglanden, de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) en het kustdetachement van de politie-eenheid Den Haag, zijn er ook dit jaar maatregelen genomen om de zwemveiligheid langs de Haagse stranden te verbeteren.

  • In de maanden juni, juli en augustus in de weekenden verzorgt de HVRB de strandbewaking van 10.00 tot 18.00 uur (met een uitloop naar 19.00 uur, afhankelijk van weer en drukte). Tijdens de zomervakantie van de basisscholen (in Midden-Nederland) houdt de HVRB elke dag toezicht van 10.00 tot 18.00/19.00 uur.
  • Het Surf Rescue Team (SRT) van de brandweer staat continu stand by voor inzet bij incidenten op zee of ter ondersteuning van hulpverlening op het strand.
  • De HVRB werkt met een internationaal erkend vlaggensysteem.
  • Er is cameratoezicht met 8 vaste camera’s langs de kuststrook, de Strandweg (onder andere bij museum Beelden aan Zee) en de Boulevard.
  • Er geldt een alcoholverbod voor de Strandweg, de Boulevard en voor de Zeekant en Rederserf. Het verbod is van kracht van 1 april tot 1 oktober.
  • Actuele strand- en zweminformatie wordt dagelijks op teletekstpagina 154 van Omroep West geplaatst en via de website zwemwater.nl.

  Bekijk de Commissiebrief Strand en Zwemveiligheid 2019 (RIS302800).

    Gepubliceerd: 11 juli 2017Laatste wijziging: 23 juli 2019