Straatintimidatie tegengaan

De gemeente wil dat iedereen in Den Haag veilig over straat kan. Daarom wil ze straatintimidatie tegengaan. Straatintimidatie is als mensen op straat worden lastiggevallen en zich onveilig voelen. Lees wat de gemeente ertegen doet en wat je zelf kunt doen.

Bijna de helft (45%) van alle Hagenaars heeft in 2021 straatintimidatie meegemaakt. In Den Haag hebben jongeren vaker last van straatintimidatie dan ouderen. Queer personen hebben het vaakst last van straatintimidatie (56%). En vrouwen hebben vaker (55%) straatintimidatie meegemaakt dan mannen (29%).

In Den Haag moet iedereen zich veilig voelen. Daar hoort bij dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. En dat iedereen de ander de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Intimidatie wordt daarom niet geaccepteerd.

Dit is straatintimidatie

Straatintimidatie is gedrag waardoor iemand anders zich bang en onveilig voelt. Intimidatie kan gebeuren op straat, in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan of in een openbaar gebouw.

Voorbeelden zijn:

  • staren

  • sissen

  • naroepen

  • achterna lopen

  • ongewenst aanraken

  • bespugen

  • in het nauw drijven

Dit doet de gemeente

De gemeente wil straatintimidatie voorkomen door aandacht voor het onderwerp te vragen. Zij onderzoekt waar intimidatie veel voorkomt en bij wie. Met de resultaten van het onderzoek kan de gemeente straatintimidatie beter aanpakken. Zij helpt ook organisaties in de stad om straatintimidatie tegen te gaan.

Zo steunt de gemeente Stichting Sexmatters die de training Safer Clubbing verzorgt. Medewerkers van horecaondernemingen leren tijdens deze training om te gaan met straatintimidatie in clubs, poppodia en caf├ęs.

Dit kun je zelf doen

Let op!

Is er direct gevaar en sprake van vechten of aanranding? Bel dan altijd 112 en doe aangifte bij de politie.

Straatintimidatie is niet strafbaar. Je kunt wel contact opnemen met 1 van de volgende organisaties voor een luisterend oor, advies en hulp.

  • Word je lastiggevallen op straat omdat je lesbisch, homo, trans, biseksueel of non-binair bent? Dan kun je terecht bij Roze in blauw.
  • Heb je te maken met discriminatie op straat? Dan kun je terecht bij Den Haag Meldt.

Heb je in Scheveningen last van intimidatie op straat of ben je daar getuige van? Doe dan een melding via scheveningenmeldt.nl. Zo weet de gemeente hoe inwoners worden ge├»ntimideerd en kan zij beter tegen straatintimidatie optreden.

Je kunt de online training Stand Up volgen. Deze duurt maar 10 minuten. Tijdens de training leer je wat kunt doen als je slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe je kunt ingrijpen als je intimidatie ziet gebeuren. Ook kun je bij Fair Space de omstanderinterventie workshop volgen. Daar leer jij je uitspreken en opkomen voor iemand die in het openbaar last heeft van straatintimidatie. Neem voor actuele data contact op met Fair Space.

Campagne

Om duidelijk te maken dat straatintimidatie niet kan in Den Haag, vraagt de gemeente in het voorjaar en de zomer aandacht voor het onderwerp. In een campagne via posters en social media spreken Hagenaars met verschillende achtergronden en leeftijden zich uit tegen straatintimidatie. Zij gebruiken hiervoor de hashtag #gedraagje. Zij maken duidelijk wat de gevolgen zijn van straatintimidatie.

Meer weten of meedenken

Vind je het tegengaan van straatintimidatie een belangrijk onderwerp? En wil je hierover meedenken met de gemeente? Of heb je een andere vraag? Stuur dan een bericht naar emancipatie@denhaag.nl. De gemeente neemt contact met je op.

Zie ook

Gepubliceerd: 10 juni 2022Laatste wijziging: 1 augustus 2022