Alcoholverbodsgebieden

Bij overlast in de buurt spelen alcohol en drugs vaak een rol. Om deze overlast tegen te gaan, werken gemeente en politie samen.

De burgemeester kan een alcoholverbod instellen en overlastgevers een gebiedsverbod opleggen.

Alcoholverbod 

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geeft het college de mogelijkheid om in gebieden met structureel alcohol gerelateerde overlast, een alcoholverbod in te stellen. In de onderstaande gebieden is het verboden om alcohol te consumeren en om aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcohol bij zich te hebben. Het instellen van het verbod gaat samen met andere maatregelen om de overlast aan te pakken.
Jaarlijks bekijkt het college aan de hand van politiecijfers of ze de verboden handhaven en/of nieuwe instellen. Bekijk het overzicht locaties alcoholverboden.

Stadsdeel Centrum

Het gehele grondgebied van het stadsdeel Centrum.

  Stadsdeel Escamp

  • Winkelcentrum Leyweg: het gebied omsloten door en inclusief Dedemsvaartweg, Meppelweg, Loevesteinlaan en de Erasmusweg.
  • Heeswijkplein: het gebied op en rondom het Heeswijkplein, dat wordt begrensd door en inclusief de Troelstrakade, Assumburgweg, Guntersteinweg, Middachtenweg en de Moerweg.
  • Jan Luykenlaan: het gebied omsloten door en inclusief Moerweg, Erasmusweg, Loevesteinlaan en de Melis Stokelaan.
  • Leyenburg: het gebied tussen en met inbegrip van Dedemsvaartweg, Escamplaan, Veenendaalkade, Driebergenstraat, Vreeswijkstraat, Leyweg en Zuidwoldestraat en het gebied tussen en met inbegrip van Vreeswijkstraat, het gedeelte tussen Loevesteinlaan en Soestdijksekade en Soestdijksekade, het gedeelte tussen Volendamlaan en de Vreeswijkstraat.
  • Rustenburg/Oostbroek: het gebied omgeven door en inclusief Loosduinsekade, De La Reyweg en Soestdijksekade, met inbegrip van Veluweplein en het Soestdijkseplein.
  • Bouwlust/Vrederust: het gebied omgeven door en inclusief Meppelweg, Dedemsvaartweg, Erasmusweg en de Beresteinlaan.

  Stadsdeel Haagse Hout

  • Voorzijde CS: het gebied omsloten door en inclusief Koningin Julianaplein, Koningskade, Zuid-Hollandlaan, Boslaan en de Bezuidenhoutseweg.
  • Achterzijde CS: het gebied omsloten door en inclusief Centraal Station, Rijnstraat, Prins Bernardviaduct en de Anna van Buerenstraat.

  Stadsdeel Laak

  • St. Barbaraweg/Vestaweg/Binckhorstlaan: bestaat uit het gebied omsloten door en inclusief de straten: Mercuriusweg, Binckhorstlaan, Trekvlietplein, Plutostraat, Meteoorstraat en de Poolsterstraat.
  • Goeverneurplein/Jonckbloetplein/Lorentzplein/Wenckebachstraat: bestaat uit het gebied omsloten door en inclusief de straten:  Gouverneurplein – Gouverneurlaan – Jonckbloetplein – Gouverneurlaan – Lorentzplein – Jan van der Heijdenstraat – Rijswijkseweg – Van Musschenbroekstraat.
  • Groenstrook Laakkade: bestaat uit het gebied omsloten door en inclusief de straten: Laakkade, Rijswijkseweg, Laakweg, Neherkade, Rijswijkseweg en de Laakweg.
  • Vliethage: het speelterrein achter wijkcentrum Vliethage omsloten door de straten: Van Leeuwenhoekstraat, Boerhaavestraat en de Rijswijkseweg.

  Stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg

  Op wedstrijddagen van ADO geldt er een alcoholverbod rond het Cars Jeans Stadion (voorheen Kyocera Stadion). Dit is het gebied omsloten door en inclusief het Nieuweveensepad, de Laan van Leidschenveen, de Donau, de Tiber, de Taag (in een rechte lijn doorlopend naar berm A4) en de berm A4 Prins Clausplein.

   Stadsdeel Loosduinen

   • Winkelcentrum Loosduinen, het gebied begrensd door de volgende straten: De Symfoniestraat van af de kruising Ouverturestraat, het Arnold Spoelplein, de Lisztstraat.
   • De Loosduinse Hoofdstraat, de Luxemburgstraat, de Laurenburgstraat, de Viandenstraat, het Mecklenburgplein, de Oranjewoudstraat, de Willem III straat, de Loosduinse Uitleg over het parkeerterrein tot aan de Ouverturestraat.
   • De Ouverturestraat tot aan de kruising Symfoniestraat.

    Stadsdeel Scheveningen

    • Strandweg/Boulevard (april tot en met oktober): het gebied Strandweg (inclusief de oprit Zeekant).
    • Zeekant (april tot en met oktober): het gebied Zeekant, Scheveningseslag en het Rederserf.
    • Tesselseplein: het Tesselseplein en de binnen een afstand van 50 meter gelegen straten en andere openbare ruimte.
    • Haringkade: het gebied omsloten door en inclusief Badhuiskade, Havenkade, Neptunusstraat, Seinpoststraat, Rijslag, Nieuwe Duinweg en de Haringkade.
    • Eline Vere Park: Carnegielaan/Groot Hertoginnelaan en de Alexander Gogelweg.
    • Amsterdamsestraat/Bosschestraat/Middelburgsestraat: bestaat uit het gebied omsloten door en inclusief de straten Amsterdamsestraat, Bosschestraat en Middelburgsestraat.

     Stadsdeel Segbroek

     • Newtonplein: het gebied op en rondom Newtonplein begrensd door en inclusief Celsiusstraat en de Noorderbeekdwarsstraat.
     • Park De Verademing/Esperantoplein: Esperantoplein/De Verademing: het gebied op en rondom het Esperantoplein begrensd door en inclusief het deel van Van Boecopkade, dat parallel loopt aan de Bautersemstraat tot aan het kanaal, Zamenhofstraat, Tripstraat, Loosduinseweg, tussen Tripstraat en Asmansweg, Asmansweg, Karel Roosstraat, Gaslaan, Newtonstraat, Asmansweg, inclusief groenstrook tot aan het kanaal, openbare ruimte ter hoogte van het kanaal bij de Van Boecopkade tot aan de Asmansweg en het gebied omsloten door en inclusief Van Boecopkade, Noord West Buitensingel en de Loosduinseweg.
     • Moerbeiplein: het gebied omsloten door de Vlierboomstraat en de Mient.

     Extra gebiedsgerichte veiligheidsmaatregelen

     De burgemeester kan specifieke maatregelen nemen om ernstige verstoring van de openbare orde tegen te gaan. Zo kan zij een gebiedsaanwijzing afgeven. De politie kan hierdoor overlast veroorzakende personen zoals harddrugsgebruikers/-handelaren verplichten 24 uur weg te blijven. Bij herhaling kan de burgemeester een verwijderingsbevel van maximaal 3 maanden opleggen. Met deze maatregelen kan de gemeente ook overlast door bijvoorbeeld alcoholgebruik aanpakken.

     Gepubliceerd: 12 december 2017Laatste wijziging: 2 juli 2020