Aanpak van criminele ondernemingen

In het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) werken verschillende organisaties samen om onbetrouwbare en criminele bedrijven aan te pakken. Het gaat dan om illegale activiteiten waarbij legale ondernemingen bijvoorbeeld gebruikt worden om zwart geld wit te wassen of voor illegale arbeid. Het team pakt criminele bedrijvigheid en misstanden in de prostitutie aan.

In het HEIT werken gemeenten, politie, Belastingdienst, Douane, Inspectie SZW en het UWV samen. Zijn belangrijkste taak is het lokale ondernemersklimaat verbeteren door oneerlijke concurrentie aan te pakken. Het team doet dit door onder andere met controles uit te voeren. Het HEIT bestrijdt misstanden, zoals:

  • belasting- en uitkeringsfraude
  • zwart werken
  • illegale tewerkstelling
  • onderbetaling en uitbuiting
  • overtreding van vergunningsvoorwaarden
  • overtredingen van andere wet- en regelgeving

Onderzoek en controle

Het HEIT bezoekt ondernemers op basis van meldingen en signalen van bewoners en organisaties over mogelijke misstanden. Het team richt zich specifiek op horeca, detailhandel, bedrijventerreinen en de prostitutiebranche. Zo hebben ze bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar misstanden bij shisha lounges, coffeeshops en massagesalons. Ondernemers in de prostitutiestraten, op de Haagse Markt en bij de Zevensprong werden ook onderzocht en gecontroleerd. De Zevensprong is de grote kruising bij Loosduinseweg, Loosduinsekade, Apeldoornselaan, De La Reyweg, Paul Krugerlaan, Regentesselaan en Beeklaan.

Samenwerking

Waar nodig werkt het team samen met andere partners, zoals de Haagse Pandbrigade, Stedin, de Gemeentelijk Gezondheidsdienst (GGD), Nederlands Forensisch Instituut (NFI), Omgevingsdiensten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Aanpak mensenhandel

Een belangrijk speerpunt is de aanpak van mensenhandel. Het HEIT controleert sinds 2014 maandelijks alle legale seksinrichtingen en meldingen van illegale thuisprostitutie. Bouwinspecteurs voeren controles uit in de prostitutiestraten en seksclubs met een vergunning.

Misstanden melden

Heeft u een vermoeden van illegale activiteiten of criminele praktijken dan kunt u dat melden bij:

  • de gemeente
  • de politie: bij spoed telefoonnummer 112, overige meldingen 0900 - 88 44
  • Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 70 00
  • de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) bij financiĆ«le fraude: telefoonnummer 088- 155 16 61 of de website van de FIOD

Gepubliceerd: 21 augustus 2011Laatste wijziging: 17 juli 2018